Pratite nas

Geek

HACK-A-THON 20 – Zimska oaza za mlade ljubitelje programiranja i robotike

Prvi put ove godine, u srcu Dalmacije održat će se 24-satno natjecanje u sklopu Hotela Krilo za mlade do 30 godina

Objavljeno

-

HACK-A-THON 20 je 24-satno natjecanje za kreiranje inovativnog rješenja, odnosno aplikacije koja će upravljati robotom na jednu od zadanih tema. Teme su tajne do početka hackathona. Ono što se zasad zna jest da će biti ponuđeno nekoliko tema, odnosno zadataka na izbor, ovisno o preferencijama i znanjima natjecatelja. Po isteku hackathona, svi će timovi pred stručnim žirijem prezentirati svoje funkcionalno rješenje odabrane teme uz pomoć AlphaBota na inovativan i zanimljiv način.

Svaki tim može imati 2-5 članova. Timovi samostalno odabiru jednu od dvije ponuđene kategorije u kojima se žele natjecati:

  1. AlphaBot
  2. AlphaBot + mobile app

Od opreme jedino je potrebno ponijeti svoje prijenosno računalo, dok će sve ostalo osigurati Hotel Krilo. Osim opreme, hotel će se pobrinuti za smještaj, hranu i piće, grickalice, goodie bagove, tombolu, party… i za ono najvažnije: fond novčanih nagrada od 20.000 kn.

Ono što je još važno napomenuti jest da će natjecatelji na raspolaganju imati i stručne mentore koji neće biti škrti na davanju savjeta ukoliko zapnu.

„Glavni su ciljevi ovakvih natjecanja poticanje mladih na kreativnost, inovativnost i stjecanje iskustva rada u timu, ali i pod pritiskom jer ipak trebaju unutar 24 sata iznjedriti originalnu aplikaciju koja će biti iskoristiva u široj primjeni“, rekao je Marin Cokarić, direktor Hotela Krilo, te nadodao: „Svim natjecateljima HACK-A-THONa 20 želim puno uspjeha i dobru zabavu. Vidimo se!“

Kako bi se natjecatelji mogli što kvalitetnije fokusirati na svoj zadatak, organizator je pripremio iznenađenje. Nakon proglašenja pobjednika i partija, svima će biti osigurano još jedno noćenje s doručkom prije odlaska.

Svoj tim možete prijaviti do srijede, 15.1.2020., na: hackathon.hotelkrilo.com

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Nastavi čitati
Komentiraj

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Geek

Redmibook 13 – savršen laptop za freelancere

Objavljeno

-

Objavio

Xiaomi je ovog svibnja lansirao novu liniju jeftinih prijenosnih računala marke Redmi. U toku godine, linija je proširena novim modelima poput RedmiBook 14 Enhanced Edition i RedmiBook 14 Ryzen Edition.

Nedavno najavljeni Redmibook 13 razlikuje se od svojih prethodnika, ponajviše po dizajnu. Redmi je ovaj model nazvao najmanjim prijenosnim računalom.

Pokušajmo otkriti je li ovaj laptop vrijedan kupovine ili su očekivanja precijenjena?

Novi model je “full screen” laptop opremljen zaslonom od 13,3 inča. Omjer zaslona i tijela laptopa povećan je za do 89%, a rubovi su tanki.

Kako bi se održala visoka razina performansi, implementiran je poboljšani sustav hlađenja pod nazivom “Hurricane”. Sustav štiti laptop od pregrijavanja tijekom intenzivnog rada.

RedmiBook 13 podržava dijeljenje datoteka na više platformi. Dakle, možete sinkronizirati svoj smartphone s prijenosnim računalom bez ikakvih problema.

Redmibook 13 pokreće sustav Windows 10 Home. Model će biti dostupan u tri konfiguracije, ali svi su opremljeni Intel Core procesorom desete generacije.

