Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Kako kvalitetno raditi s plaže i je li vizija freelancera o radu na plaži precijenjena?

freelanceri rad s plaže ljeti

Razmišljate o radu s plaže sljedećih tjedana i mjeseci? Vidite sebe s koktelom u ruci i laptopom u krilu, odgovarajući na mejlove klijenata s predivnim pogledom na more? Koliko je udobno i produktivno raditi s plaže? Kako se kvalitetno pripremiti za rad s plaže?

Zakoračili smo u vruće ljetne tjedne u kojima će mnogi razmišljati o odlasku na more i kupanje. U medijima se često prezentira slika freelancera koji rade zavaljeni u udobnu ležaljku na rajskoj plaži i s hladnim koktelom u ruci te osmjehom na licu. No, je li ta slika zaista istinita i može li se tako kvalitetno raditi?

U nastavku teksta donosim nekoliko savjeta i ideja kako raditi s plaže i na što treba pripaziti. Ideja rada s plaže izgleda fenomenalno tako dugo dok je ne isprobate u praksi. Kada se zaista pojavite s laptopom na plaži shvatite da stvari nisu toliko savršene – i da ima puno sitnica na koje prije niste računali. Evo kako kvalitetno raditi s plaže:

Rad na suncu nije ugodan

Morske avanture uglavnom zamišljamo kao aktivnosti u kojima smo obasjani suncem. Nažalost, to sunce je veliki neprijatelj kvalitetnog i udobnog rada na računalu ili pametnom telefonu. Jako sunce udara direktno u zaslon, otežava vam čitanje – a samim time i cjelokupni rad na računalu.

Preporuka je pronaći neko mjesto u hladovini na plaži (ako takvo što postoji u vašem mjestu). Iako ćete se ispod bora ili palme sakriti od direktnog proboja sunčevih zraka, još uvijek biste mogli imati određenih problema s čitljivosti zaslona. Uz to, ako će sunce biti jako – poprilično ćete se znojiti pa vam neće biti nimalo ugodno.

Plaža je predivna ideja, ali kafić je bolja opcija

Kada “radim s plaže”, gotovo nikad ne radim s plaže, već iz kafića. Kada malo bolje razmislite, ideja rada s plaže je precijenjena jer u stvarnosti uvjeti nisu onakvi kakvima ih zamišljamo. Plaža je puna mokrih ljudi, veselih klinaca koji trčkaraju uokolo, pijeska koji leti na sve strane – a sve to nije baš pogodno za rad na računalu ili pametnom telefonu.

Kafić na plaži gotovo je uvijek bolja opcija od same plaže. U kafiću uglavnom možete pronaći distancirani prostor na kojem vas ljudi neće neprestano ometati. Većina kafića ima natkrivene terase (ili barem suncobrane) pa nema proboja sunca do zaslona, a pri ruci vam je uvijek i izvor napajanja ako vam zatreba. Uz sve to još možete naručiti i kavicu ili rosnu pivu i koktel. Kao kvalitetna opcija, u većim gradovima se javljaju i coworking prostori – u kojima možete mirno raditi i upoznati mnoge druge freelancere širom svijeta.

Koktel u ruci kao savršena vizija freelancera

Jedna od prednosti freelancerstva je što sami određujete kako, gdje i kada ćete raditi. To posljedično znači, da možete raditi baš s plaže i to s hladnim koktelom u jednom ruci. No, baš kao i mnoge druge stvari – i ovdje je vizija ideje puno bolja, nego li sama realizacija. Osobno volim raditi iz kafića i hladna piva dolazi mi kao obavezna oprema freelancera kada radim s plaže. No, nekoliko piva ili koktela rezultirat će umorom, odnosno gubitkom naboja za rad.

Neki freelanceri obožavaju raditi ispijajući pivo ili koktele, dok drugima to ne odgovara. Je li to za vas, najbolje ćete vidjeti kada to isprobate u praksi. Ono što morate pripaziti jest da piće ne prolijete po svojem prijenosnom računalu ili pametnom telefonu. Također, trebate pripaziti da ne pretjerate s količinom pa da se ne dese neke pogreške koje bi vas mogle stajati nekog dobrog posla.

