Geekmaxi
HiTech

Kako će 5G mreža utjecati na naše zdravlje?

Kakvi su rizici?

Foto: Pixabay

Već znamo da 5G označava superbrzi mobilni komunikacijski standard pete generacije. Ipak, puno je neodgovorenih pitanja vezanih za to iz zdravstvenog ugla.

Je li nadolazeća tehnologija u potpunosti sigurna? Koju vrstu zračenja 5G mreža koristi i kako to može utjecati na čovjeka?

Odgovori stručnjaka

Sarah Driessen s Istraživačkog centra za kompatibilnost elektromagnetskog sustava i okoliša Sveučilišta u Aachenu je odgovarala na pitanja medijima. “Jasno je dokazano kako visokofrekventna polja imaju termalni učinak. To znamo još od mikrovalnih pećnica. Međutim, taj je učinak puno slabiji kod mobilne komunikacije. Da se izbjegne šteta po zdravlje, mobitel treba zračiti manje od 2 watta po kilogramu. To se zove SAR vrijednost (specifična stopa apsorpcije)”.

Na vječita pitanja kako se zaštititi od zračenja stručnjaci uvijek savjetuju držanje uređaja što dalje od glave. Preporučuje se korištenje slušalica, razgovaranje putem zvučnika ili upotrebu fiksnog telefona kada je moguće. Noću valja čak aktivirati zrakoplovni način rada i ne bi trebalo nositi mobitel kada god nije potreban.

Zračenje

Zračenje je najjače u područjima sa slabim signalom, stoga treba izbjegavati korištenje mobitela na takvim mjestima te u vlakovima i automobilima. Djecu pogotovo treba štititi od visokofrekventnog elektromagnetskog zračenja.

Očekuje se kako će 5G uzrokovati porast prisilne izloženosti zračenju, upozorava Njemačka federacija za okoliš i očuvanje prirode (BUND).

Zbog 5G će se postaviti odašiljači, no s manjom prijenosnom snagom od prethodnih generacija. S druge strane, odašiljači će biti bliže mjestima stanovanja i rada. Teško je trenutno točno predvidjeti kako će to utjecati na količinu zračenja kojem je pojedinac izložen.

Razlog je taj što još nije dovoljno istražen raspon frekvencije na kojoj će raditi 5G u usporedbi s nižim frekvencijama.

Komentiraj

Pošalji odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrh