Geekmaxi
Future

Izgleda li ovako pametni telefon budućnosti?

Xiaomi možda ima odgovor u vidu zanimljivog koncepta

Foto: YouTube

Nedavno je objavljen video koji plijeni pažnju cijelog svijeta. Prikazuje kako će izgledati pametni telefoni budućnosti, ako pitate Xiaomi.

“Noviteti” u svijetu pametnih telefona

Svi već znaju da godinama nema nikakvih revolucionarnih noviteta na mobilnom tržištu. Jedini “novitet” može biti taj da Huawei prestigne Samsung u popularnosti. Ipak, uskoro možemo očekivati neke veće promjene u dizajnu i načinu na koji koristimo pametne telefone.

Glasovni asistenti i 5G mreže dat će svoj obol svijetu promjena, no najveće novine ipak očekujemo u dizajnu samih telefona, i to zahvaljujući savitljivim ekranima.

Samsungov davno najavljeni savitljivi mobitel još nismo vidjeli “u akciji”. Takve telefone razvijaju i druge kompanije (poput LG-ja i Huaweija), a sve češće se spominje i Appleov uređaj sa savitljivim ekranom.

Xiaomi možda zaista zasjedne na tron i prestigne Samsung i Apple, a zahvaljujući njegovom suosnivaču i predsjedniku kompaniju Lin Binu, svijet je saznao na kakvom modelu savitljivog telefona radi ta slavna kineska kompanija.

Samo koncept?

Lin Bin je na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio kratak (ali efektan) video u kojem je prikazan uređaj koji je na početku koristio kao tablet. Kasnije mu je savio rubove prema stražnjoj strani i potom ga koristio kao klasični pametni telefon.

U pitanju je vrlo zanimljiv koncept i radna verzija, a uređaj se u radu čini prilično brzim. Sučelje se također brzo prilagodilo promjenama ekrana.

Iako još koncept, izgleda kako je ovo prvi pametni telefon na svijetu koji se može saviti na dvije strane.

Za njegov razvoj je Xiaomi morao riješiti brojne tehničke izazove: od same tehnologije savijanja ekrana pa do prilagodbe sučelja takvim ekranima.

Bin Lin je sve pratitelje na Weibu zamolio za prijedlog oko imena uređaja koji razvijaju, a njegovi trenutni favoriti za prototip su: Xiaomi Dual Flex i Xiaomi MIX Flex.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh