Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Google uvodi virtualnu brajičnu tipkovnicu za android uređaje

Tehnološki gigant Google jučer je objavio da uvodi brajičnu virtualnu tipkovnicu za android uređaje kako bi se time slijepim i slabovidnim osobama omogućilo pisanje poruka na svojim mobitelima.

Google je u ovom projektu surađivao s programerima Brailleevog pisma, ali i korisnicima kako bi se što bolje i kvalitetnije realizirala ideja. Virtualnom brajičnom tipkovnicom, slijepe i slabovidne osobe će moći pisati sadržaj i na društvenim mrežama, SMS i e-mailove, piše Venture Beat.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), najmanje 2,2 milijarde ljudi na svijetu je slijepo ili ima oštećen vid. Kako bi se toj populaciji omogućilo lakše korištenje tehnoloških uređaja, Google je prethodno razvio BrailleBack uslugu koja im pruža pristupačnost Androidu, međutim, nedostajala je i tipkovnica kako bi mogli samostalno komunicirati na takav način.

Brailleovu tipkovnicu će podržavati uređaji s Android 5.0 operativnim sustavom ili novim ažuriranim verzijama, a svi korisnici na Google Play trgovini mogu pronaći Android Accessibility Suite, točnije, skup aplikacije koje će slabovidnim i slijepim osobama pomoći u korištenju i upravljanju android uređajima.

Brajična tipkovnica će podržavati prvu i drugu razinu engleskoj jezika uz mogućnost dodavanja i nekih drugih. Također, postoji i opcija da se ova tipkovnica isključi, ali isto tako i ponovo uključi kao i sve ostale tipkovnice.

Brajična tipkovnica će imati šest standardnih tipki i svaka od njih će predstavljati jednu do šest brajičnih točaka koje prilikom dodira čine bilo koje slovo ili broj.

Neki od primjera su:

  • Ako dodirnete točku 1 onda se upisuje slovo A
  • Ako dodirnete točke 1 i 2 onda se upisuje slovo B
  • Ako dodirnete točke 1 i 4 onda se upisuje slovo C
  • Ako dodirnete točke 1, 4 i 5 onda se upisuje slovo D
  • Prijelazom prsta s lijeve strane briše se slovo, a istim potezom s dva prsta riječ
  • Prevlačenjem prsta s desne strane pravi se razmak, a prelaskom s dva prsta udesno ili prema gore unosi se novi tekst

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Novi 3D “immersive view” tvrtke Google nije u potpunosti spreman, ali posljednje ažuriranje aplikacije Google Maps za Android i iOS uvodi 3D prikaz iz...

Internet

Dok koristimo Google usluge, ne samo tražilicu, već i druge alate i aplikacije poput Gmaila, tvrtka prikuplja podatke o nama kako bi bolje razumjela...

Internet

Google je objavio da poduzima promjene kako bi zaštitio korisnike od “neželjenog izravnog kontakta”. Naime, Google ja do sada dopuštao ljudima da zatraže uklanjanje...

Internet

Google je blokirao ruski YouTube kanal Duma TV, navodi međunarodna novinska agencija Reuters. Tvrtka je u priopćenju navela da je “ukinula kanal” koji emitira...