Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Umjetna inteligencija

Ovih 10 grešaka radite kada tražite odgovor od ChatGPT-a

Osoba koristi ChatGPT
Foto: Shutterstock

Za razliku od nekih, ne baš tako davnih vremena, odgovore na razna pitanja morali smo tražiti sami. Sada to nije slučaj, budući da imamo jedan jako moćan alat koji objedinjuje gotovo sve što bi nas moglo zanimati, a ujedno s njime možemo razgovarati kao s drugom živom osobom.

Naravno, riječ je o umjetnoj inteligenciji, a najpopularniji način za razgovor s njom danas je koristeći ChatGPT. Kako bismo vam precizno objasnili što je ChatGPT, umjesto da koristimo naše riječi, odlučili smo iskoristiti njegove, a ovo je taj alat rekao za sebe kada smo mu naveli da se opiše:

ChatGPT je napredni model umjetne inteligencije razvijen od strane OpenAI-a koji koristi duboko generativno učenje kako bi generirao prirodni jezik. On može odgovarati na razna pitanja, stvarati tekstualni sadržaj, asistirati u različitim zadacima i komunicirati s korisnicima putem tekstualnog sučelja. ChatGPT koristi veliku količinu podataka kako bi razumio i generirao ljudski jezik te je koristan alat za širok spektar aplikacija, uključujući pisanje, istraživanje i automatizaciju različitih zadataka.

ChatGPT o samom sebi

Odgovor na ovo jednostavno pitanje dobili smo u roku par sekundi, a postavili smo ga također u nekom sličnom roku. Međutim, što kada imate neko malo kompliciranije pitanje koje zahtijeva više znanja i istraživanja?

U takvim situacijama odgovori koje ćete dobiti možda neće biti precizni, pa čak ni točni. No, u velikom broju slučajeva za to nije kriv ChatGPT, već vi. Načini na koje formulirate i postavljate svoja pitanja mogu biti krivi, a postoji čak 10 velikih grešaka koje možda radite u komunikaciji s ovim alatom umjetne inteligencije, bilo da se radi o upitima o školi, poslu ili u slobodno vrijeme. U nastavku ćemo navesti te greške.

1. Tražite činjenice

ChatGPT je moćan alat za generiranje teksta, ali nije zamjena za provjerene izvore informacija. Kada tražite činjenične podatke, poput informacija o knjigama ili povijesti, bolje je koristiti pouzdane izvore kao što su enciklopedije, stručni članci ili web stranice s vjerodostojnim informacijama. ChatGPT može pružiti ideje i koncepte, ali njegova točnost često ovisi o kvaliteti ulaznog upita.

2. Koristite generički stil

ChatGPT ima svoj prepoznatljiv stil pisanja, ali to ne znači da se ne može prilagoditi vašim potrebama. Kako biste postigli željeni stil ili ton, precizno opišite što želite. Na primjer, možete reći ChatGPT-u kako želite da piše na formalan, opušten ili neki treći način. Također, možete mu dati neku ulogu koju ćete opisati i reći mu da piše poput nje.

Izgled sučelja ChatGPT-a na mobitelu
Foto: Shutterstock

3. Nemate vlastito stajalište

Kada koristite ChatGPT za generiranje sadržaja, prvi korak trebao bi biti razvijanje vlastitog stajališta ili okvira informacija. Razmislite o glavnim točkama koje želite obraditi i definirajte ih prije nego što uključite ChatGPT-a u razgovor. Zatim ga koristite za brainstorming i dobivanje dodatnih ideja kako biste obogatili svoje vlastite zamisli.

4. Brzo odustajete

Kad koristite ChatGPT, ne gubite nadu nakon prvih neuspjelih pokušaja. Obratite pažnju na svoje upite, pokušajte ih prilagoditi ili dodati više konteksta kako biste poboljšali odgovore. Vježbajte s ChatGPT-om kako biste postali bolji u oblikovanju upita i postizanju željenih rezultata. Vidjet ćete da će odgovori koje daje postati opsežniji i prilagođeniji vašim upitima.

5. Predugo ga koristite

Dugotrajne sesije s ChatGPT-om mogu dovesti do gubitka konteksta i kvalitete odgovora. Umjesto toga, razmislite o razdvajanju sesija po zadacima ili temama kako biste zadržali fokus i očuvali preciznost. ChatGPT može imati više chatova otvorenih istovremeno – iskoristite to!

6. Nedostaje vam konteksta

Kada pišete upit ChatGPT-u, budite temeljiti u pružanju konteksta. Što više informacija navedete o svojim potrebama i željama, to će ChatGPT bolje razumjeti što tražite. Ovo je ključno za dobivanje preciznih odgovora i izbjegavanje nesporazuma.

7. Miješate različite teme

Osoba razgovara s umjetnom inteligencijom putem ChatGPT-a
Foto: Shutterstock

ChatGPT pamti prethodne upite, stoga je najbolje održavati razdvojenost između različitih zadataka ili tema. Ovo će poboljšati preciznost i relevantnost odgovora te olakšati organizaciju generiranog sadržaja.

8. Poštujete ChatGPT kao osobu

Iako je poštovanje velika vrlina, ChatGPT nije osoba koja će se uvrijediti ako više puta ponovite isto ili pokušate biti strogi i jasni tražeći odgovor. Iskoristite to jer sigurno nećete povrijediti njegove osjećaje, a doći ćete do odgovora koji želite.

9. Prihvaćate prvi ponuđeni odgovor

Iako je ChatGPT izvanredan u generiranju teksta, njegovi odgovori mogu varirati. Umjesto da prihvatite prvi odgovor kao konačni, iskoristite mogućnost ponovnog generiranja odgovora ili zatražite prilagodbe kako biste postigli bolje rezultate. Sigurno ćete doći do odgovora koji tražite na ovaj način.

10. Ne provjeravate odgovore

Iako ChatGPT može generirati korisne informacije, uvijek je važno provjeriti i potvrditi te informacije prije upotrebe. To će osigurati točnost i relevantnost sadržaja koji koristite u svojim projektima. Znamo da koristite ChatGPT kako bi ubrzali proces, a možda i jer ste lijeni, no kada je riječ o provjeri informacija, to definitivno ne biste trebali biti.

Zaključak

osoba koristi ChatGPT na laptopu
Foto: Shutterstock

ChatGPT može biti izuzetno koristan alat kada korisnici nauče kako ga pravilno koristiti i komunicirati s njim. Umjesto da se oslanjaju na generičke upite, korisnici mogu postići bolje rezultate kroz precizne i sadržajne upite. Razumijevanje njegovih snaga i ograničenja omogućuje korisnicima da ga usmjere prema konkretnim zadacima, bilo da je to generiranje kreativnih ideja, brainstorming ili rješavanje problema.

Nadamo se da ćete uz izbjegavanje ovih 10 grešaka sada puno brže i efikasnije dolaziti do željenih odgovora.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...