Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Istraživanje je pokazalo da Twitterov algoritam favorizira desničarsku politiku

Foto: Pixabay

Twitter je proveo istraživanje u kojem je otkrio kako algoritam korisnicima preporučuje politički sadržaj. Istraživanje je utvrdilo da algoritam favorizira tweetove desničarskih stranaka i medijskih kuća.

Iz tvrtke su priznali da im nije poznato zbog čega se to događa te da traže odgovor na to pitanje, posebice jer se Twitter ranije našao na meti tvrdnji o antikonzervativnoj pristranosti na svojoj platformi.

Twitterova studija ispitala je tweetove političkih stranaka i korisnika koji dijele sadržaj iz novinskih kuća u sedam zemalja širom svijeta: Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Analizirali su se milijuni tweetova poslani između 1. travnja i 15. kolovoza 2020. godine, prenosi BBC.

Istraživači su upotrijebili podatke kako bi otkrili kojim se tweetovima daje prednost na algoritamski uređenom feedu u usporedbi s obrnutim kronološkim feedom. Otkrili su da su mainstream stranke i mediji na političkoj desnici uživali više razine “algoritamskog pojačanja” u usporedbi sa svojim kolegama na ljevici.

Rumman Chowdhury, direktorica Twitterovog Meta (strojno učenje, etika, transparentnost i odgovornost) tima, objasnila je da je sljedeći korak tvrtke razotkrivanje razloga koji stoji iza ovog fenomena.

Istraživači su primijetili da bi razlika u pojačanju mogla biti posljedica “različitih strategija” koje političke stranke koriste kako bi dosegle publiku na platformi. Također, naveli su da nalazi ne upućuju na to da njihovi algoritmi potiču “ekstremne ideologije više nego mainstream politike” – još jedna zabrinutost koju se izrazili kritičari Twittera.

Ovo nije prvi put da je Twitter istaknuo očitu pristranost u svom algoritmu. U travnju je platforma otkrila da provodi istraživanje kako bi utvrdila jesu li njezini algoritmi pridonijeli “nenamjernoj šteti”, a u svibnju je otkriveno da njezino automatsko izrezivanje slika favorizira bijelce u odnosu na crnce te žene u odnosu na muškarce.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Podaci koji se nalaze u pametnim telefonima mogu otkriti puno o osobama koje ih koriste, od informacija gdje se kreću, s kim razgovaraju pa...

Hi-tech

Čovjek koji je ostao paraliziran od vrata na dolje u nesreći prije više od deset godina, napisao je rečenice koristeći računalni sustav koji zamišljeni...

Web & IT

Mnoge društvene mreže bore se protiv dezinformacija o COVID-19 cjepivima i pokušavaju ih što kvalitetnije suzbiti. No, novi izvještaj pokazao je da je za...

Web & IT

Bivši američki predsjednik Donald Trump vratit će se na društvene mreže, ali ovaj put s vlastitom uslugom. Ove informacije dolaze od jednog od Trumpovih...

Oglašavanje