Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Hlače za lakše trčanje i hodanje

Svojevrsno “robotsko” egzoodijelo

Na Institutu Wyss, u sklopu sveučilišta u Harvardu, izrađeno je “egzoodijelo” koje izgleda poput robotskih kratkih hlača i može smanjiti potrošnju kisika pri naprezanju.

Mekano egzoodijelo olakšava hodanje i trčanje pomoću sustava aktiviranja kabelima. Kabeli za aktiviranje primjenjuju vlačnu čvrstoću između pojasa oko pasa i uskih nogavica kako bi stvorili torziju na spoju kuka koja radi zajedno s glutealnim mišićima.

Ukratko: hlačice pomažu pri kretanju mišića u kuku i preponama kako bi olakšale trčanje i hodanje. Bilo na ravnom terenu ili pri usponu.

Dok hodamo središte mase tijela ljulja se poput obrnutog klatna. Dok trčimo kreće se više nalik opruzi. Mikroprocesor u egzoodijelu može razlikovati trčite li ili hodate kako bi surađivao s glutealnim mišićima.

Egzoodijelo smanjuje metaboličke troškove (kisik pri disanju) za 4% tijekom trčanja i 9% prilikom hodanja. Posljedica toga je osjećaj lakoće dok ga se nosi – oko 5,7 kg za trkače i 7,3 kg za hodače.

Iako je smanjenje metaboličkog troška razmjerno skromno, znanstvenici napominju kako su pokazali da je moguće imati prijenosnog nosivog robota koji vam može pomoći u više od jedne aktivnosti, što bi moglo otvoriti vrata prema širokoj primjeni u svakodnevici.

Moguće primjene su pomaganje ljudima s teškoćama u hodanju, radnicima u industriji s fizički zahtjevnim zadaćama i slično.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati