Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Google Docs: Piši, uredi i formatiraj tekst glasovnom naredbom

Google Docs je prije više od šest mjeseci omogućio “pisanje” teksta bez korištenja tipkovnice, a sada su kompletan software nadogradili, te je tekst moguće urediti i formatirati glasovnim naredbama. Kako to izgleda u praksi najbolje je pogledati u priloženom videu, a donosimo vam i link na kompletnu listu naredbi…
“Pomoću glasovnog pisanja možete zabilježiti svoje misli ili čak sastaviti kompletan esej bez dodirivanja tipkovnice. Za početak, aktivirajte glasovno pisanje (Voice typing) među alatima (Tools menu) kada koristite Docs u Chromeu. A onda, čak i kada ste u pokretu, samo pritisnite ikonu mikrofona na telefonu i pričajte što vam je na pameti. Glasovno pisanje dostupno je u 40 različitih jezika, pa vam također možemo pomoći oko zadaće na francuskom. Voilà!” – stajalo je u predstavljanju novih mogućnosti u rujnu prošle godine.

Sada je softver nadograđen, te vam nudi mogućnost da glasovnim naredbama osim unosa teksta, uredite i formatirate isti. Povećavajte tekst, stvarajte liste, birajte boje, fontove, stilizirajte ga. Što god vam je na pameti, radite uz pomoć glasa, umjesto klikanja i tipkanja. Kako to u praksi izgleda, najbolje je pogledati u videu.

Mnogima je u početku ovakav način rada težak, ali s vremenom može biti uistinu brz način kreiranja novog sadržaja. Hrvatski je podržan, pa ako odlučite testirati cijeli sustav, ovdje možete pronaći spisak naredbi. Oni koji su upoznati s ovakvim način rada (primjerice, ako ste koristili program Dragon NaturallySpeaking), naredbe su iste (ili vrlo slične), pa će prilagodba biti jednostavna.

5 komentara

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Iako korisnici još uvijek mogu kupiti paket Microsoft Office aplikacija, tvrtka se zalaže za budućnost pretplate. Danas njegova usluga Office 365 dobiva novo ime...