Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

Indijski kreatori aplikacija žele međunarodnu alternativu za Google Play

Paytm je bila nezamjenjiva aplikacija u Indiji i njeno uklanjanje iz trgovine aplikacijama nikako nije dobro dočekano u toj zemlji.

Foto: PIxabay

Programeri i kreatori aplikacija u Indiji počeli su zahtijevati međunarodnu trgovinu aplikacija koja će biti različita od one koju pruža Google Play. Google Play je do sada dominirao ekosistemom aplikacija u zemlji, ali popularnost i poželjnost mu je počela strelovito opadati kada je o programerima riječ. Kap koja je prelila čašu i natjerala Indijce da se pobune je dodatna naplata od 30% za sve aplikacije koje se plaćaju. Ova je promjena došla tek nekoliko tjedana nakon što je Google iz svoje trgovine uklonio aplikaciju Paytm, poznati servis za plaćanje s bazom u Indiji. Razlog uklanjanja aplikacije navodno su bila razna kršenja pravila koja se tiču uplata i isplata sredstava na platforme za kockanje.

Vijay Shekhar Sharma, suosnivač i CEO Paytm-a jedan je od najglasnijih kada je riječ o alternativi za Google Play te je kreirao tim razvojnih stručnjaka i programera koji će pokušati kreirati indijsku inačice poznate trgovine aplikacijama.

Neočekivano uklanjanje aplikacija najveći motiv

Paytm je bila nezamjenjiva aplikacija u Indiji i njeno uklanjanje iz trgovine aplikacijama nikako nije dobro dočekano u toj zemlji. Slična se stvar desila i s aplikacijom imena Doosra. Riječ je o aplikaciji koja korisnicima omogućava da kreiraju virtualni broj mobitela bez ikakve uporabe SIM kartice i tako anonimno obavljaju pozive putem svojih uređaja. Nakon što je Google uklonio ovu aplikaciju iz svoje trgovine, kreator aplikacije Aditya Vuchi, izjavio je kako mu je bilo potrebno oko osam sati pregovora s nadležnima u Googleu kako bi vratili njegovu aplikaciju u svoju trgovinu. Još je ovakvih slučajeva, a od njih vrijedi izdvojiti još i aplikacije Swiggy i Zomato koje su neočekivano dobile obavijest da ih Google Play više neće podržavati.

Alternative za Google Play već postoje

Neke alternative za Google Play ipak postoje. Tvrtke kao Samsung, Vivo i Xiaomi već su uspostavile svoje trgovine aplikacijama koje rade pored one koju pruža Google. Za sve kojima nisu pristupačne te trgovine, zasad još uvijek postoji ručni način instaliranja željenih aplikacija gdje korisnici moraju na Internetu pronaći aplikaciju koju žele te je instalirati kao third-party aplikaciju.

Android 12 će pojednostaviti korištenje drugih trgovina

Google je ipak u posljednje vrijeme ostavio neke naznake kako bi mogao pojednostaviti svojim korisnicima korištenje više trgovina aplikacijama, a to bi se sve trebalo realizirati nagodinu, kada dolazi novi operacijski sustav – Android 12. Ove su promijene još u fazi planiranja pa još uvijek nije u potpunosti točno kako će biti izvedene i što će sve uključivati. Primarni cilj ipak bi bio omogućiti korištenje drugih trgovina aplikacijama tečnijim iskustvom, a sve to na način da se ne ugrožava sigurnost uređaja.

Iako Google dopušta korištenje drugih trgovina i sada, te trgovine ne žele baš uvijek svoje aplikacije svrstati u Google trgovinu zbog velikih naknada i provizija koje Google uzima sebi. Tako primjerice neke poznate aplikacije kao igrica Fortnite nije moguće pronaći u Google trgovini, ali jest u Epicovoj vlastitoj trgovini te Samsung’s Galaxy Apps.

Upravo spomenuti Epic, Sportify i neke druge tvrtke, lansirale su “Coalition for App Fairness”, čiji je cilj smanjiti postotak koji veće trgovine aplikacijama uzimaju kada se aplikacije prodaju putem njihovih servisa. Bit će zanimljivo čuti kakav je napredak postignut kada se ovo udruženje službeno oglasi idući put.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Google Earth je jedan popularan alat koji smo svi koristili barem jednom, ako za ništa drugo, kako bismo pronašli svoju kuću i vidjeli kako...

Biznis i posao

U prošloj godini više od 70.000 zaposlenika širom svijeta otpušteno je od strane velikih tehnoloških tvrtki. Tehnološke tvrtke uvijek su u vijestima, obično hvaleći...

Promo i akcije

Posljednjih godina smo se svi navikli na pametne telefone i televizore i sada je vrijeme da se naviknemo i na pametne kućanske uređaje. Ako...

Tech

Sastavljanje jeftinog pametnog telefona nije težak zadatak. Izazov leži u sastavljanju dobrog jeftinog telefona. Proizvođači moraju kombinirati pristupačne dijelove dok ne dobiju dobitnu kombinaciju;...