Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Kako sastaviti idealan hi-fi sustav?

Jedno staro hi-fi pravilo kaže da će kod istinskog audiofila novčana vrijednost CD-ova i ploča uvijek prelaziti ukupnu vrijednost njegovog hi-fi sustava. Postoji li uopće savršen hi-fi sustav? Naravno, nijedan sustav se ne može usporediti sa slušanjem glazbe uživo, ali svakako ne drži vodu izjava da savršen sustav čine najskuplje hi-fi komponente. Savršen je onaj koji najbolje zvuči. 

A to će ovisiti o jako puno stvari. Razumjet će svi oni koji već mjesecima (i godinama!) grade svoj idealan hi-fi sustav. Dimenzije sobe, akustika sobe, predispozicije sluha, glazbeni ukus…sve to u konačnici određuje idealan hi-fi sustav koji, kada sve uzmemo u obzir, nikako ne može biti identičan i savršen za sve. Za amatere možda, za audiofile nipošto. 

Nažalost, ne postoji neka univerzalna formula kojom ćete komponentama A, B, C i D sastaviti hi-fi sustav koji će biti savršen svima. Sastaviti idealan hi-fi sustav kod kuće je vrlo izazovan zadatak, toliko je parametara koje valja uračunati, toliko je puno slušanja koje treba odraditi, a utrošeno vrijeme i posebno, novac da ni ne spominjemo. Za izgraditi hi-fi sustav nedvojbeno treba puno pažnje pa bilo da radite nadogradnje ili ga doslovno tek sastavljate evo nekoliko univerzalnih smjernica koje se isplati imati na umu. 

Odredite budžet

Prva dva pitanja koja treba postaviti (ako se komplet sastavlja od nule) su: koji je osnovni medij sa kojeg ćete puštati glazbu i koliko novca ste spremni uložiti? Potonji uvjet se naravno referira na onaj prethodni. Najjednostavnije je započeti odgovorom na pitanje – što će se koristiti kao izvor glazbe?

Ako svu glazbu puštate sa pametnog telefona ili tableta, ali ipak želite tradicionalan hi-fi sustav, treba vam nešto sa ugrađenim Bluetoothom. Ako glazbu puštate sa vinila, treba pregledati ponude gramofona, odlučiti hoćete li uložiti u model s ugrađenim pretpojačalom ili ćete pojačalo kupiti zasebno.

Napravite listu

Realističan budžet će vam pomoći da pravilno rasporedite novce i da u konačnici ne uložite previše u high-end pojačalo koje će biti spojeno na tek prosječnu glazbenu liniju. Naravno, hi-fi komponente slične cijene neće nužno stvoriti kvalitetan i dobar sustav, ali važno je i definitivno korisno da dobro razmislite o pravilnoj raspodjeli budžeta. 

Kao i kod bilo koje kupovine i ovdje se isplati napraviti listu hi-fi komponenti koje želite u konačnici imati ili funkcija koje želite da vaš hi-fi sustav ima – na primjer, mora li postojati izlaz za slušalice, ili Bluetooth – i jednako važno, odrediti prioritete u tim funkcijama. 

Izaberite prave zvučnike

Kao što smo napisali na početku teksta, stereo hi-fi zvučnici različito reagiraju u različitim prostorijama, sve ovisi i o njihovom razmještaju unutar prostorije, ali i o tome koliko su blizu jedan drugome i koliko su udaljeni od bilo kojeg zida. Čak i ako dolaze s glazbenom linijom, onaj par zvučnika koji vam je savršeno zvučao u trgovini, možda neće biti jednako savršen u vašoj dnevnoj sobi. Osnovna preporuka se zato uvijek svodi na to da obavezno izmjerite dimenzije prostorije u kojoj ćete staviti hi-fi zvučnike i da prema tome odaberete najbolje za sebe.

Ako strahujete od pravilnog pozicioniranja unutar prostorije, dobro proučite uputstva za instalaciju i postavite ih prema preporukama proizvođača. Kasnije pažljivim slušanjem eksperimentirajte i pronađite idealnu poziciju.

Razmišljajte unaprijed

Možda kod kuće imate ograničen prostor za hi-fi sustav? Ako je tako, razmislite koje komponente možete preskočiti, koje ćete kupiti zasebno, a koje ćete u budućnosti nadograđivati. Sve će to utjecati na konačan odabir komponenti vašeg novog hi-fi sustava. 

Svakako odvojite budžet i za sve dodatke sustavu koje isto treba pažljivo odabrati – kvalitetne kabele, odgovarajuće nosače i stalke za zvučnike i svu ostalu dodatnu opremu – jer ako to zanemarite nećete dobiti dobar zvuk, bez obzira na to koliko ste uložili u druge hi-fi komponente. 

Zlatno pravilo kaže da nikada ne kupujte ni jedan dio hi-fi sustava a da ga prethodno niste poslušali. Zato prije konačnog odabira sve testirajte, slušajte i osluškujte to će biti garancija za bezgranično uživanje u slušanju kod kuće.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Gadget

Industrija pametnih telefona nikada nije bila dinamičnija nego što je to bilo tijekom ove godine koju se upravo spremamo ispratiti. Još od samog početka...

Hi-tech

Tableti su sve češći dodaci u našim dnevnim sobama, koristimo ih svakodnevno za gledanje filmova, igranje igrica, slanje mailova i pretraživanje omiljenih web stranica....

Gadget

Svi smo ponosni vlasnici različitih elektronskih uređaja i gadgeta. A kako bi ih mogli još svestranije koristiti, pripremili smo ti popis dodataka s kojima...

Fun & Lifestyle

Mnogi odrasli, posebno oni koji uživaju u instrumentalnoj i akustičnoj glazbi, bi voljeli naučiti svirati neki glazbeni instrument, ali su često suočeni sa zastrašujućim...

Oglašavanje