Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Hakeri manipulirali ukradenim podacima o COVID-19 cjepivu

Europska agencija za lijekove (EMA) otkrila je kako su hakeri pristupili povjerljivim internim e-mailovima od studenog u kojima su se nalazili podaci o procjeni cjepiva protiv COVID-19.

Foto: Pixabay

Iz Europske agencije za lijekove navode da je istraga o kibernetičkom napadu otkrila da su hakeri pokušali “narušiti povjerenje” u COVID-19 cjepiva.

Hakeri koji su ukrali informacije o cjepivima protiv COVID-19 u cyber napadu na medicinsku agenciju Europske unije, a zatim ih objavili online, također su manipulirali onim što su pronašli kako bi širili dezinformacije s namjerom da naruše povjerenje u cjepiva.

Prema najnovijim podacima o cyber napadu, koji su prvi put objavljeni prošlog mjeseca, Europska agencija za lijekove (EMA) otkrila je kako su hakeri pristupili povjerljivim internim e-mailovima od studenog u kojima su se nalazili podaci o procjeni cjepiva protiv COVID-19, piše ZDNet.

Istragom, koja je u tijeku, utvrdilo se da su oni koji stoje iza napada manipulirali nekim sadržajima tih e-mailova, što se čini kao pokušaj stvaranja nepovjerenja dezinformacijama o cjepivima.

Nije poznato tko su počinitelji kibernetskog napada te zašto su manipulirali dokumentima i širili dezinformacije, ali ovakav napad svakako doprinosi teorijama zavjere koje su problem na društvenim mrežama širom svijeta još od početka pandemije.

Prethodni izvještaj EMA-e otkrio je da su hakeri pristupili i ukrali podatke o COVID-19 cjepivu tijekom cyber napada u prosincu. Napadači su posebno ciljali podatke koji se odnose na lijekove i cjepiva protiv COVID-19.

“Agencija nastavlja provoditi istragu, a poduzete su i potrebne mjere”, stoji u priopćenju EMA-e.

Britanski Nacionalni centar za cyber sigurnost, Microsoft i Svjetska zdravstvena organizacija izdali su upozorenja o hakerskim skupinama sveučilištima, zdravstvenim institucijama, farmaceutima i drugim organizacijama koje su uključene u razvoj i distribuciju cjepiva protiv COVID-19.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Gaming

Hakeri su navodno pribavili izvorni kod za Cyberpunk 2077, neobjavljenu verziju The Witcher 3 i još nekih igara, kao i pravne i financijske dokumente

Web & IT

Sigurnosni stručnjaci ističu da je ovaj napad dio povećane aktivnosti hakera iz Sjeverne Koreje koja postoji već neko vrijeme

Geek

Ovim postupkom prezentirao je koliki problem može izazvati nešto tako maleno

Web & IT

Rad od kuće ima svoje prednosti i nedostatke. Njegove prednosti uključuju isplativost, praktičnost i fleksibilnost rasporeda, dok nedostaci uključuju prepreke u komunikaciji, borbe u...

Oglašavanje