Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Future

Iz plastičnog otpada do odjeće i obuće

Samo Adidas

Trenutno se za izradu više od 40% Adidasove odjeće i obuće rabi reciklirani poliester. To je impresivno, jer ovaj div godišnje napravi više od 400 milijuna pari cipela, a izrada toliko obuće zahtijeva mnogo resursa i nije najbolji dugoročni scenarij za okoliš.

Adidas je još 2015. godine sklopila partnerstvo s ekološkom organizacijom Parley for the Ocean.

Očekuje se da će ove godine kompanija napraviti oko 11 milijuna pari cipela od reciklirane plastike iz oceana. Iz Adidasa tvrde kako su kroz partnerstvo s Parley for the Ocean spriječili da više od 2.810 tona plastike dospije u oceane.

Cijela ideja kreće od plaže. Parley i partnerske ekološke organizacije skupljaju plastični otpad iz obalnih područja. Otpad se zatim sortira te se plastika šalje u Adidasovo postrojenje za preradu. Adidas iskorištava plastične boce koje su izrađene od PET ambalaže.

Sav materijal koji Adidas ne može iskoristiti za izradu tenisica (poput čepova) šalje se u obična postrojenja za reciklažu plastike, a oni nastavljaju s obradom iskoristivog materijala. Strojevi zdrobe, operu i dehidriraju otpad dok ne ostanu samo sitni komadići plastike. Ti se komadići zatim zagrijavaju, suše i hlade pa režu u pelet.

Poliester se inače dobiva iz nafte. Adidas, međutim, topi dobiveni pelet kako bi dobio nit koja se namotava u jedan oblik poliesterske pređe koji nazivaju Ocean Plastic. Ona se potom koristi da oblikuje vanjske dijelove obuće i odjeće.

Svaki predmet iz Adidasove Parley kolekcije izrađen je od barem 75% prikupljenog plastičnog otpada. Unatoč ne baš konvencionalnim materijalima, dobivena obuća i odjeća svejedno ispunjava tradicionalne standarde udobnosti i kvalitete.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Crypto

Svijet ima dovoljno problema zbog otpada, a kriptovalute taj problem svakako pogoršavaju. Na godišnjoj razini se zbog digitalnih valuta proizvede elektronskog otpada koji je...

Oglašavanje