Geekmaxi
Gadget

Google Maps dobivaju AR navigaciju za pješake

Augmented Reality značajka

Foto: GoogleMaps

Google Maps (ili Google Karte) u zadnjih desetak godina postale su pravi sinonim za spretno snalaženje u poznatim i nepoznatim područjima najširem krugu korisnika pametnih telefona. Pored raznih korisnih funkcija, poput dobro poznate navigacije za vozače, Google sad najavljuje posve novu razinu navigacije za – pješake.

Pored GPS-a i kompasa, nove funkcije rabe i samu kameru uređaja, kako bi uz veliku pomoć uvećane stvarnosti (augmented reality ili AR) u stvarnom vremenu i kompletno vizualno prikazale smjer kretanja.

VPS (Visual Positioning System) upotrebljava Street View način rada, a uključena kamera uređaja osigurava povećanu preciznost. Jednostavno se treba usmjeriti kameru uređaja u smjeru u kojem se krećete, a strelice na ekranu će vam pokazati gdje točno morate skrenuti.

Ovaj sustav će uključivati također i informacije o sadržajima ili institucijama na području kojim prolazite, što bi značilo da će biti koristan i u slučaju pronalaženja skrivenih i zavučenih ureda ili pak zubnih ambulanti.

Sličnu funkcionalnost je Google prikazao i na prošlogodišnjem I/O eventu, kao dio projekta Tango za indoor navigaciju, no kako se čini, uskoro bi to moglo zaživjeti u najširem mogućem smislu.

Kada će točno AR za Google Karte biti službeno lansiran, za sad još uvijek nije poznato, no Google najavljuje kako bi se to moglo dogoditi već kroz nekoliko mjeseci. Video o tome i o malom pomoćniku u obliku lisice pogledajte ovdje:

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh