Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako odabrati WordPress template: 7 savjeta za bolji odabir teme

web dizajn za wp
(Photo: Pixabay.com)

Kako odabrati kvalitetan WordPress template i na što obratiti pozornost prilikom odabira WP teme? Zašto je važna multifunkcionalnost teme i koje dobrobiti donosi demo sadržaj? Kako provjeriti kvalitetu teme i osigurati zadovoljavajuću podršku u budućnosti?

WordPress template je dizajnerski posložen paket rješenja koji vam omogućuje jednostavno i brzo kreiranje web stranice točno prema vašim željama. Dovoljno je samo instalirati WordPress template (temu) na vašu web stranicu i u svega nekoliko minuta možete posložiti dizajn da izgleda onako kako želite.

Prema trenutno dostupnim podacima na tržištu postoji više od 30.000 različitih WordPress predložaka (template-a), s time da je čak 9.000 tema besplatno za korištenje. U moru tema ponekad je teško pronaći ono što vam treba – pa vam u nastavku donosimo 7 super savjeta za nabavku WordPress teme:

Kako odabrati WordPress template 7 savjeta za bolji odabir teme
(Photo: Pixabay.com)

Plaćene teme uglavnom donose bolje performanse

Kao što smo rekli iznad, na tržištu od 30.000 tema – čak je njih 9.000 besplatno. Najčešće su besplatne samo basic teme, odnosno oskudne verzije plaćenih tema. Dakle, neka tvrtka ima osnovnu i napredniju temu te vam osnovnu daje besplatno na korištenje kako biste upoznali neke od funkcionalnosti naplatnih tema.

Iako nije pravilo, plaćene teme uglavnom su bolje od besplatnih tema. Naime, iza plaćenih tema uglavnom stoje timovi dizajnera i programera koji su smisleno posložili elemente unutar paketa – te vam nude puno funkcionalnosti za relativno malo ulaganje. Teme uglavnom koštaju od 300 do 500 kuna, a mnoge donose plaćene verzije dodataka (što je velika prednost u startu). Plaćene teme uglavnom su prepune mogućnosti pa ćete investiranjem u temu uglavnom dobiti puno više prilika za jednostavnije slaganje web stranice.

dizajn web stranice
(Photo: Pixabay.com)

Brzina WordPress teme kao vrlo važan kriterij

Korisnik na vaš u web stranicu dolazi s ciljem čitanja i promatranja sadržaja koji nudite. Dakle, korisnika ne zanima dizajn web stranice – već sadržaj od kojeg ima koristi. Samim time, posljednjih je godina velika pozornost posvećena minimalizmu web stranica, odnosno stranicama čiji je fokus na sadržaju. Sukladno tome, i vi biste trebali tražiti temu koja je dizajnerski relativno jednostavna i koja će korisniku omogućavati fokus na sadržaj.

Google tražilica i ostali online servisi favoriziraju web stranice koje postižu odlične rezultate po pitanju brzine. Brzina je postala vrlo važan kriterij web stranica, posebice u modernim vremenima kada je pažnja korisnika drastično smanjena. Statistike pokazuju da su korisnici spremni svega 3 sekunde čekati na otvaranje web stranice, a nakon toga gube volju i odlaze. Samim time, obratite pozornost na to je li template koji kupujete dovoljno brz da bi zadovoljio vaše kriterije. Većina plaćenih tema ima jasno istaknute rezultate brzine web stranica pa posebnu pozornost posvetite tom dijelu.

Super Kako odabrati WordPress template 7 savjeta za bolji odabir teme
(Photo: Pixabay.com)

Responzivnost kroz live primjere WordPress template-a

Podaci jasno ukazuju na to kako danas većina korisnika (više od 70%) web stranice posjećuje putem pametnih telefona ili tableta. Dakle, računalo je sve manje zastupljeno u statistikama pa vaš primarni fokus kod odabira tema mora biti na skladnosti web stranice na pametnim telefonima. Responzivnost je pojam koji opisuje kvalitetan prikaz web sadržaja na zaslonima raznih veličina – pa na to obratite pozornost.

Najbolje vam je otvoriti live prikaz određene WordPress teme kako biste vidjeli kako web stranica izgleda u stvarnosti. Iako je danas većina tema prilagođena prikazu na raznim veličinama zaslona, neke teme taj posao rade kvalitetnije od drugih. U nekim templateima primijetiti ćete greške i određene probleme pa takve teme izbjegavajte u širokom luku. Ne zaboravite da je danas većina korisnika na pametnim telefonima – pa i vaša web stranica mora biti prilagođena prikazu na malim zaslonima telefona.

WordPress sustav za izgradnju web stranice
(Photo: Pixabay.com)

Multifunkcionalnost kroz vizualne buildere

Multifunkcionalnost bi trebala biti jedan od glavnih kriterija kada birate vašu buduću temu za web stranicu. Naime, na tržištu postoji jako puno tema koje su na prvi pogled odlične, ali su u svojoj suštini vrlo oskudne mogućnostima. Konkretno, tema ima mogućnost određenih prilagodba boja i dimenzija, ali je u suštini jako kruta i neprilagodljiva. Nažalost, takvo što teško ćete prepoznati prije kupnje teme jer se detaljnom analizom ne može shvatiti koje su mogućnosti podešavanja same teme.