Trajanje baterije laptopa je 11 sati, a vrijeme punjenja također impresionira. Za napuniti laptop do 50%, potrebno je samo 35 minuta zahvaljujući 1C brzom punjenju.

Kompaktan i lagan – Redmibook 13 savršen je laptop za freelancere ili ljude koji puno putuju.

Osnovni model s integriranom grafikom i i5 procesorom stajati će oko 600 dolara, model sa spomenutom Nvidijinom grafikom i i5 procesorom 640 dolara, a model s i7 procesorom 739 dolara.

Nastavi čitati

Geek

Novi Kugoo S1 PRO uz 200kn popusta unosom promo koda GEEK prilikom narudžbe

Uz promo kod, kupite ga po super cijeni od 2.190 kn!

Objavljeno

-

Objavio

Smartus.hr webshop u svoju ponudu romobila uvrstio je i PRO inačicu popularnog Kugoo S1 modela električnog romobila i čitateljima portala GeeK.hr donosi dodatnih 200kn popusta na njegovu narudžbu. 200kn popusta možete ostvariti na obje boje Kugoo S1 Pro uređaja – crnu i bijelu, sve do nedjelje 14.12.2019. ili do isteka zaliha tako da prilikom narudžbe unesete promo kod GEEK.

Kugoo S1 PRO crne boje možete pronaći ovdje.

Kugoo S1 PRO bijele boje možete pronaći ovdje.

Kugoo S1 Pro sklopivi električni romobil idealan je izbor za svakog tko želi izdvojiti nešto manji iznos prilikom kupnje omiljenog prijevoznog sredstva.  

Zbog aluminijskog okvira, sklopiv je i lagan, a ima težinu od svega 11 kg što znatno olakšava njegov transport. Možete ga nositi čak u jednoj ruci, prijenosnoj torbi ili naramenicom preko ramena.

Za razliku od modela Xiaomi M365 Pro ili Segway ES4, Kugoo S1 PRO može podržati težinu do čak 120 kg. Kako bi vožnja tekla lagano, opremljen je motorom od 350 W i baterijom od 7,5 Ah (puni se kroz 4 sata) što mu omogućava postizanje maksimalne brzine od 30 km/h i domet do maksimalnih 30 km (naravno, ovisno terenu, načinu vožnje i težini vozača). Također, može se penjati uzbrdicom do 15°. Također, po svojoj preferenci možete prilagoditi brzinu kroz 3 različita načina rada (15 km/h, 25 km/h i 30 km/h). Ručka upravljača se može podesiti po visini (930 mm, 1070 mm ili 1160 mm) kako bi se prilagodio veličini korisnika i tako osigurala maksimalna udobnost vožnje. Zaustavljate se magnetskom kočnicom sprijeda i nožnom kočnicom straga.

Kugoo S1 Pro ima 8-inčne protuklizne kotače s čvrstim gumama (otporne na bušenje) te dva amortizera. Ima blatobran i LED rasvjetu te RoHS i CE certifikate. Izravno integriran u upravljač je LCD zaslonu boji (7 × 4 cm) koji prikazuje razne informacije poput brzine, kilometraže, vremena, snage, napona i sl. Kako nema mobilne aplikacije, sve informacije su prisutne na zaslonu.

U usporedbi s Kugoo S1, kojeg također pronađite u Smartus.hr ponudi, Pro verzija nudi poboljšanja koja dolaze u obliku nešto jače baterije, udobnije i šire podloge te boljih kotača namijenjenim svim podlogama. Kugoo S1 Pro također ima kompletan sustav rasvjete i reflektirajućih traka za sigurnu noćnu vožnju.

U ponudi Smartus.hr webshopa Kugoo S1 Pro i Kugoo S1 možete pronaći u crnoj i bijeloj boji.

Ako ste ipak veći ljubitelj Segway ES1, ES2, ES4 modela ili Xiaomi M365 i M365 PRO modela, ponudu možete pronaći ovdje.

