Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tips & Tricks

Loše navike koje uništavaju vaše računalo

Toplina je smrtni neprijatelj vašeg računala.

Foto: Pixabay

Ništa ne traje vječno, posebno ne tehnologija, ali vaše računalo može izdržati i do nekoliko godina duže ako se prema njemu ponašate ispravno. Ako se vaše prijenosno računalo kvari ranije nego što smatrate da bi trebalo, postoji šansa da i vi doprinosite tome s nekim lošim navikama, piše PCMag.

Donosimo vam nekoliko loših navika koje možda radite, a da uopće niste svjesni da radite nešto loše.

Toplina je smrtni neprijatelj vašeg računala. Ako se računalo previše zagrijava, procesor može usporiti ili se čak potpuno isključiti, kako bi smanjio temperaturu. Dugotrajni rad na visokim temperaturama može poprilično smanjiti životni vijek procesora, ventilatora i baterije.

Za stolna računala rješenje je jednostavno. Pobrinite se da vaš uređaj ima odgovarajući protok zraka, s dovoljno ventilacijskih otvora i ventilatora kako bi se omogućilo strujanje hladnog zraka kroz komponente. S druge strane, kad je riječ o prijenosnom računalu, stvar je malo složenija. Prenosivost dovodi do raznih loših navika, kao što su stavljanje laptopa na krevet ili drugu mekanu površinu, što blokira protok zraka ispod laptopa, a potencijalno i kroz laptop.

Preporučuje se da koristite laptop na ravnoj površini kad god je to moguće, a prijenosni stolovi su dobar način da se spriječi prekomjerno zagrijavanje uređaja. Uz to, za prijenosna računala vrijede pravila kao i za stolna računala – ne ostavljajte ih na vrućim mjestima (automobil po sunčanom danu) i redovito ih čistite od prašine.

Sva računala s vremenom nakupe malo prašine. Iako redovno čišćenje može pomoći kod toga, prvo je potrebno spriječiti ulazak raznih čestica u računalo. Na primjer, dim cigareta i dlake kućnih ljubimaca mogu pogoršati taj problem, a stavljanje računala na pod doprinijet će da se više prašine, kose i drugih čestica nađe u unutrašnjosti uređaja.

Preporučuje se držati računalo na stolu ili na drugom podnožju te osigurati da na ventilatorima za usisavanje postoje filteri.

Baterija vašeg prijenosnog računala može izdržati oko 8 sati rada kad je nova, no baterije se s vremenom troše i nakon nekoliko godina to se može smanjiti na šest ili pet sati rada. Ovo je nažalost neizbježno, ali postoje načini kako vijek trajanja baterije produžiti.

Kako bi produžili trajanje baterije laptopa, najbolje je da je kratko ispraznite i često punite. Ako primijetite da je baterija vašeg prijenosnog računala nabrekla, to je svakako znak za zabrinutost. Ako dođe do toga da se baterija toliko napuni da pritišće kućište vašeg laptopa, stvarajući jaz između panela, odmah morate prestati koristiti računalo i zamijeniti bateriju, da ne bi došlo do većeg kvara.

Još jedan jednostavan i hvalevrijedan savjet je da ne jedete i ne pijete u blizini svog računala. Ako to ne možete izbjeći, preporučuje se da to radite maksimalno oprezno. Upadanje mrvica u tipkovnicu nije samo ružno za vidjeti, već može oštetiti prekidače ili otežati pritisak na određene tipke.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Prijenosno računalo Chuwi CoreBook XPro trenutno je na rasprodaji u Chuwi online trgovini. Chuwi je predstavio ovaj moćni notebook po pristupačnoj cijeni od 599...

Apps & Software

Sigurno ste svi već čuli da korištenje tamnog načina rada na mobitelu može produžiti trajanje baterije. Prema istraživačima sa Sveučilišta Purdue, produženje trajanja baterije...

Web & IT

Sigurnosni stručnjaci su nedavno otkrili još jedno veliko curenje osjetljivih podataka i bazu od 1,2TB koja sadrži korisnička imena i lozinke, kolačiće preglednika, podatke...

Gaming

Prema najnovijim podacima iz Steam Hardware Survey analize tvrtke Valve, AMD procesori postigli su 30% tržišnog udjela na Steamu. Ovo je najviša razina tržišnog...

Oglašavanje