Ipak, djelomično rješenje krije se u vizualnim builderima koji omogućuju potpunu prilagodbu čitavog sadržaja na webu. Najpopularniji vizualni builderi svakako su Elementor, WP Backery i Divi, no na tržištu su dostupni i mnogi drugi. Tri prethodno navedena buildera osiguravaju vam mnoštvo mogućnosti kojima možete prilagoditi veličinu elemenata i fontova, srediti boje i sadržaj, ali i puno puno više. Nažalost, takvi vizualni builderi uglavnom i usporavaju web stranicu pa je to zapravo dvosjekli mač. Povećanjem broja mogućnosti uređivanja weba, smanjujete brzinu koja je također bitna. No, ako vam je važna multifunkcionalnost web stranice svakako pozornost obratite na teme koje dolaze s nekim popularnim vizualnim builderom.

7 savjeta za bolji odabir teme
(Photo: Pixabay.com)

Uključeni premium dodaci (plugini) i integracije

Mnoge teme sa sobom donose odličan paket od barem nekoliko plaćenih premium dodataka. Premium dodaci (plugini) su odlično rješenje za mnoge situacije i uglavnom donose korisnicima obilje opcija koje će im prije ili kasnije zatrebati. Samim time, kupnjom teme s premium dodacima možete uštedjeti znatne količine novca koje biste kasnije morali investirati u te dodatke. Samim time što dodaci dolaze uz temu znači i da je tema prilagođena tim dodacima – pa ste zapravo u win-win situaciji.

Uz premium dodatke koji dolaze uz temu, važno je popratiti i mogućnosti daljnje integracije dodataka. Primjerice, mnogi će web stranicu željeti prevesti na neki drugi jezik pa će ima trebati WPML (ili neki slični dodatak). Ako tema ima navedenu mogućnost integracije tog dodatka – znači da će nakon instalacije web stranica funkcionirati normalno bez većih problema. Bilo bi super kada bi tema imala napisane sve mogućnosti integracije, odnosno obuhvaća listu popularnih dodataka čija je integracija moguća/sigurna u temu. U pravilu, to znači da su dizajneri teme posvetili određeno vrijeme i energiju kako bi WordPress template uskladili s potencijalnim integracijama.

Kako odabrati WordPress template
(Photo: Pixabay.com)

Demo sadržaj može znatno olakšati posao kreiranja web stranice

Kupujete li neku plaćenu temu uglavnom ćete moći vidjeti nekoliko demo primjera koji su vam dostupni za instalaciju nakon što jednom podesite osnovne parametre teme. Dakle, možete instalirati gotov izgled web stranice kojeg u konačnici samo prilagodite vašim potrebama. Demo sadržaj je itekako bitan za sve koji žele brzo i kvalitetno izgraditi web stranicu jer preskače korak ručnog preslagivanja elemenata teme.

Instalacijom demo sadržaja zapravo dobivate željeni izgled web stranice. Umjesto da sve gradite ručno, potrebno je samo zamijeniti elemente koji vam smetaju u demo temi. Iako sada sve zvuči pomalo zbunjujuće – u praksi je proces vrlo jednostavan. Instalirate željeni demo paket i dobijete željeni izgled web stranice. Tada dobiveni izgled samo prilagodite vašim potrebama – i sve je završeno.

web dizajn za wp
(Photo: Pixabay.com)

Nedavni upadate i mnogobrojne recenzije ulijevaju povjerenje

Kvalitetne teme redovito se nadograđuju kako bi zadovoljile sve standarde sigurnosti, ali i kako bi donijele nove mogućnosti uređivanja web stranice. Samim time, pratite podatak kada je određena tema posljednji put nadograđena jer to vam izravno može ukazivati na kvalitetu teme. Template koji već mjesecima nije nadograđen uglavnom je loš izbor jer to znači da je vlasnik teme “neozbiljan” i ne posvećuje dovoljno pozornosti kvaliteti template-a. Birajte teme koje su nedavno nadograđene i koje iza sebe imaju već veliki broj nadogradnji.

Recenzije bi trebale biti jedan od vodećih faktora prilikom odabira WordPress teme. Naime, kroz recenzije možete saznati što je dobro, a što loše u određenoj temi. Samim time, možete izbjeći problematične teme kod kojih ljudi nisu zadovoljni svojim odabirom. Veći broj kupaca sugerira bolju kvalitetu teme, ali i kvalitetniju podršku u kasnijim fazama razvoja web stranice. Također, možete pažnju obratiti na portfolio tvrtke koja stoji iza određene teme – što je portfolio bolji i veći to je vjerojatno i tema stabilnija i kvalitetnija. U svakom slučaju, prije kupnje određene teme – obratite pozornost na recenzije, nadogradnje i kvalitetu podrške od strane vlasnika WordPress template-a.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...