Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biznis i posao

Kako se definira cijena za izradu web stranice ili web trgovine?

Zašto odabrati WordPress sustav za izgradnju web stranice
(Photo: Pixabay.com)

Kako se definira cijena izrade web stranice ili web trgovine? O kojim sve faktorima ovisi cijena? Što je važno uzeti u obzir kod traženja tvrtke za izradu web stranice? Kako ne preplatiti uslugu izrade web stranice?

Web stranice i web trgovine danas u prozor u svijet svim biznisima i poslovnim subjektima. Danas ako niste na internetu – kao da ni ne postojite. Dakako, možete se pojavljivati na društvenim mrežama, no ako želite izgledati kao ozbiljan brend – trebali biste napraviti web stranicu ili web trgovinu.

Želite li imati vlastitu web stranicu ili web trgovinu – sigurno vas zanima kako se kreće cijena izrade web stranice. U nastavku vam donosimo nekoliko top kriterija prema kojima se formira cijena izrade web stranice. Dakako, sve ovisi o tvrtki i pravilima poslovanja koje pojedina tvrtka ima – pa tako cijene za slične usluge na tržištu jako variraju.

Rast Faze izrade niche web stranice Kako, što i kada raditi
(Photo: Pixabay.com)

Naplata prema broju uloženih sati u izradu web stranice

Jedan od glavnih kriterija kojim se vode tvrtke i obrti koji izrađuju web stranice i web trgovine – jest količina uloženih sati u izradu web mjesta. Nakon što zaprime detaljne informacije od naručitelja – tvrtke otprilike znaju koliko će vremena trebati za koji dio izrade web stranice. Na temelju toga formiraju neku okvirnu cijenu – koja je zapravo izračun broja uloženih sati puta cijena rada tima po satu.

Cijene na tržištu značajno variraju, a sve ovisi o kompleksnosti projekata i kvaliteti rada. Neki “mali od susjede” može vam dignuti web stranicu već za 200 eura, dok će neka ozbiljna tvrtka posao izrade web stranice naplatiti i preko 10.000 eura. Razlike su zbilja ogromne – kako u cijeni tako i u kvaliteti. Nije isto ako vam web radi neka neiskusna osoba ili tim ljudi koji se pobrine za sigurnost, kvalitetu i buduće pozicioniranje web stranice.

odabrati WordPress sustav za izgradnju web stranice
(Photo: Pixabay.com)

Cijena izrade web stranice ovisi o količini sadržaja na stranici

Jedan od prvih kriterija za definiranje cijena izrade web stranica – svakako je količina sadržaja koja će se nalaziti na web stranici ili web trgovini. Osnovna web stranica sastoji se od 5 podstranica – koje prikazuju osnovne informacije o poslovanju neke tvrtke ili obrta. Cijena takvih stranica je i najpovoljnija – posebice ako se radi o stranici bez puno informacija.

No, sadržaj može ići na puno veće razine od prije spomenutih 5 podstranica. Samim time i cijena izrade web stranica raste jer nije isti napraviti 5 podstranica ili napravite primjerice 55 podstranica. Osnovni web s 5 podstranica možete dobiti već od 500 eura na više, no nekakva realna cijena bila bi oko 700 eura (za osnovni rad).

8 razloga zašto je WooCommerce super rješenje za vašu web trgovinu
(Photo: Pixabay.com)

Velika je razlika između web stranice i web trgovine

Kada već pričamo o količini sadržaja koji će se pojaviti na web stranici – važno je razlučiti dvije osnovne kategorije web mjesta: web stranica vs. web trgovina. Web stranica je u pravilu vrlo jednostavna i informativnog je karaktera, dok je web trgovina puno kompleksnija i ima implementirane sustave za obradu narudžbi. Samim time, web trgovina iziskuje puno više posla – pa je i cijena izrade znatno viša.

Valja pri tome naglasiti da web trgovina mora biti na top razini sigurnosti kako bi se svi osjetljivi podaci kvalitetno obrađivali. Web trgovina ne smije imati nikakve greške jer možemo oštetiti klijenta, ali i klijent nas – ako dođe do nekih grešaka. Također, važno je spomenuti da ni svaka web trgovina nije ista. Neke su web trgovine jednostavne i prodaju samo osnovne proizvode, dok su neke web trgovine puno kompleksnije i nude više od 500 proizvoda (koji mogu biti varijabilni) – što dodatno otežava posao, ali i klijentov budžet. Cijena web trgovine kreće se od 1000 eura na više.

dizajn web stranice
(Photo: Pixabay.com)

Kompleksnost dizajna definira cijenu

Kompleksnost dizajna sljedeći je kriterij koji je odgovoran za cijenu vašeg budućeg web mjesta. Postoje gotovi predlošci (npr. WordPress template) koji se mogu koristiti kako bi se posao izrade web stranice znatno olakšao. No, u tom slučaju dobivate izgled web stranice koje je sličan na mnogobrojnim drugim web stranicama – jer predloške koriste mnogi u svojem radu. Korištenje gotovog predloška za web stranicu značajno smanjuje cijenu jer se posao ne mora raditi od nule, već se instalacijom predloška dobava početni set dizajnerskih rješenja – koji se zatim samo prilagodi.

