Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

INTERPOL pokrenuo novu kampanju za podizanje svijesti o cyber kriminalu

Foto: Pixabay

Bilo da se radi o poslovnom ili osobnom korištenju interneta, INTERPOL upozorava da je ponekad dovoljan samo jedan klik mišem ili dodir prstom da postanete žrtve cyber kriminalaca.

U tijeku je kampanja koja ima za cilj upozoriti javnost na ključne taktike koje stoje iza današnjih velikih cyber prijetnji, ističući kako samo jedan klik (#JustOneClick) može napraviti veliku razliku kada je u pitanju zaštita vaših računalnih sustava, mreža i osobnih podataka.

Trotjedna kampanja, poznata pod hashtagom #JustOneClick, trajat će do 22. listopada, a provodi se prvenstveno putem društvenih mreža i nastoji javnost upoznati s tipovima prijevara na internetu. Ovi tipovi prijevara predstavljaju skup podataka prikupljenih od država, privatnog sektora, državnih sigurnosnih agencija i internetski grupa za razmjenu informacija.

S povećanim opsegom rada od kuće, opasnost od cyber kriminala značajno je porasla, a cyber prijevare su postale puno sofisticiranije.

Kampanja ukazuje na 3 osnovne vrste prijetnje na koje se trebamo usredotočiti: ransomware, online prijevare i phishing te kompromitiranje e-mail adresa. Uz to, fokus se stavlja na edukaciju o mogućnostima zaštite.

Kampanji su se pridružile vlasti preko 70 zemalja, brojni partneri iz privatnog sektora, međunarodne organizacije i razne neprofitne organizacije. Također, kampanju podržava AFJOC (African Joint Operation Against Cybercrime) koju financira FCDO (United Kingdom's Foreign, Commonwealth and Development Office).

Craig Jones, INTERPOL -ov direktor za cyber kriminal, upozorio je na činjenicu da smo, u situaciji kada (ponekad i slučajno) po cijeli dan klikćemo na različite sadržaje, nerijetko u opasnosti od prijevara. Oprez je najbolji način za sprječavanje cyber kriminala i očuvanja sigurnog cyberspacea.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Internet

Google je objavio da poduzima promjene kako bi zaštitio korisnike od “neželjenog izravnog kontakta”. Naime, Google ja do sada dopuštao ljudima da zatraže uklanjanje...

Internet

Google je nedavno upozorio oko 14.000 svojih korisnika da su postali meta phishing napada. Iza napada stoji hakerska skupina APT28, koja se već neko...

Internet

Iako je prisvajanje tehnologije u porastu, činjenica je da isto tako s njome raste i broj online napada. Svakoga dana se dogodi velik broj...

Internet

Nakon sastanka s predsjednikom Joeom Bidenom, Google i Microsoft obećali su uložiti ukupno 30 milijardi dolara u napredak cyber sigurnosti u sljedećih pet godina....