Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Hakeri manipulirali ukradenim podacima o COVID-19 cjepivu

Europska agencija za lijekove (EMA) otkrila je kako su hakeri pristupili povjerljivim internim e-mailovima od studenog u kojima su se nalazili podaci o procjeni cjepiva protiv COVID-19.

Foto: Pixabay

Iz Europske agencije za lijekove navode da je istraga o kibernetičkom napadu otkrila da su hakeri pokušali “narušiti povjerenje” u COVID-19 cjepiva.

Hakeri koji su ukrali informacije o cjepivima protiv COVID-19 u cyber napadu na medicinsku agenciju Europske unije, a zatim ih objavili online, također su manipulirali onim što su pronašli kako bi širili dezinformacije s namjerom da naruše povjerenje u cjepiva.

Prema najnovijim podacima o cyber napadu, koji su prvi put objavljeni prošlog mjeseca, Europska agencija za lijekove (EMA) otkrila je kako su hakeri pristupili povjerljivim internim e-mailovima od studenog u kojima su se nalazili podaci o procjeni cjepiva protiv COVID-19, piše ZDNet.

Istragom, koja je u tijeku, utvrdilo se da su oni koji stoje iza napada manipulirali nekim sadržajima tih e-mailova, što se čini kao pokušaj stvaranja nepovjerenja dezinformacijama o cjepivima.

Nije poznato tko su počinitelji kibernetskog napada te zašto su manipulirali dokumentima i širili dezinformacije, ali ovakav napad svakako doprinosi teorijama zavjere koje su problem na društvenim mrežama širom svijeta još od početka pandemije.

Prethodni izvještaj EMA-e otkrio je da su hakeri pristupili i ukrali podatke o COVID-19 cjepivu tijekom cyber napada u prosincu. Napadači su posebno ciljali podatke koji se odnose na lijekove i cjepiva protiv COVID-19.

“Agencija nastavlja provoditi istragu, a poduzete su i potrebne mjere”, stoji u priopćenju EMA-e.

Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost, Microsoft i Svjetska zdravstvena organizacija izdali su upozorenja o hakerskim skupinama sveučilištima, zdravstvenim institucijama, farmaceutima i drugim organizacijama koje su uključene u razvoj i distribuciju cjepiva protiv COVID-19.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Web & IT

Google je nedavno upozorio oko 14.000 svojih korisnika da su postali meta phishing napada. Iza napada stoji hakerska skupina APT28, koja se već neko...

Web & IT

Iako je prisvajanje tehnologije u porastu, činjenica je da isto tako s njome raste i broj online napada. Svakoga dana se dogodi velik broj...

Geek

Antivakseri na internetu gube veliku i važnu platformu na kojoj su do sada uspješno objavljivali svoj sadržaj. YouTube je u srijedu najavio veliko ažuriranje...

Web & IT

Nakon sastanka s predsjednikom Joeom Bidenom, Google i Microsoft obećali su uložiti ukupno 30 milijardi dolara u napredak cyber sigurnosti u sljedećih pet godina....

Oglašavanje