Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Linux proslavio 29. rođendan

Čak i ako ne koristite Linux, vi ga zapravo koristite jer se nalazi u skoro svakom pametnom gadgetu oko nas.

Foto: Pixabay

Prije 29 godina, 25. kolovoza 1991. godine, 21-godišnji student Linus Benedict Torvalds predstavio je na comp.os.minix.news grupi svoj rad na besplatnom operativnom sustavu slobodnom od patenata za 386(486) AT klonove. Također, izjavio je da to radi iz hobija.

Danas, skoro trideset godina kasnije, ispada da Linux nije samo hobi, već da se operativni sustavi temeljeni na tom kodu nalaze svuda oko nas. Čak i ako ne koristite Linux, vi ga zapravo koristite jer je on u skoro svakom pametnom gadgetu oko nas.

Linux pokreće skoro svaku pametnu stvar oko nas, od Android telefona, Wi-Fi rutera, pametnih televizora i frižidera, pa sve do satelita i aviona, a pokreće i Google sustav za pretragu.

Također, Internet je temeljen na Linuxu. Čak 99,9 posto stranica nalazi se na serverima koje pokreće Linux, a na njemu radi i svih 500 najvećih svjetskih superračunala, piše 9to5Linux.

Ipak, treba naglasiti da postoje suprotna mišljenja oko datuma rođenja Linuxa. Neki smatraju da bi to trebao biti 5. listopad, kad je predstavljena prva javna verzija. Tvorac Linuxa, Linus Torvald, nema neko posebno mišljenje i smatra da su oba datuma validna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tips & Tricks

Tko god radi za računalom, bez obzira na kojem OS-u, dođe potreba da napravimo screenshot. Ovom prilikom ćemo pojasniti kako možete napraviti screenshot na...

Gaming

Izvorni kod za Counter-Strike: Global Offensive i Team Fortress 2 procurio je na internet i fanovi obje igre zabrinuti su zbog potencijalnih zloupotreba, poput...

Apps & Software

Svakodnevnim pregledavanjem internet sadržaja, preuzimanjem dokumenata i aplikacija, kao i otvaranjem raznih poveznica koje dobijemo E-mail porukom, izloženi smo različitim vrstama računalnih napada. Ne...