Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Korado Korlević: To nije “druga Zemlja” to što oni tamo vide je zapravo smrt našeg planeta

Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube

Screenshot: YouTube

Vijest o pronalasku “druge Zemlje”, odnosno planeta sličnog našem, odjeknula je jučer u svijetu. NASA je u svom službenom priopćenju potvrdila da je teleskop Kepler, koji je lansiran u ožujku 2009. i koji je dosad otkrio više od 1000 planeta, sada otkrio planet koji je od svih otkrivenih dosad najsličniji našem.

“Danas objavljujemo pronalazak planeta koji je jako blizak rođak Zemlje. Zasad najbliži. To je Zemlja 2.0”, rekao je bivši astronaut i suradnik u NASA-inoj Upravi za znanstvene misije, John Grunsfeld.

Otkriće je mnoge oduševilo, međutim, mnogi se pitaju koliko priča drži vodu i radi li se zaista o toliko “velikoj vijesti”. Upravo o tome portal Index je pričao s poznatim hrvatskih astronomom, Koradom Korlevićem.

“Kepler jest odradio fenomenalan posao, ali ovo nije velika vijest”

“To otkriće ustvari nije toliko velika vijest. Tu je u igri znanstvena politika i pokušaj da se projekt Kepler održi i dalje, odnosno da se dobiju nova financijska sredstva. Naime, teleskop Kepler trenutno ima jako veliki kvar, jedan od žiroskopa ne radi i treba ga hitno popraviti, što iziskuje ogromna nova ulaganja. Ukratko, projekt je ugrožen i stoga je ovaj potez više marketinške naravi. No, planet koji su nazvali Zemlja 2.0 jest otkriven, to nije upitno, kao i brojni drugi planeti i činjenica je da je teleskop Kepler odradio fenomenalan posao.

Međutim, taj planet nije nikako ‘nova Zemlja'. Fotografija koju su objavili je totalno amaterska ilustracija, no, ne možemo ih osuđivati. Možemo samo suosjećati s njima jer se svojski trude održati projekt koji je dosad, kao što sam već istaknuo, odradio ogroman i sjajan posao. I radit će ga i dalje”, objašnjava Korlević za Index.

O čemu se onda radi? Što je točno “Zemlja 2.0”?

“To nikako nije ‘nova Zemlja'. To je, u najboljem slučaju, nova Venera. Naime, tamo je temperatura toliko velika, najvjerojatnije nije ispod 450 stupnjeva Celzijevih, tako da, ako je nešto i postojalo, to je sve mrtvo. Mi ustvari, kada pričamo o toj Zemlji 2.0, gledamo u budućnost našeg planeta. Tako će Zemlja izgledati za milijardu godina, povećat će se drastično temperatura, izgubit ćemo oceane… Dakle, to što oni tamo vide, udaljeno 1400 svjetlosnih godina, to je budućnost našeg planeta, tako će izgledati smrt Zemlje”, kaže Kolarević i dodaje:

“Još jednom naglašavam, tim koji stoji iza projekta Kepler se jako trudi i radi sjajan posao. Za ovu ‘veliku vijest' ih ne smijemo napadati. Planet je otkriven, i to je jako važno. I isto je tako jako važno da se ta svemirska istraživanja nastave. Važnost projekta Kepler nije upitna i tim svakako zaslužuje svaku pohvalu i podršku”.

“Priča o potrazi za izvanzemaljcima enormno je komplicirana”

A na pitanje o potrazi za izvanzemaljcima, nakon još jedne nedavne velike vijesti o istraživanju koje je fokusirano na potragu za inteligentnim bićima u svemiru, a koje financira ruski milijarder Yuri Milner sa 100 milijuna dolara te podržava Stephen Hawking, Korlević kaže: “Priča o drugim oblicima života na drugim planetima je enormno komplicirana. Ideja je zasada, odnosno dogovor znanstvenika, da se samo osluškuje, ali da se, ako se dogodi neki kontakt, ne javljamo. Ni u kom slučaju. Zašto? Zato što postoji velika vjerojatnost da ćemo sresti nekoga vrlo sličnog nama samima. A mi ne želimo stupiti u kontakt ni sa kim tko je poput nas”.

51 komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati