Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Istraživanje je pokazalo da Twitterov algoritam favorizira desničarsku politiku

Foto: Pixabay

Twitter je proveo istraživanje u kojem je otkrio kako algoritam korisnicima preporučuje politički sadržaj. Istraživanje je utvrdilo da algoritam favorizira tweetove desničarskih stranaka i medijskih kuća.

Iz tvrtke su priznali da im nije poznato zbog čega se to događa te da traže odgovor na to pitanje, posebice jer se Twitter ranije našao na meti tvrdnji o antikonzervativnoj pristranosti na svojoj platformi.

Twitterova studija ispitala je tweetove političkih stranaka i korisnika koji dijele sadržaj iz novinskih kuća u sedam zemalja širom svijeta: Kanadi, Francuskoj, Njemačkoj, Japanu, Španjolskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Analizirali su se milijuni tweetova poslani između 1. travnja i 15. kolovoza 2020. godine, prenosi BBC.

Istraživači su upotrijebili podatke kako bi otkrili kojim se tweetovima daje prednost na algoritamski uređenom feedu u usporedbi s obrnutim kronološkim feedom. Otkrili su da su mainstream stranke i mediji na političkoj desnici uživali više razine “algoritamskog pojačanja” u usporedbi sa svojim kolegama na ljevici.

Rumman Chowdhury, direktorica Twitterovog Meta (strojno učenje, etika, transparentnost i odgovornost) tima, objasnila je da je sljedeći korak tvrtke razotkrivanje razloga koji stoji iza ovog fenomena.

Istraživači su primijetili da bi razlika u pojačanju mogla biti posljedica “različitih strategija” koje političke stranke koriste kako bi dosegle publiku na platformi. Također, naveli su da nalazi ne upućuju na to da njihovi algoritmi potiču “ekstremne ideologije više nego mainstream politike” – još jedna zabrinutost koju se izrazili kritičari Twittera.

Ovo nije prvi put da je Twitter istaknuo očitu pristranost u svom algoritmu. U travnju je platforma otkrila da provodi istraživanje kako bi utvrdila jesu li njezini algoritmi pridonijeli “nenamjernoj šteti”, a u svibnju je otkriveno da njezino automatsko izrezivanje slika favorizira bijelce u odnosu na crnce te žene u odnosu na muškarce.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Zašto je super-app odjednom Muskova želja i što to uopće znači? Ovo pitanje pojavilo se u utorak nakon što je Elon Musk odlučio da...

Aplikacije i softver

Twitter je, još jednom, pristao na prijedlog Elona Maska oko kupovine tvrtke za 54,20 dolara po dionici. Sporazum je uslijedio nakon višemjesečne pravne drame...

Internet

Što nam sve novo donosi nova nadogradnja Google algoritma? Zašto su mnogi webmajstori u strahu od nadogradnji koji nagoviješta Google? Tko i zašto treba...

Tech

Jerry, internetska usluga osiguranja automobila, provela je studiju u kojoj je procijenila ponašanje u vožnji 20.000 vozača koji su prešli više od 12 milijuna...