Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Iran “srušio” Wikipediju zbog koronavirusa?

Čini se kako je internet stranica Wikipedije na farsi jeziku “srušena” u Iranu, nakon što je bliski prijatelj vrhovnog lidera zemlje preminuo od koronavirusa, izjavila je aktivistička grupa.

Grupa NetBlocks, nevladina organizacija za monitoring cyber sigurnosti, povezala je smrt člana Savjeta za svrsishodnost Mohameda Mirmohamadija s “rušenjem” stranice, iako iranski službenici i državni mediji nisu to odmah priznali, prenio je AP.

Foto: Pixabay

Vlasti se suočavaju sa sve većom kritikom iranske javnosti zbog epidemije i zabrinutosti da je broj slučajeva zaraženih virusom možda veći nego što je trenutno prijavljeno, navela je agencija.

NetBlocks naveo je da ometanje pristupa Wikipediji na farsiju postoji širom zemlje i to istim mehanizmom koji se koristi za blokiranje Twittera i Facebook-a. Te dvije društvene mreže su zabranjene od osporavanih iranskih predsjedničkih izbora 2009. i prosvjeda Zelenog pokreta.

Smetnje izazivaju strah da bi Iran mogao ponovo u potpunosti isključiti internet, kao što je to činio tjedan dana tijekom ekonomskih prosvjeda u studenom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biznis

Trenutno većina zaposlenika tvrtke Microsoft u SAD-u radi od kuće i ne očekuju da će se vratiti na posao prije siječnja sljedeće godine.

Web & IT

"Uklanjamo netočne informacije o ozbiljnosti COVID-19 i zbog toga smo uklonili ovu objavu", rekao je glasnogovornik Facebooka.

Apps & Software

Nova opcija će funkcionirati za svih 220 država svijeta, a postat će dostupna za iOS i Android verzije Google Mapsa do kraja ovog tjedna.

Web & IT

Postavlja se pitanje kako to da nitko ranije nije otkrio takve očigledne greške i zaustavio ovog korisnika?