S druge strane imamo iskusne stručnjake koji web stranice stvaraju od nule. Takvi su stručnjaci znatno skuplji jer se čitav proces izrade web stranice radi ručno – što iziskuje puno vremena. Dakako, u tom slučaju dobiti ćete jedinstven izgled web stranice koji je u potpunosti prilagođen vašim željama i potrebama. Ako vam budžet nije ograničen – dizajniranje web stranice od temelja je super rješenje jer će vas istaknuti u masi drugih. Ipak, ne zaboravite da korisnici na vaš web dolaze zbog sadržaja koji nudite – a ne zbog lijepog dizajna web stranice.

Pokretanje vlastitog bloga ili web projekta
(Photo: Pixabay.com)

Višejezičnost i razne napredne forme za korisnike

Kompleksnost web stranice raste ako se u cijelu priču umiješa i potreba za višejezičnosti. Iako postoje gotova rješenja za višejezičnost na koja se oslanjaju kreatori web stranice – implementacija takvih rješenja iziskuje znanje i iskustvo. Višejezičnost je posebno važna kod brendova koji žele pokazati kvaliteti i biti dostupni i domaćim, ali i stranim korisnicima. Uvođenje višejezičnosti u pravilu znači da morate isti posao napraviti dva puta (za dva jezika) ili više (ako uvodite više različitih jezika).

Uz uvođenje višejezičnosti, često se pokazuje potreba za implementacijom nekih naprednih formi i obrazaca koji služe za lakšu komunikaciju s korisnikom. Primjer je jednostavna kontakt forma koja omogućuje korisniku slanje upita vlasniku web stranice ili primjerice chat u dnu stranice koji omogućava komunikaciju u stvarnom vremenu. Dakako, jedan od oblika forme je i obrazac za unošenje email adresa za newsletter pretplatnike, ali i sustav za komentiranje i recenzije (ako vam je potreban na webu). Sve to sa sobom donosi još dodatnog posla pa je samim time i cijena takvih web rješenja veća. Koliko veća – ovisi isključivo o ponuđaču usluga izrade web stranica.

uspjeh web projekta - Kvaliteta ili kvantiteta - što je važnije za uspjeh web projekta

Realna cijena za kvalitetna rješenja

Vrijedi različiti dva scenarija: izrada osnovnog prezentacijskog weba i izrada kvalitetnog sigurnog weba za postizanje rezultata. Ako vam treba samo neka osnovna web stranica gdje će biti objavljeni vaši podaci – cijena takvog weba glavnom nije visoka i može se pronaći već za 500 eura na više. No, ako vam treba kvalitetan i siguran web koji će generirati nove narudžbe – takav će vas web uglavnom koštati preko 1.000 eura. Kada pričamo o web trgovinama, cijena se penje i preko 10.000 eura. Dakako, top rješenja mogu koštati i preko 100.000 eura. Sve ovisi o kompleksnosti projekta.

Web stranicu trebate promatrati kao dugoročno ulaganje – koje će vam generirati novac u budućnosti. Shodno tome, koliko ćete novaca uložiti – toliko ćete novaca i zaraditi (ne nužno). Nemojte škrtariti kod izrade web stranice jer kvalitetan web danas ima vrlo važnu ulogu kod stjecanja povjerenja vaših kupaca. Uložite da biste zaradili.

1 komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Slika ili snimak web stranice predstavlja statičku vizualnu reprezentaciju izgleda određene web stranice u određenom trenutku. Ovaj snimak obuhvaća sve što je vidljivo na...

Biznis i posao

Što je to Yoast SEO dodatak za WordPress i kako se pravilno koristi? Zašto je važno Yoast koristiti samo kao smjernice, a ne kao...

Biznis i posao

Zašto je važno zadržavanje autentičnosti kod stvaranja digitalnih projekata i profila? Kako uopće pokazati autentičnost brenda kroz prisutnost na online kanalima? Donosi li autentičnost...

Biznis i posao

Što je zakazivanje, tj. tempiranje objava? Zašto je zakazivanje objava za buduće objavljivanje odličan način za postizanje željenih ciljeva? Može li tempiranje objava omogućiti...

Internet

Naučite kako optimizirati svoju web stranicu i kako povećati konverzije koje su presudne za uspjeh vaše web stranice. Osigurajte da vaša web stranica radi...

Biznis i posao

Kako reagirati kada neka tvrtka, korisnik ili web portal – ukrade vaš sadržaj koji se vješto i strpljivo stvarali? Na koji način se možete...

Biznis i posao

Koliko je važno korisničko iskustvo na web stranici? Kako poboljšati korisničko iskustvo web stranice i koje su važne odrednice funkcionalnog dizajna? Zašto je intuitivnost...

Tech

Procjenjuje se kako od 10 do 15% ukupne svjetske populacije pati od disleksije, poremećaja u učenju, koji karakteriziraju poteškoće prilikom pisanja i čitanja. Pritom...