Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Isplati li se koristiti zamjenske tonere umjesto originalnih?

Foto: Pixabay

Posjedovati printer je pametna odluka jer printeri u pravilu nisu skupi uređaji, a mogu biti jako korisni i uštedjeti svojim vlasnicima puno vremena i volje. No, mnogi su odustali od kupovine printera jer se ne žele mučiti s kupovinom tonera koja je neophodna kako bi printer zapravo mogli koristiti. Neki će možda procijeniti i da im je kupovina tonera neisplativa, vjerojatno neznajući da za takve prilike postoje zamjenski toneri koji na poprilično dobar način obavljaju zadatak printanja, a njihova je cijena znatno manja. No, mnogi bi po tom saznanju o postojanju zamjenskih tonera mogli postaviti i sasvim jednostavno pitanje isplate li se oni, odnosno hoće li biti efikasni s obzirom na manju cijenu od originalnih?

Upravo ćemo to pokušati odgonetnuti.

Prednosti zamjenskih tonera

Kao što smo rekli, možda i glavni razlog u kojem su zamjenski toneri u prednosti nad originalnim je njihova cijena. Posebice je to slučaj kod ljudi koji često koriste printer jer bi u tom slučaju mogli imati nešto veće troškove samo zbog kupovine originalnih tonera. Smatra se kako proizvođači printera svoje printere zapravo u startu prodaju po nižoj cijeni od realne jer smatraju kako će profit ostvariti postepeno nakon što kupci kroz određeno vrijeme počnu nabavljati njihove originalne tonere.

Kada je riječ o zamjenskim tonerima, njihovi proizvođači nemaju takvih briga i ne moraju podići cijene kako bi nadoknadili neke eventualne gubitke nastale kupovinom printera po nižoj cijeni. Kada se zbroji količina tonera koju će korisnici kupiti kroz vrijeme i vijek trajanja njihovog printera, dolazi se do zaključka da će ušteda biti značajna.

Prednosti originalnih tonera

Ono u čemu originalni toneri svakako pobjeđuju zamjenske je sama kvaliteta proizvoda. Oni su kreirani na način na koji ne samo da savršeno odgovaraju printeru, već je puno pažnje posvećeno i tome kako će funkcionirati na papiru. Naravno, ta se razlika između ove dvije vrste tonera najviše osjeti kada je riječ o printanju dokumenta visoke kvalitete. Primjerice, kao kada je slučaj o printanju fotografija i slika. U toj situaciji, ne samo da će kvaliteta slike biti bolja, već bi i trebala biti dugotrajnija u odnosu na onu koja je isprintana koristeći zamjenski toner.

Ono što bi pak moglo zadati glavobolju proizvođačima originalnih tonera je činjenica da se sada mogu pronaći vrlo kvalitetni zamjenski toneri na koje ponekad čak dolazi i valjana garancija.

Mitovi vezani uz korištenje zamjenskih tonera

Iako bi svaki vlasnik printera na kraju dana sam trebao odlučiti koju vrstu tonera želi koristiti, prilikom odabira trebao bi znati da dva mita o zamjenskim tonerima jednostavno nisu istinita.

Gubitak garancije

Jedan od ta dva mita je da će korisnik izgubiti garanciju na svoj printer ukoliko bude koristio zamjenske tonere. To jednostavno nije istina i vlasnik printera smije koristiti toner koji odgovara njegovom printeru, neovisno o tome tko je njegov proizvođač te pritom neće izgubiti garanciju.

Zamjenski toneri oštetit će printer

Još jedan mit koji se pokazao u potpunosti neistinitim je da bi zamjenski toneri mogli oštetiti printer. Gotovo da ni ne postoji način na koji bi zamjenski toner mogao oštetiti printer, a najgori slučaj koji bi se mogao dogoditi je da zamjenski toner ne radi ili nije ispravan.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Zamisli, dizajniraj, realiziraj! To je moto pod kojim je nastao Aufero Laser 2, još jedan uzbudljivi tehnološki proizvod koji nam definitivno potvrđuje da ulazimo...

Hi-tech

Koncept virtualne stvarnosti ima za cilj stvaranje okruženja u kojem se korisnici mogu osjećati kao da su u drugom svijetu. Ova tehnologija se uglavnom...

Automoto

Najnoviji premium infotainment sustav (IVI) kompanije LG Electronics (LG) bit će središnja značajka u Mercedes-Benz EQS EV sedanu za 2022. godinu. Displej Pillar to...

Hi-tech

LG Electronics (LG) premijerno će na sajmu CES 2022 predstaviti sveobuhvatno kućno rješenje za veću kvalitetu zraka koje objedinjuje sve prednosti pročišćivača zraka, ventilatora...

Oglašavanje