Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako pokrenuti Windows 10 Registry Editor?

Windows Registry je Microsoft sustav za zapisivanje različitih vrijednosti samog Windows sustava, ali i aplikacija koje se instaliraju na sustav. To je zapravo konfiguracijski dio sustava, u koji se zapisuju različite značajke pojedinih aplikacija, kontrole i postavke aplikacija i sustava MS Windows.

Dugo je već integriran u MS Windows, i često imamo potrebu napraviti određene izmjene ručno, ali to uvijek radimo s velikim oprezom, jer i najmanja greška može dovesti to oštećenja instalacije Windows-a ili neke aplikacije koja je instalirana.

Registry je sustav kontrole između instaliranih aplikacija i samog sistema. Postavke spremljene u Registry zapisuju se automatski, već prije definirane kroz sami instalacijski paket određene aplikacije. Ipak, u slučaju neke pogreške, ili smetnje u radu aplikacije ili samog Windows sustava, potrebno je otvoriti Registry Editor i napraviti promjene da ispravimo neku pogrešku, ili bug.

Registry je po definiciji posebna hijerarhijski složena baza podataka u kojoj se nalaze postavke i konfiguracije aplikacija i samog Windows sustava.

U spomenutoj bazi je moguće raditi promjene, ali sa velikim oprezom, jer će jedna greška vjerojatno izazvati poteškoće u radu Windowsa, ili njegov totalni krah.

Windows Registry Editor

Nikako ne koristite Registry ako niste stručni, i ne poznajete osnove sustava. Uvijek je dobro napraviti sigurnosnu kopiju sustava, ili samog Windows Registryja, prije nego napravite promjene.

Osim sigurnosnih kopija, svakako napravite Restore Point sustava, za vraćanje postavki u slučaju da niste dobili očekivani rezultat.

Postoji više načina pokretanja Windows Registryja, pa ćemo napisati neke od njih.

Pokrenite Registry pomoću Run Box-a

Uz pomoć kombinacije tipki (Windows + R) pokrenite dijaloški prozor i utipkajte regedit. Pritisnite Enter, ili mišem kliknite gumb OK.

Prije nego se pojavi Registry, Windows će pitati dali želite pokrenuti Registry s administratorskim privilegijama. Potvrdite sa Enter, i dobit ćete Registry Editor.

Registry Editor možete pozvati pomoću PowerShell naredbe

Windows Registry Editor možete pozvati uz pomoć naredbe u PowerShell-u. Istu naredbu možete iskoristiti u komandnoj liniji (Command prompt), ali ćemo pokazati primjer za PowerShell.

Jednostavno, pokrenite Windows PowerShell i utipkajte naredbu regedit, potvrdite sa Enter, i još jednom potvrdite sa Yes, kada se pojavi UAC dialog sustava Windows.

Pokrenite Registry editor u File Explorer

Registry Editor možete pokrenuti koristeći Windows 10 File Explorer. U adresnoj traci u File Exploreru utipkajte regedit, i pritisnite Enter. Još ostaje potvrda sa Yes, kada se pojavi Windows UAC.

Tražilica u Start izborniku

Start Menu Search još je jedna opcija za pozvati Windows Registry Editor. Kliknite na Search ikonu, i kada se pojavi okvir za unos teksta, utipkajte Registry Editor. Kada se pojavi Registry Editor, kursorom miša kliknite na njega, i potvrdite na UAC upit sa Yes.

Napravite sebi Shortcut – prečac

Ako često koristite Registry Editor, za lakše pokretanje najbolje bi bilo napraviti prečac. Za pokretanje Windows Registry Editora, ako to često radite, možete sami izraditi Shortcut.

Registry Editor Shortcut

Jednostavno na praznom prostoru vašeg Desktopa napravite desni klik, i odaberite New>Shortcut.

U novootvorenom prozoru utipkajte regedit, i kliknite Next.

Postavite naziv novom Shortcutu, i kliknite na Finish.

Sljedeći put Registry Editor pozovite dvoklikom na Shortcut koji ste sami napravili. Prije nego se pokaže Editor, Windows će tražiti UAC potvrdu.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...