Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tips & Tricks

Kako pokrenuti Windows 10 Registry Editor?

Windows Registry je Microsoft sustav za zapisivanje različitih vrijednosti samog Windows sustava, ali i aplikacija koje se instaliraju na sustav. To je zapravo konfiguracijski dio sustava, u koji se zapisuju različite značajke pojedinih aplikacija, kontrole i postavke aplikacija i sustava MS Windows.

Dugo je već integriran u MS Windows, i često imamo potrebu napraviti određene izmjene ručno, ali to uvijek radimo s velikim oprezom, jer i najmanja greška može dovesti to oštećenja instalacije Windows-a ili neke aplikacije koja je instalirana.

Registry je sustav kontrole između instaliranih aplikacija i samog sistema. Postavke spremljene u Registry zapisuju se automatski, već prije definirane kroz sami instalacijski paket određene aplikacije. Ipak, u slučaju neke pogreške, ili smetnje u radu aplikacije ili samog Windows sustava, potrebno je otvoriti Registry Editor i napraviti promjene da ispravimo neku pogrešku, ili bug.

Registry je po definiciji posebna hijerarhijski složena baza podataka u kojoj se nalaze postavke i konfiguracije aplikacija i samog Windows sustava.

U spomenutoj bazi je moguće raditi promjene, ali sa velikim oprezom, jer će jedna greška vjerojatno izazvati poteškoće u radu Windowsa, ili njegov totalni krah.

Windows Registry Editor

Nikako ne koristite Registry ako niste stručni, i ne poznajete osnove sustava. Uvijek je dobro napraviti sigurnosnu kopiju sustava, ili samog Windows Registryja, prije nego napravite promjene.

Osim sigurnosnih kopija, svakako napravite Restore Point sustava, za vraćanje postavki u slučaju da niste dobili očekivani rezultat.

Postoji više načina pokretanja Windows Registryja, pa ćemo napisati neke od njih.

Pokrenite Registry pomoću Run Box-a

Uz pomoć kombinacije tipki (Windows + R) pokrenite dijaloški prozor i utipkajte regedit. Pritisnite Enter, ili mišem kliknite gumb OK.

Prije nego se pojavi Registry, Windows će pitati dali želite pokrenuti Registry s administratorskim privilegijama. Potvrdite sa Enter, i dobit ćete Registry Editor.

Registry Editor možete pozvati pomoću PowerShell naredbe

Windows Registry Editor možete pozvati uz pomoć naredbe u PowerShell-u. Istu naredbu možete iskoristiti u komandnoj liniji (Command prompt), ali ćemo pokazati primjer za PowerShell.

Jednostavno, pokrenite Windows PowerShell i utipkajte naredbu regedit, potvrdite sa Enter, i još jednom potvrdite sa Yes, kada se pojavi UAC dialog sustava Windows.

Pokrenite Registry editor u File Explorer

Registry Editor možete pokrenuti koristeći Windows 10 File Explorer. U adresnoj traci u File Exploreru utipkajte regedit, i pritisnite Enter. Još ostaje potvrda sa Yes, kada se pojavi Windows UAC.

Tražilica u Start izborniku

Start Menu Search još je jedna opcija za pozvati Windows Registry Editor. Kliknite na Search ikonu, i kada se pojavi okvir za unos teksta, utipkajte Registry Editor. Kada se pojavi Registry Editor, kursorom miša kliknite na njega, i potvrdite na UAC upit sa Yes.

Napravite sebi Shortcut – prečac

Ako često koristite Registry Editor, za lakše pokretanje najbolje bi bilo napraviti prečac. Za pokretanje Windows Registry Editora, ako to često radite, možete sami izraditi Shortcut.

Registry Editor Shortcut

Jednostavno na praznom prostoru vašeg Desktopa napravite desni klik, i odaberite New>Shortcut.

U novootvorenom prozoru utipkajte regedit, i kliknite Next.

Postavite naziv novom Shortcutu, i kliknite na Finish.

Sljedeći put Registry Editor pozovite dvoklikom na Shortcut koji ste sami napravili. Prije nego se pokaže Editor, Windows će tražiti UAC potvrdu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Akcije

Predstavljamo super ponudu za Black Friday, Windows 10 licenca na dohvat ruke. Iskoristite akciju koju donosi GoDeal24.com za Black Friday i „uzmite“ licencu Windows...

Tips & Tricks

Microsoft Windows 10, May 2020 update već polako dolazi do krajnjih korisnika najnovijeg MS sustava, ali polako i oprezno, tek do određenog broja računara....

Web & IT

Tvrtka Microsoft izdala je još jedno upozorenje za milijune Windows 10 korisnika, a ovog se puta radi o uznemiravajućem povećanju broja napada na korisnike...

Web & IT

Stranice koje prate svijet tehnologije posljednjih dana su pune negativnih reakcija na posljednje ažuriranje koje je Microsoft objavio za Windows 10 operativni sustav. Nakon...