Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Italija zabranila tehnologiju prepoznavanja lica, osim za borbu protiv kriminala

Foto: Shutterstock

Italija je zabranila korištenje tehnologije za prepoznavanje lica i “pametnih naočala”. Agencija za zaštitu podataka izdala je opomenu dvjema općinama koje eksperimentiraju s tim tehnologijama.

Sustavi za prepoznavanje lica koji koriste biometrijske podatke neće biti dopušteni dok se ne usvoji poseban zakon ili barem do kraja sljedeće godine, priopćili su iz agencije za zaštitu privatnosti, a prenosi Reuters.

Ipak, iznimka postoji te će takve tehnologije biti dopuštene kad se koriste u borbi protiv kriminala ili kad se mogu iskoristiti u sudskim istragama.

“Ova odluka proizlazi iz potrebe da se reguliraju uvjeti i jamstva koji se odnose na prepoznavanje lica, u skladu s načelom proporcionalnosti”, stoji u priopćenju agencije.

Prema talijanskom pravu i zakonima Europske unije, obrada osobnih podataka od strane javnih tijela pomoću video uređaja općenito je dopuštena kad je od javnog interesa te kad je povezana s aktivnošću javnih tijela. Međutim, općine koje žele koristiti tu tehnologiju moraju sklopiti “paktove o urbanoj sigurnosti” s predstavnicima središnje vlade.

Agencija je reagirala na mjere poduzete u Lecceu, talijanskom gradu na jugu Italije. Tamo su vlasti priopćile da će početi koristiti tehnologiju temeljenu na prepoznavanju lica. Općini je naloženo da dostavi opis usvojenih sustava, njihovu svrhu i pravnu osnovu te popis podataka kojima pristupaju uređaji za nadzor.

Nadzorni organi su opomenuli i grad Arezzo, gdje je lokalna policija trebala biti opremljena infracrvenim super naočalama koje mogu prepoznati registarske tablice automobila.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

 LG Electronics (LG) najavio je da je u tijeku dodjela prve nagrade LIFE’S GOOD, s prijavama otvorenima od 6. rujna do 10. listopada. Nagrada...

Tech

Pretjerano izlaganje plavom svjetlu i ostale čari modernog života

Tech

Za ovaj moderni sindrom sigurno niste još čuli

Tech

Svake godine ponovno se suočavamo s nezapamćenim vrućinama. Ili ih stvarno ne uspijevamo zapamtiti, ili su vrućine svake godine sve veće, tolike da ih...