Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako bi prošao sukob između američkih marinaca i rimskih legija?

Što bi se dogodilo ukoliko bi jedna Ekspedicijska postrojba Marinskog korpusa u sastavu američke vojske nekim čudom otputovala u prošlost, u vrijeme Rimskog Carstva, a tijekom Oktavijanove vladavine, i potom se sukobila sa svim legijama koje Carstvo ima na raspolaganju? S navedenim pitanjem se pozabavio pisac James Erwin, ujedno i dvostruki pobjednik američkog izdanja kviza Izazov!

Navedenu je situaciju Erwin razradio još tijekom 2011. godine i to kroz skup kratkih priča pod nazivom Rome Sweet Rome. U pričama, objavljenima putem Reddita, u središtu radnje nalazi se zamišljena ekspedicijska postrojba smještena u Afganistanu, koja iznenada biva prebačena u doba Rimskog Carstva. Uz marince, u prošlosti završava i nekoliko zrakoplovnih tehničara, afganistanskih vojnika i američkih civila. Unatoč početnom šoku, marinci nakon nekoliko dana uspjevaju postaviti bazni logor, a ubrzo susreću i Rimljane.

Međutim, nakon što se spletom nesretnih okolnosti marinci sukobe s rimskim vojnicima, ubrzo izbije otvoreni rat između marinaca i carskih legija. Zahvaljujući nadmoćnoj tehnologiji marinci u prvoj bici ubiju 49 legionara i 50 konjanika, natjeravši Rimljane u bijeg. Ipak, zapovjednik marinaca odlučuje sklopiti primirje s rimskim zapovjednicima, pa tjedan dana nakon dolaska marinaca u prošlost imamo krhko primirje.

A marincima bi svakako bilo u interesu da navedeno primirje i potraje, budući bi prema mišljenju dr. Adriana Goldsworthya marinci zasigurno pretrpjeli poraz u slučaju dugotrajnog rata s Carstvom. Jer iako je ekspedicijska postrojba nemjerljivo tehnološki moćnija, teško je zamisliti kako bi bez stalnog dotoka goriva i municije iz budućnosti dotična mogla dugo koristiit svoje helikoptere, tenkove i moderno osobno naoružanje. Sve bi se ubrzo svelo na sukob hladnim oružjem, između nekih 2.200 marinaca s jedne strane i 330.000 rimskih vojnika iz svih legija, s druge strane.

Međutim, uzevši u obzir moderne taktičke vještine, nije isključeno kako bi marinske postrojbe, kroz infiltraciju i gerilsko ratovanje mogle ozbiljno destabilizirati Carstvo, no ako bi ga nekim slučajem i porazile, ne bi mogle vladati bez saveza s nekom od moćnijih država-suparnica Rimskog Carstva.

Kako bilo, na Redditu se razvila žustra rasprava s cijelim nizom komentara, a cijela priča je postala toliko popularna da je čak i Warner Bros. otkupio prava na filmsku ekranizaciju. Štoviše, na YouTubeu se može naći i nekoliko fanovskih trailera od kojih jedan možete vidjeti u nastavku.

CREDIT: LARRY KYRALA

Izvor: Popular Mechanics

2 komentara

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Čini se da su neki od igrača koji 'njeguju' živote okorjelih pljačkaša banaka i prodavača krijumčarene robe pomalo umorni od života na krivoj strani...

Kripto

Kada ste u potrazi za informacijama o određenoj kriptovaluti, Reddit je vrlo pouzdana platforma koja vam može pružiti informacije koje tražite. Neki upućeni korisnici...

Internet

Platforme poput Facebooka i Instagrama suočile su se s brojnim problemima tijekom proteklog desetljeća, a jedan od najnovijih dogodio se u listopadu 2021. godine...

Kripto

Ne radi se o kriptovaluti u tradicionalnom smislu, već o sustavu nagrađivanja koji korisnike motivira da budu što aktivniji.