Nastavi čitati

Geek

Što bi se dogodilo kada bi Zemlja ostala bez kisika na pet sekundi, a što kada bi se razina kisika udvostručila?

Objavljeno

-

Objavio


5-sekundi

Kada bi na samo pet sekundi na Zemlji nestalo kisika, to bi izgledalo ovako:

1. Svi na plaži dobili bi opekline
Ozon je molekularni kisik koji blokira većinu UV zračenja. Bez njega bismo svi bili sprženi.

2. Svi motori s unutarnjim izgaranjem prestali bi raditi.
To znači da bi se svi avioni koji polijeću srušili na zemlju, a oni koji su u zraku klizili bi kroz zrak neko vrijeme.

3. Dnevno svjetlo postalo bi tamnije
S manje čestica koje raspršuju plavo svjetlo, nebo bi bilo manje plavo i nešto tamnije.

4. Svi neobrađeni metali bi se stopili
Ovo je možda najzanimljivija posljedica nedostatka kisika. Razlog zbog kojeg se metali ne spajaju je taj što su obloženi oksidacijskim slojem. U vakuumu bi se metali u doticaju stopili bez da se prije rastale.

5. Sve zgrade napravljene od betona bi se urušile
Kisik, tj. ugljikov dioksid drži zajedno strukturu betona i bez njega sastojci betona ne bi zadržali svoju čvrstoću.

6. Sve živuće stanice eksplodirale bi u izmaglici vodika
Kisik čini jednu trećinu vode, a bez njega bi vodik prešao u plinovito stanje i proširio bi se u volumenu.

7. Oceani bi isparili i iscurili u svemir
Kad bi kisik nestao iz mora, vodik u vodi postao bi plin. Vodik bi se kao najlakši plin popeo do gornje troposfere i polako bi istjecao u svemir.

8. Sve što je iznad tla bi se urušilo
Kisik čini 45 posto Zemljine kore i plašta, a bez njega bi sve propalo budući da je puno manje toga što tlo drži zajedno.

9. Svačije unutarnje uho bi eksplodiralo
Bez kisika izgubili bi oko 21 posto tlaka zraka (od razine mora pa do otprilike 2000 metara nadmorske visine) i svi bi izgubili sluh.

Kada bi se razina kisika udvostručila, posljedice bi bile sljedeće:

1. Avioni od papira letjeli bi dulje
S tim dodatnim kisikom, tlak zraka bi se znatno povećao, a avioni od papira, ptice i padobranci letjeli bi dulje.

2. Viša područja naseljavalo bi više kralješnjaka
Područja poput Himalaje ili Anda bila bi bogatija životinjama koje se ne bi morale posebno prilagođavati stvarajući više razine hemoglobina.

3. Insekti neobičnih veličina
Mnogi se kukci oslanjaju na difuziju plina pri disanju i zbog toga najveća veličina njihova tijela ovisi o udjelu kisika u atmosferi. Većina kukaca postala bi veća, a neki bi postali manji.

4. Svi bi se osjećali aktivnijima i sretnijima
Sav taj kisik poboljšao bi naše učenje, pripravnost i fizičku spremu. Kao rezultat toga, vjerojatno bi svi sportski rekordi bili oboreni.

5. Rijeđe bismo bili bolesni
Neutrofili, glavne stavke našeg imunološkog sustava, uništavaju bakterije NADP oksidazom kako bi pumpali ione, poremetili i ušli u membranu stanice te prouzročili puknuće. Više kisika, više oksidaze.

6. Umrli bismo mlađi
Smatra se da slobodni radikali pospješuju proces starenja kroz oksidacijski stres koji je upleten u brojne stanične procese – proizvodnju bjelančevina, replikaciju DNK i međustaničnu komunikaciju, a smatra se da pridonose i Multipli sklerozi, Alzheimerovoj i Parkinsonovoj bolesti i brojnim drugim bolestima.


Nastavi čitati

Preporučeno