Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel?

Sredina je osmog mjeseca i ležiš na plaži. Sunce te nemilice prži i nakon petnaestak minuta na ručniku dosta ti je sunčanja. Vrijeme je za osvježenje u moru, koje lijeno zapljuskuje obalu nošeno laganim povjetarcem. Otplivat ćeš do bova, pri čemu ćeš par puta zaroniti i pokušati što duže ostati pod vodom. Vratit ćeš se do svog ručnika pošteno izmoren i osvježen, s planom da se malo osušiš i vratiš u apartman spremiti se za večernji izlazak. Dok čekaš da te sunce i topli vjetar osuše, posegnut ćeš za svojim mobitelom u ruksaku. Ali nema ga na mjestu gdje si ga ostavio! Gurnut ćeš ruku malo dublje, ali i dalje ga ne možeš napipati. Već ozbiljno zabrinut, vadiš vodu, kremu za sunčanje i sve ostale stvari iz ruksaka, ali mobitela nema. Nestao je. Primjećuješ da nema niti novčanika, ali on je manja briga. Ionako ne nosiš dokumente niti puno gotovine na plažu. Ali mobitel…! Sve ti je na njemu: tekući, Paypal, sve vezano za posao. Odjurit ćeš na policiju, ali ti si danas peti turist kojem je nešto ukradeno. I što sad?

Više od istog autora: Kako sakriti video i fotografije na mobitelu?

Svatko ima pametni telefon, bilo da je riječ o super-skupom uređaju iz vrha ponude ili jeftinom mobitelu koji je tu ‘samo da posluži’. Na njima držimo mnoge bitne podatke, od fotografija do bankovnih računa. Zagubiti mobitel graniči s noćnom morom, dok njegova krađa predstavlja pravu katastrofu. Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel? Kako zaštititi tekući ili žiro-račun koji se na njemu nalazi? Oba mobilna operativna sustava – iOS i Android – imaju odgovor na ovo pitanje. Apple i Google su predvidjeli ovakve scenarije i u svoje operativne sustave ugradili načine kako pronaći pametni telefon koji je nestao iz vašeg džepa.

Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel

Budući da se radi o izvanredno osjetljivom pitanju, pronalazak nestalog pametnog telefona pojednostavljen je koliko je to moguće, bez potrebe za instalacijom posebnih aplikacija na tvoj mobitel. Zapravo, nije potrebno ni na koji način dirati u postavke uređaja. Kad je Google u pitanju, funkcija traženja izgubljenog ili ukradenog mobitela zove se ‘Find my device’. Ta je funkcija predinstalirana na svaki Android operativni sustav koji ima Google Play Store. To bi u principu značilo da se svi Android telefoni mogu osloniti na ‘Find my device’ u slučaju nestanka, ali upozoravam kako to neće biti od koristi vlasnicima posljednjih Huawei uređaja. Huawei, naime, zbog političkih natezanja između SAD-a i Kine već neko vrijeme nema pristup Googleovim uslugama. Što se tiče vlasnika mobitela marke Honor, ta se kompanija pred koju godinu odvojila od Huaweija i ima sve Googleove servise.

Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel

‘Find my device’ je povezan s Google računom, koji je aktivan na tvom mobitelu od trenutka kad si ga prvi put pokrenuo. Dakle, čim si unio svoje podatke na novi pametni telefon, aktiviran je i ‘Find my device’, koji spremno čeka u slučaju da nešto krene po zlu. Pomoću ‘Find my device’ saznat ćeš gdje se točno nalazi nestali mobitel, koliko mu je baterije preostalo te na kojoj se WiFi mreži nalazi. Također možeš pokrenuti neprekidnu zvonjavu na njemu, čak i ako je postavljen na bešuman način rada. Posljednja opcija je ekstremna te podrazumijeva brisanje svih informacija s njega.

