Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tips & Tricks

Kako se radi arhiviranje emaila u aplikaciji Mozilla Thunderbird

Email koristimo u svakodnevnom poslovanju, redovno i gotovo instinktivno. Mnogi ne znaju da se email podaci trebaju redovno ažurirati, ukloniti nepotrebne email poruke, i općenito: potrebno je održavati podatkovne datoteke svake e-mail klijent aplikacije, pa tako i Mozilla Thunderbird.

Vremenom se datoteke popunjavaju i zauzimaju sve veći prostor na disku. Kako se popunjavaju datoteke, kada koristimo Thunderbird, možemo osjetiti usporeni rad E-mail klijenta, što je svakako znak da trebamo nešto poduzeti.

Većinom se korisnici oslanjaju na IT osoblje unutar poduzeća ili pozovu u pomoć vanjskog suradnika za to područje, ali je rješenje problema često jednostavno i prilagođeno je na način da korisnik sam može održavati, arhivirati i sortirati email poruke.

U ovom članku ćemo objasniti korak po korak, kako se radi arhiviranje E-pošte u aplikaciji Mozilla Thunderbird.

Kako arhivirati E-mail poruke?

U nastavku ćemo objasniti kako možete arhivirati poruke u e-mail aplikaciji Mozilla Thunderbird.

Pokrenite aplikaciju Thunderbird, i kreirajte (ako niste već prije) folder za arhiviranje email poruka. Da pojednostavimo, folder ćemo nazvati arhiva. Da bi kreirali folder arhiva, uradite desni klik na “Local Folders” i odaberite “New Folder”.

Folder za arhivu stavite kao pod-mapu Lokalnih foldera “Local Folders”.

Sada uz pomoć miša i tipkovnice (Shift + lijevi klik) označite email poruke koje želite premjestiti u novi folder za arhiviranje.

Jednom kada označite poruke, povucite ih u folder Arhiva, ili uz pomoć desnog klika odaberite opciju “Move to > Local folders > Arhiva”.

Sačekajte da se označene poruke premjeste u novi folder Arhiva.

Da završite posao, kliknite na Inbox, ili Sent desnim klikom i odaberite opciju “Compact”.

Po završetku izvođenja naredbe, vaš posao je gotov. Za što bolji rad aplikacije i ugodnije pretraživanje email poruka, ovo radite po nekom redovnom intervalu, ovisno o broju email poruka koje dnevno primite ili pošaljete.

Arhivu e-mail poruka možete rasporediti po godinama, ili mjesecima. Važno je po završetku arhiviranja, i nakon brisanja većeg broja poruka, uraditi “Compact” sažimanje, da se podatkovna datoteka oslobodi prostora i defragmentira.

Druge E-mail aplikacije imaju slične alate, pa ćemo sljedećom prilikom objasniti kako se održavaju podatkovne mape MS Outlook aplikacije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Akcije

Nabavka softverskog aktivacijskog ključa po povoljnoj cijeni više nije ništa neuobičajeno. GoodOffer24.com, jedna od ponajboljih internetskih trgovina softverskim licencama, nudi odlične ponude koje stvarno...

Apps & Software

VPN je trenutno dostupan u šest država, a mjesečna pretplata iznosi 5 dolara.

Apps & Software

Iz Mozille tvrde da se njihova najnovija aplikacija razlikuje od konkurencije u nekoliko krucijalnih stvari.

Sci-fi

Jedan od najuspješnijih filmova iz 2018. godine sa zaradom od preko $340.9 milijuna, ne samo da je pokorio kino blagajne, već je u ovoj...

Oglašavanje