Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Koji je najbolji način za backup podataka

U nekom trenutku gotovo svaki korisnik računala, pametnog telefona ili tableta, izgubi manji ili veći dio podataka. Uzroci su razni, od kvara na tvrdom disku, do napada Ransomware zloćudnog koda, ili jednostavno zbog nepažnje i brisanja podataka koje nismo htjeli obrisati.

Da bi izbjegli takav gubitak, važno je djelovati na vrijeme, i osmisliti backup metodu koja najbolje odgovara pojedinoj situaciji.

Ako pričamo u kontekstu osobnih podataka, mislimo na korisnike kućnih računala, i spremanje sigurnosnih kopija njihovih osobnih podataka, na primjer: fotografije, kolekcija glazbe, snimljeni video zapisi, razne datoteke i dokumenti (CV, skripte sa faksa isl…).

Različite metode za backup podataka

Postoji više načina kako da napravite backup podataka. Napisat ćemo neke osnovne, kao što je backup na vanjski disk (external drive), backup na web servis (cloud), ili backup na dodatni disk uređaj unutar računala.

Opisat ćemo backup detaljnije, da se lakše odlučite za najbolju metodu.

Backup na vanjski disk uređaj

Vanjski disk uređaj možete spojiti na računalo putem USB priključka, i koristiti standardne MS Windows ili Linux alate za backup podataka. Ako baš trebate, backup možete napraviti selektivno, na način da birate točno one podatke koje želite sigurno pohraniti.

Ovaj način je relativno dobar, ali postoji opasnost od kvara na vanjskom disk uređaju. Isto tako, ako vanjski disk uređaj čuvate u blizini računala s kojeg ste radili backup, postoji mogućnost da i on strada, ako bi na primjer stradao PC.

Backup podataka na web servise (cloud)

Backup na udaljene servere danas nije ništa neobično. Čak što više, mnoge velike kompanije (Google, Microsoft …) nude cloud rješenja za automatski ili ručni (selektivni) backup.

Ovo rješenje sasvim je dovoljno za sigurnost podataka, ali je besplatni podatkovni prostor ograničen i često nije dovoljno velik da primi količinu potrebnih podataka. Ako želimo proširiti podatkovni prostor, backup servis više nije besplatan, nego se trebamo odlučiti za neki od paketa koji se plaćaju.

Backup na dodatni disk unutar računala

Ovaj backup radi gotovo identično kao i backup na vanjski disk uređaj, s tim da dodatni HDD nije spojen putem USB-a nego se povezuje na matičnu ploču S-ATA konektorom.

Brzina je tako povećana i to je prednost u usporedbi USB prijenosa. Negativne stavke ostaju kao i kod prvog spomenutog načina za backup, a to je mogućnost da sa računalom strada i disk na kojem se nalazi backup.

Bolje od jedne kopije su dvije kopije

Jedan backup često bude nedovoljan za ozbiljno čuvanje podataka i potpunu sigurnost. Da bi uklonili nedostatke spomenutih metoda, najbolje je backup kombinirati.

Za što bolji i sigurni backup najbolje je kombinirati lokalni i internet backup. Podaci snimljeni na različitim lokacijama teško će se uništiti simultano, a to je poanta čitave priče o backup rješenjima.

Ne budite lijeni i redovno radite backup. Kasno je razmišljati o tome kada izgubimo podatke. Backup je preventivno djelovanje, i nema boljeg rješenja nego na vrijeme izraditi plan za redovnu izradu sigurnosnih kopija.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Osobna računala danas se nalaze praktički u svakom domu. Od nekadašnje luksuzne igračke prerasli su u nezaobilazan i nezamjenjiv alat, kojem je potrebna briga...

Aplikacije i softver

Nitko ne želi izgubiti podatke, bez obzira je li riječ o podacima na računalu ili pametnom telefonu. Danas svatko od nas koristi smartphone i...

Aplikacije i softver

Dogodi se rijetko, ali baš u nezgodnom trenutku, da izgubimo podatke sa tvrdog diska, ili da slučajno obrišemo kompletan folder sa fotografijama koje dugo...

Aplikacije i softver

Nedavno sam napisao pokoju riječ o tome kako sam spašavao svoje i tuđe kolekcije DVD-a koristeći WinX DVD Copy Pro. U toj situaciji imao...