Korištenje funkcije ‘Find my device’

Ovu funkciju možeš koristiti na dva načina: putem web-stranice ili pomoću aplikacije za pametne telefone. Kao što sam rekao, na izgubljenom uređaju ne morate imati ništa instalirano, jer on već ima ‘Find my device’ aktiviran. Aplikacija koju spominjem namijenjena je traženju izgubljenog mobitela, a instalirat ćete ju na drugi pametni telefon ili tablet. Potpuno je isti princip rada na web-stranici i na aplikaciji, zato ću za potrebe ovog tutoriala zbog praktičnosti koristiti web-stranicu. Prilažem linkove na obje varijante, u slučaju da ih želite isprobati.

Poveznica na web-stranicu ‘Find my device’: LINK
Poveznica na Google Play Store aplikaciju ‘Find my device’: LINK

Nakon što si otvorio gornju poveznicu, potrebno se prijaviti s tvojim Google računom. Ako si s istim računom prijavljen na više uređaja (pametni telefon, tablet ili TV), vidjet ćeš njihov popis. Izaberi uređaj kojeg tražiš, a zauzvrat ćeš dobiti ključne informacije o njemu: kada je zadnji put viđen, na kojoj je mreži prijavljen i postotak baterije.

Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel

Primijeti zaokruženo slovo ‘i’ desno od naziva svog mobitela. Ako klikneš na njega, dobit ćeš dodatne informacije poput IMEI broja. Riječ je o digitalnom otisku prsta svakog pametnog uređaja, koji je ključan prilikom traganja za njima. Ako želiš saznati točnu lokaciju svog izgubljenog uređaja, klikni na zelenu ikonu mobitela na karti. Pokazat će ti gdje se točno nalazi, što će ti itekako pomoći u potrazi za njim.

kako pronaci ukradeni ili izgubljeni mobitel

Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel – reproduciraj zvuk!

Izbornik s lijeve strane donosi tri podjednako korisne mogućnosti, od kojih je prva najjednostavnija. Ako klikneš na nju, mobitel će neprekidno zvoniti punih pet minuta, čak i ako je podešen na bešumni način rada. Ako ovu funkciju testiraš kod kuće, upozori ukućane prije nego ju pokreneš – prilično je glasna.

Meni je ‘Reproduciraj zvuk’ bio koristan u par navrata kad sam zametnuo mobitel. Prvo što sam radio bilo je uzeti mobitel od kćeri ili supruge i nazvati moj broj, ali znalo se dogoditi (osobito vikendom) da ga stavim na bešumno. Tada ga svi pozivi svijeta ne bi našli, ali ‘Reproduciraj zvuk’ jest. Isto tako, ova će funkcija itekako koristiti ako ju pokrenete u blizini osobe koja vam ga je ukrala.

Ako izgubiš mobitel, pošalji mu poruku

Vratimo se na trenutak nazad na plažu, na kojoj si bio na početku ovog teksta. Policija te nezainteresirano ispratila na vrata, ali ti si uporan. Pokrenuo si ‘Find my device’ i reproducirao zvuk, ali to nije pomoglo. Tko zna gdje je lopov odmaglio s tvojim telefonom. Zato možeš zaključati svoj mobitel i odjaviti se s Google računa ako izabereš opciju ‘Zaštitite uređaj’. Time će tvoji podaci postati nedostupni kradljivcu.

Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel

Ujedno je moguće poslati poruku i telefonski broj na kojeg te mogu kontaktirati, što je osobito korisno ako izgubiš mobitel. Tko god ga nađe, znat će kome ga treba vratiti, bez mogućnosti da zaviri u privatne stvari vlasnika.

Ako je sve propalo, ubij ga

Posljednja opcija s popisa zove se ‘Izbriši uređaj’. Koristit ćeš ju kad shvatiš da više nikad nećeš vidjeti svoj mobitel. Pritiskom na ‘Izbriši uređaj’ obrisat će se svi podaci koji su na njemu, do zadnjega bita. Budući da nakon ovog koraka nema povratka, aplikacija će te još jednom pitati za potvrdu.

Kako pronaći ukradeni ili izgubljeni mobitel

Napominjem kako sve gore nabrojano vrijedi samo ako je tvoj mobitel uključen. Ako ga je kradljivac isključio ili ako se baterija ispraznila, morat ćeš čekati priliku dok ne bude ponovno uključen.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...