Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

INTERPOL pokrenuo novu kampanju za podizanje svijesti o cyber kriminalu

Foto: Pixabay

Bilo da se radi o poslovnom ili osobnom korištenju interneta, INTERPOL upozorava da je ponekad dovoljan samo jedan klik mišem ili dodir prstom da postanete žrtve cyber kriminalaca.

U tijeku je kampanja koja ima za cilj upozoriti javnost na ključne taktike koje stoje iza današnjih velikih cyber prijetnji, ističući kako samo jedan klik (#JustOneClick) može napraviti veliku razliku kada je u pitanju zaštita vaših računalnih sustava, mreža i osobnih podataka.

Trotjedna kampanja, poznata pod hashtagom #JustOneClick, trajat će do 22. listopada, a provodi se prvenstveno putem društvenih mreža i nastoji javnost upoznati s tipovima prijevara na internetu. Ovi tipovi prijevara predstavljaju skup podataka prikupljenih od država, privatnog sektora, državnih sigurnosnih agencija i internetski grupa za razmjenu informacija.

S povećanim opsegom rada od kuće, opasnost od cyber kriminala značajno je porasla, a cyber prijevare su postale puno sofisticiranije.

Kampanja ukazuje na 3 osnovne vrste prijetnje na koje se trebamo usredotočiti: ransomware, online prijevare i phishing te kompromitiranje e-mail adresa. Uz to, fokus se stavlja na edukaciju o mogućnostima zaštite.

Kampanji su se pridružile vlasti preko 70 zemalja, brojni partneri iz privatnog sektora, međunarodne organizacije i razne neprofitne organizacije. Također, kampanju podržava AFJOC (African Joint Operation Against Cybercrime) koju financira FCDO (United Kingdom's Foreign, Commonwealth and Development Office).

Craig Jones, INTERPOL -ov direktor za cyber kriminal, upozorio je na činjenicu da smo, u situaciji kada (ponekad i slučajno) po cijeli dan klikćemo na različite sadržaje, nerijetko u opasnosti od prijevara. Oprez je najbolji način za sprječavanje cyber kriminala i očuvanja sigurnog cyberspacea.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Što se sve nalazi u mobitelu?

Internet

Lozinke koje koristimo na internetu moraju biti duge, kompleksne i u idealnom slučaju različite za svaku pojedinu platformu koju koristimo. To svakako može zakomplicirati...

Aplikacije i softver

Nova akademska studija pokazala je da Android i iOS mobiteli dijele podatke sa svojim matičnim tvrtkama u prosjeku svakih 4 i pol minute. Istraživanje...

Internet

Google je objavio da poduzima promjene kako bi zaštitio korisnike od “neželjenog izravnog kontakta”. Naime, Google ja do sada dopuštao ljudima da zatraže uklanjanje...