Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Hrvatska je sve niže na ljestvici digitalne konkurentnosti

Iznenađuje li vas taj podatak?

Institut za razvoj poslovnog upravljanja objavio je ponovno Svjetsku ljestvicu digitalne konkurentnosti 2019. Hrvatska je zauzela 51. mjesto od ukupno 63. vodeće svjetske ekonomije.

U pitanju je pogoršanje za 7 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Već treću godinu IMD iz Lausanne za svjetsku ljestvicu digitalne konkurentnosti mjeri spremnosti zemalja da usvoje i istraže digitalne tehnologije. One su ključni pokretač ekonomske transformacije u poslovanju, upravljanju i širem društvu.

Faktori u analizi

Ljestvica se temelji se na analizi 3 faktora: znanju, tehnologiji i spremnosti za budućnost.

Svaki od ta tri faktora podijeljen je u 3 dodatna faktora koji sadrže ukupno 50 kriterija. Za istraživanje digitalne konkurentnosti koriste se statistički podaci (2/3) i podaci prikupljeni u istraživanju mišljenja gospodarstvenika (1/3).

Faktor znanja se, primjerice, odnosi na nematerijalnu infrastrukturu. Ona naglašava proces digitalne transformacije kroz spoznaju, razumijevanje te učenje novih tehnologija. Tehnološki faktor procjenjuje cjelokupni kontekst kroz koji je omogućen razvoj digitalnih tehnologija. Faktor spremnosti za budućnost ispituje stupanj usvajanja tehnologije od strane Vlada, gospodarstva i društva općenito.

Zašto toliki pad?

Hrvatska ima značajan pad od 7 mjesta na najnovijoj ljestvici. To pokazuje problem s usvajanjem tehnologija i stvaranja poticajnog okruženja za držanje koraka s globalnim razvojem, drže stručnjaci u Hrvatskoj.

“Rezultat predstavlja pravo upozorenje za društvo u cjelini jer ukazuje na nedovoljnu spremnost za budućnost. To u najvećoj mjeri pogađa mlade generacije. Stoga je krajnje vrijeme da aktiviramo sve svoje resurse na iznalaženju rješenja koja će bitno ubrzati naš razvoj. Tako će se osigurati bolja konkurentna pozicija Hrvatske“ smatra Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Digitalna tehnologija ne utječe samo na uspješnost poslovanja. Utječe i na pripremu zemlje za promjene u budućnosti. Nacionalne vlade diljem svijeta ulažu velika sredstva u svoje digitalne ekonomije.  Sve kako bi omogućile stvaranje novih vrijednosti i omogućavanje prosperiteta zemlje.

Na vrhu ljestvice digitalne konkurentnosti je SAD. Slijede Singapur, Švedska, Danska, Švicarska, Finska, Hong Kong, Norveška i Republika Koreja.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Zagreb, srce Hrvatske, ne samo da svjedoči o svojoj bogatoj povijesti već i hrabro kroči prema budućnosti predvodeći se pametnom infrastrukturom. Ovaj grad, sagrađen...

Kripto

Kriptovalute zbog svoje visoke volatilnosti posljednjih godina predstavljaju izuzetno uzbudljivo ulaganje, a svi u Hrvatskoj koji ih žele kupiti mogu to napraviti na više...

Internet

2021. godina polako se bliži svome kraju što znači da se lagano možemo osvrnuti na neka od zbivanja u zadnjih nešto više od 11...

Automoto

Hrvatska društva za osiguranje u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske (CVH) i Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO) pokrenuli su projekt digitalne police osiguranja...

Biznis i posao

Burza dionica je tržište na kojem možete trgovati vrijednosnim papirima tvrtki, a ti papiri najčešće predstavljaju financijsko vlasništvo nad njenim dijelom. Osim trgovanja dionicama,...

Aplikacije i softver

Čini li vam se ova hit aplikacija neetičnom?