Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Isplati li se koristiti zamjenske tonere umjesto originalnih?

Foto: Pixabay

Posjedovati printer je pametna odluka jer printeri u pravilu nisu skupi uređaji, a mogu biti jako korisni i uštedjeti svojim vlasnicima puno vremena i volje. No, mnogi su odustali od kupovine printera jer se ne žele mučiti s kupovinom tonera koja je neophodna kako bi printer zapravo mogli koristiti. Neki će možda procijeniti i da im je kupovina tonera neisplativa, vjerojatno neznajući da za takve prilike postoje zamjenski toneri koji na poprilično dobar način obavljaju zadatak printanja, a njihova je cijena znatno manja. No, mnogi bi po tom saznanju o postojanju zamjenskih tonera mogli postaviti i sasvim jednostavno pitanje isplate li se oni, odnosno hoće li biti efikasni s obzirom na manju cijenu od originalnih?

Upravo ćemo to pokušati odgonetnuti.

Prednosti zamjenskih tonera

Kao što smo rekli, možda i glavni razlog u kojem su zamjenski toneri u prednosti nad originalnim je njihova cijena. Posebice je to slučaj kod ljudi koji često koriste printer jer bi u tom slučaju mogli imati nešto veće troškove samo zbog kupovine originalnih tonera. Smatra se kako proizvođači printera svoje printere zapravo u startu prodaju po nižoj cijeni od realne jer smatraju kako će profit ostvariti postepeno nakon što kupci kroz određeno vrijeme počnu nabavljati njihove originalne tonere.

Kada je riječ o zamjenskim tonerima, njihovi proizvođači nemaju takvih briga i ne moraju podići cijene kako bi nadoknadili neke eventualne gubitke nastale kupovinom printera po nižoj cijeni. Kada se zbroji količina tonera koju će korisnici kupiti kroz vrijeme i vijek trajanja njihovog printera, dolazi se do zaključka da će ušteda biti značajna.

Prednosti originalnih tonera

Ono u čemu originalni toneri svakako pobjeđuju zamjenske je sama kvaliteta proizvoda. Oni su kreirani na način na koji ne samo da savršeno odgovaraju printeru, već je puno pažnje posvećeno i tome kako će funkcionirati na papiru. Naravno, ta se razlika između ove dvije vrste tonera najviše osjeti kada je riječ o printanju dokumenta visoke kvalitete. Primjerice, kao kada je slučaj o printanju fotografija i slika. U toj situaciji, ne samo da će kvaliteta slike biti bolja, već bi i trebala biti dugotrajnija u odnosu na onu koja je isprintana koristeći zamjenski toner.

Ono što bi pak moglo zadati glavobolju proizvođačima originalnih tonera je činjenica da se sada mogu pronaći vrlo kvalitetni zamjenski toneri na koje ponekad čak dolazi i valjana garancija.

Mitovi vezani uz korištenje zamjenskih tonera

Iako bi svaki vlasnik printera na kraju dana sam trebao odlučiti koju vrstu tonera želi koristiti, prilikom odabira trebao bi znati da dva mita o zamjenskim tonerima jednostavno nisu istinita.

Gubitak garancije

Jedan od ta dva mita je da će korisnik izgubiti garanciju na svoj printer ukoliko bude koristio zamjenske tonere. To jednostavno nije istina i vlasnik printera smije koristiti toner koji odgovara njegovom printeru, neovisno o tome tko je njegov proizvođač te pritom neće izgubiti garanciju.

Zamjenski toneri oštetit će printer

Još jedan mit koji se pokazao u potpunosti neistinitim je da bi zamjenski toneri mogli oštetiti printer. Gotovo da ni ne postoji način na koji bi zamjenski toner mogao oštetiti printer, a najgori slučaj koji bi se mogao dogoditi je da zamjenski toner ne radi ili nije ispravan.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tech

 LG Electronics (LG) najavio je da je u tijeku dodjela prve nagrade LIFE’S GOOD, s prijavama otvorenima od 6. rujna do 10. listopada. Nagrada...

Tech

Za ovaj moderni sindrom sigurno niste još čuli

Tech

Svake godine ponovno se suočavamo s nezapamćenim vrućinama. Ili ih stvarno ne uspijevamo zapamtiti, ili su vrućine svake godine sve veće, tolike da ih...

Promo i akcije

Iskoristite priliku i kupite najnoviji model laserskog stroja za graviranje LONGER RAY5 10W. U nastavku ćemo predstaviti lasersku graverku, i dati neke zanimljive i...