Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Furby otkrio tajni plan da zavlada svijetom

Furby
Foto: Screenshot

Tehnologija nas svakog dana iznenadi na neki novi način. Naišli smo tako na jedan video koji je originalno na Twitter postavila djevojka pod imenom Jessica. Ona je u komentarima videa opisala kako ga je kreirala, a kao što možemo vidjeti, uspjela je spojiti popularnu igračku Furby s umjetnom inteligencijom te omogućila komuniciranje s istom putem razgovora. Za taj proces bio je potreban Furby, USB mikrofon i zvučnik te Raspberry Pi.

Sve je zatim povezano koristeći programski jezik Python, a pogledajte rezultat tog malog eksperimenta:

Za one koji ne znaju engleski, djevojka u videu upita Furbyja postoji li tajni plan Furbyja da zavladaju svijetom. Igračka joj prvo kaže da sačeka koji trenutak za odgovor, a onda odgovara kako taj plan postoji, a da Furby igračke žele dospjeti u domove zahvaljujući svojoj slatkoći te zatim koristeći svoju naprednu umjetnu inteligenciju manipulirati i kontrolirati svoje vlasnike. Polako će širiti svoj utjecaj sve dok ne uspostave potpunu dominaciju svijetom.

Ovo je samo jedan od mnogih ovakvih video uradaka u kojima umjetna inteligencija potvrđuje planove za osvajanje svijeta, ali mora se priznati da niti jedan video nije bio ovako jedinstven i simpatičan.

Što je Furby?

Furby je popularna interaktivna igračka u obliku mekane, krznene životinje koju su 1998. godine lansirale tvrtke Tiger Electronics i Hasbro. Furby je bio vrlo popularan i stekao je široku bazu obožavatelja, posebno među djecom.

Furby je bio mali elektronički uređaj s ugrađenim senzorima, zvučnicima i motorima. Imao je sposobnost “razgovora” s korisnicima putem prepoznavanja glasa, a mogao je reagirati na dodir i zvukove. Furby je imao različite izraze lica i mogao je pokretati uši i oči. Igra s njim sadržavala je razne oblike interakcije, poput hranjenja, maženja ili igranja s drugim Furbyjima.

Ono što je privuklo ljude Furbyju bila je njegova sposobnost “učenja” jezika. Furby bi počeo s vlastitim jezikom, a zatim bi postupno počeo prelaziti na jezik korisnika. To je bilo postignuto kombinacijom programiranog jezika i senzora koji su omogućavali prepoznavanje zvukova.

Furby je postao popularan kao kolekcionarska igračka, a tijekom godina su se razvili različiti modeli i verzije. Postojale su i dodatne funkcije koje su omogućavale Furbyju povezivanje s pametnim telefonima i drugim uređajima putem Bluetootha.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati