Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Facebook više neće uklanjati objave u kojima stoji da je koronavirus “ljudski proizvod”

Foto: Pixabay

Tvrtka Facebook više neće uklanjati postove u kojima korisnici navode da je koronavirus “ljudski proizvod”; odnosno da je kreiran u laboratoriju ili da ga je stvorila vlada.

“U svjetlu tekućih istraga o podrijetlu COVID-19 i u dogovoru sa zdravstvenim stručnjacima, više nećemo uklanjati postove u kojima stoji navod da je COVID-19 umjetno proizveden”, izjavila je glasnogovornica Facebooka, a prenosi Reuters.

“Nastavljamo suradnju sa zdravstvenim stručnjacima kako bismo našu politiku ažurirali najnovijim informacijama.”

Ova promjena pravila dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da je naredio novu istragu o porijeklu pandemije. Istraga bi trebala istražiti tvrdnje da je pandemija “nastala nakon ljudskog kontakta sa zaraženom životinjom” ili kao rezultat “laboratorijske nesreće u Kini”.

Teorija o “laboratorijskoj nesreći” je dobila zamah u proteklih nekoliko tjedana nakon što su neki znanstvenici rekli da nema dovoljno dokaza koji bi isključili tu mogućnost. Pristaše takve teorije tvrde da je pandemija mogla “krenuti” iz laboratorija u Wuhanu gdje su znanstvenici proučavali virus. Svjetska zdravstvena organizacija na koju se Facebook dugo oslanjao pri kreiranju svojih pravila, priopćila je da “sve hipoteze ostaju otvorene”, iako istraživači tvrde da je ta mogućnost malo vjerojatna.

Društveni mediji suočeni su s velikim pritiskom zbog dezinformacija, a pokušavaju se boriti svim snagama kako bi suzbili dezinformacije na svojim web mjestima. Iz tvrtke Facebook navode da su iz svojih aplikacija uklonili više od 16 milijuna objava zbog kršenja pravila o COVID-19 i dezinformacija o cjepivima.

Također, iz tvrtke su u veljači najavili da su postrožili pravila te da su proširili vrste objava koje će uklanjati. Glasnogovornica Facebooka objasnila je da tvrtka redovito ažurira pravila i popis objava koje na temelju savjeta zdravstvenih stručnjaka moraju biti uklonjene.

Facebook je sada odlučio promijeniti svoja pravila o dezinformacijama, barem što se tiče tvrdnji da je virus “ljudski proizvod”, da je stvoren u laboratoriji ili da se radi o biološkom oružju vlade. Takve objave više se neće sankcionirati.

COVID-19 ubio je više od 3,6 milijuna ljudi širom svijeta. Prvi prijavljeni slučajevi pojavili su se u kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. godine, ali podrijetlo virusa i dalje se osporava među stručnjacima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Francusko regulatorno tijelo CNIL kaznilo je Google sa 150 milijuna eura i Facebook (Meta) sa 60 milijuna eura zbog kršenja pravila EU o privatnosti....

Web & IT

Facebook, sada poznat i kao Meta, prema istraživanju koje je proveo Yahoo Finance, proglašen je najgorom tvrtkom 2021. godine, nakon turbulentnih mjeseci kontroverzi, negativnih...

Web & IT

Ako vam se ikada dogodila nesreća da ste iz bilo kojeg razloga bili blokirani sa svog Facebook računa, onda znate koliko pokušaj kontaktiranja Facebook...

Apps & Software

Enkripcija je stavka koju svaki online korisnik smatra iznimno korisnom, a najbitnija je kad se radi o društvenim mrežama i platformama za razmjenu poruka....

Oglašavanje