Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Umjetna inteligencija

Kako AI može zaboraviti?

Kako AI može zaboraviti?
Shutterstock

Strojno odučavanje novo je polje u umjetnoj inteligenciji koje se bavi izazovom zaboravljanja informacija u modelima strojnog učenja. S porastom tužbi i zabrinutosti oko privatnosti, sposobnost ML sustava da učinkovito uklone podatke postala je ključna za tvrtke. Budućnost strojnog odučavanja uključuje napredak u hardveru, politici i regulativi te povećanu svijest javnosti.

AI ne zaboravlja. To predstavlja problem kada se AI platforme obučavaju na zastarjelim, netočnim ili privatnim podacima, saznajemo prema portalu Dig Watch.

Uz sve veći broj tužbi protiv tvrtki zbog upotrebe određenih podataka u sustavima strojnog učenja (ML), potreba za ML modelima za učinkovito zaboravljanje ili brisanje informacija postala je značajna za privatnost, sigurnost i etiku.

AI-unlearning je proces brisanja utjecaja određenih skupova podataka na ML sustav. Kada se pojavi problem sa skupom podataka, on se često mijenja ili briše. Međutim, kada se podaci koriste za obuku modela, postaje izazovno razumjeti kako su određeni skupovi podataka utjecali na model tijekom obuke, a još je teže poništiti učinke problematičnog skupa podataka. ML modeli su u biti crne kutije, što otežava dešifriranje točnog utjecaja pojedinačnih skupova podataka.

OpenAI, tvorci ChatGPT-a i generativnih umjetničkih alata umjetne inteligencije, suočili su se s kritikama i pravnim bitkama u vezi s njihovim podacima o obuci. Zabrinutost u vezi s privatnošću također se pojavila nakon što su napadi zaključivanjem članstva otkrili da je moguće zaključiti jesu li određeni podaci korišteni za treniranje modela, što potencijalno ugrožava privatnost pojedinaca.

Iako strojno odučavanje možda neće spriječiti tvrtke u pravnim sporovima, može pomoći u jačanju njihove obrane pokazujući da su skupovi podataka koji izazivaju zabrinutost u potpunosti uklonjeni. Jednostavno rješenje za izradu nenaučenog modela je identificirati problematične skupove podataka, isključiti ih i ponovno obučiti cijeli model od nule.

Međutim, ovaj brutalni pristup je skup i dugotrajan. Glavni cilj strojnog odučavanja je zaboraviti nepoželjne podatke uz zadržavanje korisnosti modela, a sve to izvedeno uz visoku učinkovitost. Besmisleno je razvijati algoritam za odučavanje stroja koji troši više energije nego ponovno uvježbavanje modela.

Strojno odučavanje suočava se s nekoliko izazova, uključujući učinkovitost, standardizaciju, djelotvornost, privatnost, kompatibilnost i skalabilnost. Ovim se izazovima treba pozabaviti kako bi se postigla ravnoteža između učinkovitog odučavanja i cjelokupnog napredovanja u području. Zapošljavanje interdisciplinarnih timova koji se sastoje od stručnjaka za umjetnu inteligenciju, odvjetnika za privatnost podataka i etičara može pomoći u prepoznavanju potencijalnih rizika i praćenju napretka u području strojnog učenja.

Budućnost strojnog odučavanja uključuje Googleov izazov strojnog odučavanja, čiji je cilj objediniti i standardizirati metriku procjene za algoritme odučavanja i poticati inovativna rješenja problema. Osim toga, očekuje se da će sve veći broj tužbi protiv AI i ML tvrtki potaknuti daljnje akcije unutar ovih organizacija.

Gledajući unaprijed, očekuje se da će napredak u hardveru i infrastrukturi podržati računalne zahtjeve strojnog odučavanja. Povećana interdisciplinarna suradnja između istraživača umjetne inteligencije, pravnih stručnjaka, etičara i stručnjaka za privatnost podataka može pojednostaviti razvoj i implementaciju algoritama za odučavanje. Zakonodavci i regulatori također se mogu usredotočiti na strojno odučavanje, što bi potencijalno moglo dovesti do novih politika i propisa. Povećana javna svijest o pitanjima privatnosti podataka također može utjecati na razvoj i primjenu strojnog odučavanja.

Za tvrtke koje implementiraju ili koriste AI modele obučene na velikim skupovima podataka, ključno je razumjeti vrijednost strojnog odučavanja. Praćenje nedavnih istraživanja, implementacija pravila za rukovanje podacima, razmatranje interdisciplinarnih timova i razmatranje troškova prekvalifikacije djelotvorni su uvidi za upravljanje problemima povezanim s podacima. Održavanje koraka s odučavanjem stroja proaktivna je dugoročna strategija za tvrtke koje koriste velike skupove podataka za obuku AI modela.

Zaključno, strojno odučavanje igra vitalnu ulogu u odgovornoj umjetnoj inteligenciji poboljšavajući mogućnosti rukovanja podacima uz održavanje kvalitete ML modela. Usvajanje i implementacija strojnog odučavanja postaje nužnost za tvrtke u razvoju umjetne inteligencije.

S filozofijom odgovorne umjetne inteligencije koja naglašava transparentnost, odgovornost i privatnost korisnika, strojno odučavanje usklađeno je s tim načelima. Iako je područje još u razvoju, kako se metrika ocjenjivanja standardizira, implementacija strojnog odučavanja postat će lakša za upravljanje. Poduzeća bi se trebala proaktivno pozabaviti izazovima povezanim s rukovanjem podacima i nastojati ugraditi prakse strojnog odučavanja u svoje modele umjetne inteligencije i velike skupove podataka.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Umjetna inteligencija

Za razliku od nekih, ne baš tako davnih vremena, odgovore na razna pitanja morali smo tražiti sami. Sada to nije slučaj, budući da imamo...

Umjetna inteligencija

Može li se umjetna inteligencija držati pod kontrolom? Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, kaže da se vjeruje da može biti slično “magijskom razmišljanju”. “U mnogim...

Umjetna inteligencija

Je li umjetna inteligencija danas na razini na kojoj može ugroziti poslove ljudi? Kako se boriti protiv umjetne inteligencije i trebamo li se uopće...

Umjetna inteligencija

Američki autori George R. R. Martin i John Grisham tuže vlasnika ChatGPT-a, tvrtku OpenAI, zbog tvrdnji da je povrijeđeno njihovo autorsko pravo kako bi...

Tech

Microsoft će ovog tjedna u New Yorku održati “poseban događaj” na kojem se očekuje da će predstaviti tri nova Surface uređaja i AI potpomognute...

Umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija je posvuda u posljednje vrijeme, ali nitko nije očekivao da će se koristiti kao potez u trajnim ratovima između proizvođača gaziranih napitaka....

Umjetna inteligencija

Angvila je dobila 7,4 milijuna dolara samo od registracija .ai domena tijekom 2021., a sve se to drastično promijenilo izdavanjem OpenAI-jevog ChatGPT-a

Biznis i posao

Zaposlenici i rukovoditelji podjednako žele iskoristiti prednosti umjetne inteligencije na radnom mjestu, ali nedostatak obuke i smjernica ostavio je mnoge u strahu da će...