Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Apps & Software

Google uvodi virtualnu brajičnu tipkovnicu za android uređaje

Tehnološki gigant Google jučer je objavio da uvodi brajičnu virtualnu tipkovnicu za android uređaje kako bi se time slijepim i slabovidnim osobama omogućilo pisanje poruka na svojim mobitelima.

Google je u ovom projektu surađivao s programerima Brailleevog pisma, ali i korisnicima kako bi se što bolje i kvalitetnije realizirala ideja. Virtualnom brajičnom tipkovnicom, slijepe i slabovidne osobe će moći pisati sadržaj i na društvenim mrežama, SMS i e-mailove, piše Venture Beat.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najmanje 2,2 milijarde ljudi na svijetu je slijepo ili ima oštećen vid. Kako bi se toj populaciji omogućilo lakše korištenje tehnoloških uređaja, Google je prethodno razvio BrailleBack uslugu koja im pruža pristupačnost Androidu, međutim, nedostajala je i tipkovnica kako bi mogli samostalno komunicirati na takav način.

Brailleovu tipkovnicu će podržavati uređaji s Android 5.0 operativnim sustavom ili novim ažuriranim verzijama, a svi korisnici na Google Play trgovini mogu pronaći Android Accessibility Suite, točnije, skup aplikacije koje će slabovidnim i slijepim osobama pomoći u korištenju i upravljanju android uređajima.

Brajična tipkovnica će podržavati prvu i drugu razinu engleskoj jezika uz mogućnost dodavanja i nekih drugih. Također, postoji i opcija da se ova tipkovnica isključi, ali isto tako i ponovo uključi kao i sve ostale tipkovnice.

Brajična tipkovnica će imati šest standardnih tipki i svaka od njih će predstavljati jednu do šest brajičnih točaka koje prilikom dodira čine bilo koje slovo ili broj.

Neki od primjera su:

  • Ako dodirnete točku 1 onda se upisuje slovo A
  • Ako dodirnete točke 1 i 2 onda se upisuje slovo B
  • Ako dodirnete točke 1 i 4 onda se upisuje slovo C
  • Ako dodirnete točke 1, 4 i 5 onda se upisuje slovo D
  • Prijelazom prsta s lijeve strane briše se slovo, a istim potezom s dva prsta riječ
  • Prevlačenjem prsta s desne strane pravi se razmak, a prelaskom s dva prsta udesno ili prema gore unosi se novi tekst

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Google je nedavno upozorio oko 14.000 svojih korisnika da su postali meta phishing napada. Iza napada stoji hakerska skupina APT28, koja se već neko...

Web & IT

Nakon sastanka s predsjednikom Joeom Bidenom, Google i Microsoft obećali su uložiti ukupno 30 milijardi dolara u napredak cyber sigurnosti u sljedećih pet godina....

Apps & Software

Google je nedavno napravio redizajn svojeg popularnog e-mail servisa Gmail te dodao neke nove i korisne opcije. Jedna od tih opcija nosi naziv Google...

Web & IT

Tijekom posljednjih nekoliko godina, Google je smanjio URL adresu u Chrome traci za pretraživanje, rekavši da to olakšava korisnicima prepoznavanje pouzdanih domena. Međutim, sada...

Oglašavanje