Laptop postaje teret nakon korištenja

Ako ste zamišljali da ćete malo raditi pa se malo bućnuti u more i tako u krug – vjerojatno ste se prevarili. Naime, veliki problem nastaje što nemate kamo s laptopom nakon što obavite sav posao. Ostaviti skupocjeni laptop na plaži baš i nije najpametnija opcija jer kradljivici vrebaju uvijek i svugdje.

Idealno rješenje bi bilo spremanje laptopa u automobil ili stan – ako su vam relativno blizu. Ako je vaš smještaj daleko od plaže, onda vam preostaje opcija “suradnje” s ljudima koje ne poznajete. Primjerice, možete zamoliti osobu do vas na plaži da povremeno baci oko da je laptop na istome mjestu te spriječi eventualnog kradljivca u planiranim radnjama. Druga opcija, koju često koristim jest – ostavljanje laptopa u kafiću u kojem sam prethodno radio. Zamolim osoblje kafića da mi pričuvaju laptop dok se okupam u moru, a često ih čak zamolim da mi napune bateriju za vrijeme mojeg kupanja. Nisam do sada nailazio na probleme s time.

Dobra baterija i torba za zaštitu su obavezni

Želite li spokojno i kvalitetno raditi s plaže ili kafića na plaži – treba vam laptop s dobrom baterijom. Nezgodno je stalno tražiti konobare da vam priključe laptop na punjač, a i proces punjenja može biti pomalo kompliciran (jer ne želite da se laptop vadi iz torbe). Stoga, kod planiranja rada s plaže obavezno uzmite u obzir nabavku laptopa s kvalitetnom baterijom ili nabavku dodatnog solarnog punjača ili baterije. Podsjećamo, baterija se u ljetnim mjesecima puno brže prazni.

Uz kvalitetnu bateriju, obavezna je i nabavka čvrste i izdržljive torbe za laptop. Kvalitetna torba osigurat će vaš laptop od oštećenja – koja su poprilično izvjesna kada radite u nepredvidivim vanjskim uvjetima. Druga važna stvar koju torba rješava jest lakoća prenošenja prijenosnog računala. Naime, uz kvalitetnu torbu znatno ćete olakšati transport računala – što je važno kada idete raditi na plažu.

Dobar internet je temelj svega

Ako se bavite digitalnim biznisom onda je internet zasigurno vaše osnovno sredstvo za rad. Rad s plaže može stvoriti mnoge probleme po pitanju interneta. Iako je danas javni internet dostupan gotovo svugdje potrebno je pripaziti kako se taj javni internet koristi. S javnim internetom nikada ne možete biti 100% sigurni da vas netko ne špijunira ili krade podatke. S obzirom na to da se radi o podacima klijenata – sigurnost je iznimno važna.

Osobno preferiram izbjegavanje spajanja na javne internet mreže. Radije se odlučim za opciju korištenja mobilnog interneta putem telefona. Stvaranjem Hotspot-a na telefonu otvara mi se mogućnost spajanja laptopom na internet – i to mi se čini idealna opcija. Srećom danas postoje razne jeftine internet opcije – pa to neće biti značajan trošak.

Razina produktivnosti kao potencijalni problem

Rad s plaže može biti odlična opcija – ali ne za svakog freelancera. Naime, nekim ljudima nimalo ne odgovara buka i stalna ometanja – pa im razina produktivnosti tada značajno pada. Na plaži ili u kafiću neprestano ćete biti okruženi vikom klinaca, raspravama odraslih i žuborima mora i aparata za kavu. Ako vam takvo što smeta i smanjuje produktivnost – onda rad s plaže baš i nije za vas.

Unatoč tome, smatram da bi svaki freelancer trebao isprobati rad s plaže – pa samostalno odlučiti da li mu/joj takav rad odgovara. Možda rad s plaže neće biti savršen kao na fotkama koje ćete naći na internetu, ali još uvijek je to rad s predivnim pogledom na more i hladnim koktelom u ruci. Stoga, pružite priliku radu na plaži – jer vrijeme je da se malo maknete iz svoja četiri zida.

Jeste li isprobali raditi s plaže? Kako vam se sviđa?

10 komentara

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...