Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Internet

Koliko je sigurno pohranjivati “u oblaku”?

Je li cloud savršen?

Znamo li baš sve o oblaku? Je li, primjerice, oblak moguće hakirati i dokopati se nečijih osobnih podataka?

Stručnjaci se kunu u to da je cloud usluge gotovo pa nemoguće hakirati. Ipak, istovremeno vlasnik cloud usluge pohrane podataka (npr. Google) ima potpuni uvid u ono što korisnik pohrani na cloud servere.

Ono što se skida s clouda ili što se pohranjujete na njega treba biti kriptirano. Također, nikada ne treba učitavati na cloud ništa što je jako povjerljivo ili čak ilegalno.

Ono što isto tako treba je sigurnosna kopija cloud sigurnosne kopije. Upravo tako. Što bi se dogodilo s korisnikovim podacima ako dođe do kakve štete kod cloud usluge pohrane? Većina usluga za mrežni način pohrane podataka ne jamči dostupnost sadržaja koji korisnici učitaju na njihove servere.

Još jedna stvar oko koje treba voditi računa je razumijevanje na koje sve načine račun može biti deaktiviran te što će se sve dogoditi ukoliko dođe do deaktivacije. To je sve ono što najčešće piše malim slovima i što se nikome ne žuri čitati.

Sve u svemu, način pohrane podataka u oblaku nije nimalo manje ili više siguran od nekih drugih načina internetskog pohranjivanja podataka.

Zato bi prije odabira neke od cloud usluga trebalo obaviti malo istraživanje. Pročitati uvjete korištenja i načine zaštite. Nakon što se odabere neka od usluga treba paziti na još neke stvari. Primjerice, podaci koji se učitavaju, lozinka (što kompliciranija moguća), koliko sigurnosnih kopija postoji i enkripcija prije stavljanja podataka na cloud.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

LG Electronics (LG) je najavio dostupnost Googleove cloud gaming usluge Stadia na svojim pametnim televizorima koje pokreće webOS 5.0 i webOS 6.0 u dvadeset...

Igre i gaming

Igre će biti gotove i predstavljene u sljedećih par godina.

Tech

Priznajte da ste oduvijek htjeli snimati Skype razgovore

Internet

Ako do sada niste čuli za ovaj izraz vrijeme je da se upoznate s njim, jer baš kao što je zadnjih par godina proteklo...