Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako izgledaju vanzemaljci? Znanstvenici imaju odgovor

alien-ancient-code-com

Ovo je pitanje čiji odgovor zasigurno zanima mnoge: kako zaista izgledaju bića koja nisu s ovoga svijeta? Odgovore su ponudili mnogi pisci znanstvene fantastike te scenaristi i kostimografi filmova istoga žanra.

Relevantniji odgovor dobit ćemo, dakako, od znanstvenika, no niti među njima nema jedinstvenog mišljenja – nisu se mogli usuglasiti niti oko jednog parametra kojeg su se mogli dosjetiti, bilo da je riječ o izgledu, veličini ili pak boji izvanzemljana.

Neki znanstvenici smatraju kako vanzemaljski život – a ovdje je, dakako, riječ o inteligentnim oblicima istoga – mora poštovati određene zakonitosti, odnosno posjedovati određena svojstva koja bi omogućila razvoj inteligencije.

Richard Dawkins drži kako su vanzemaljci slični ljudima (Credit: omgvoice.com)

Richard Dawkins drži kako su vanzemaljci slični ljudima (Credit: omgvoice.com)

Prije svega, mora se razviti na čvrstome tlu. Život u moru teško može napredovati dalje od inteligencije delfina budući da ne može otkriti vatru, a kamoli manipulirati metalima. Sve su to preduvjeti za razvoj raketne tehnologije, koja u konačnici treba omogućiti prvi kontakt s drugim bićima.

Binokularni vid također je iznimno bitan za percepciju dubine i trodimenzionalnosti promatranog objekta. Oči se pritom moraju nalaziti blizu mozga, kako bi se skratilo vrijeme za prijem i obradu vizualnih informacija.

Razvijeni ekstremiteti također su važni; najmanje dvije noge, čime se osigurava mobilnost te šake s najmanje tri prsta, koji su preduvjet čvrstog držanja i manipulacije alatima.

Ovako nabrojani uvjeti čine izgled vanzemaljaca prilično bliskim izgledu čovjeka, a takav stav zastupa i Richard Dawkins, vodeći svjetski stručnjak za evoluciju. Dawkins smatra kako su proteini i DNA, kao temeljni gradivni blokovi života, vjerojatno univerzalni. U tom slučaju, inteligentan život – ako ga ima, dakako – vjerojatno je evoluirao na sličan način kako se to dogodilo i ovdje, na Zemlji.

Neil DeGrasse Tyson smatra kako inteligentan život ne mora nužno biti sličan nama (Credit: Business Insider)

Neil DeGrasse Tyson smatra kako inteligentan život ne mora nužno biti sličan nama (Credit: Business Insider)

Postoji i druga struja znanstvenika, koja gore navedeni rasplet ne drži izglednim. Neil DeGrasse Tyson, poznati astrofizičar, kaže kako su vanzemaljci građeni od istih kemijskih tvari kao i mi – helija, ugljika, kisika, da nabrojimo neke – no to ne mora nužno značiti kako smo oblikom slični. Prema njemu, život izvan Zemlje, inteligentan ili ne, vjerojatno će biti podjednako čudesan i egzotičan baš kao i neke vrste života na našem vlastitom svijetu.

Odgovora na ovo pitanje, dakako, nema. Sve dok se ne dogodi kontakt s vanzemaljcima, znanstvenici će i dalje nagađati, a mi ćemo se u knjigama u filmovima diviti – ili se bojati – raznih čudesnih bića, ploda nečije mašte.

Izvor: Business Insider

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Pitanje iz naslova sasvim sigurno je odlična tema za snimanje filmova te dokumentaraca. Takve filmove i dokumentarce gledat će većinom ljudi koji su se...

Tech

Gledajući SF filmove i serije, naučeni smo što očekivati od vanzemaljskih oblika života: U Danu nezavisnosti našli smo se pod invazijom, ali smo se...