Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Crypto

EU planira omogućiti praćenje Bitcoin transfera

Foto: Pixabay

Predložene izmjene zakona EU primorale bi tvrtke koje trguju kriptovalutama da prikupljaju podatke o primateljima i pošiljateljima.

Europska komisija objasnila je da bi takav potez kripto-imovinu učinio lakšom za praćenje te da bi to uvelike pomoglo pri sprječavanu pranja novca i financiranja terorizma. Nova pravila također bi zabranila upotrebu anonimnih novčanika za kripto-imovinu.

Ipak, prije nego što se ovi prijedlozi uobliče u zakone moglo bi proći dvije godine, a komisija tvrdi da bi prijenosi kripto-imovine trebali podlijegati istim pravilima protiv pranja novca kao i elektronski prijenosi.

“S obzirom na to da su prijenosi virtualne imovine podložni sličnim rizicima pranja novca i financiranja terorizma kao i devizni prijenosi sredstava, čini se logičnim koristiti isti zakonodavni instrument za rješavanje ovih zajedničkih problema”, napisala je Komisija, a prenosi BBC.

Iako su neki pružatelji usluga kripto-imovine već obuhvaćeni pravilima protiv pranja novca, novi bi prijedlozi “proširili ova pravila na čitav kripto-sektor, obavezujući sve pružatelje usluga da provode dužne mjere prema svojim kupcima”, pojasnila je Komisija.

Prema prijedlozima zakona, tvrtka koja prenosi kripto-imovinu za kupca bila bi dužna navesti njihovo ime, adresu, datum rođenja te broj računa i ime primatelja. Kako bi prijedlozi postali zakon, potreban je sporazum država članica i Europskog parlamenta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Crypto

Svijet ima dovoljno problema zbog otpada, a kriptovalute taj problem svakako pogoršavaju. Na godišnjoj razini se zbog digitalnih valuta proizvede elektronskog otpada koji je...

Biznis

EU obustavlja svoje planove oporezivanja IT divova dok traju dogovori da minimalna stopa poreza na dobit bude 15 posto. Potez dolazi nakon što su...

Crypto

El Salvador bi mogao postati prva zemlja koja je formalno prihvatila poznatu kriptovalutu. Predsjednik države Nayib Bukele rekao je da će predložiti zakon kojim...

Hi-tech

Europska unija (EU) sprema se predstaviti digitalni novčanik koji će građanima omogućiti pohranu podataka o plaćanjima i pohranu lozinki, izvijestio je Financial Times. Također,...

Oglašavanje