Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Loše navike koje uništavaju vaše računalo

Toplina je smrtni neprijatelj vašeg računala.

Foto: Pixabay

Ništa ne traje vječno, posebno ne tehnologija, ali vaše računalo može izdržati i do nekoliko godina duže ako se prema njemu ponašate ispravno. Ako se vaše prijenosno računalo kvari ranije nego što smatrate da bi trebalo, postoji šansa da i vi doprinosite tome s nekim lošim navikama, piše PCMag.

Donosimo vam nekoliko loših navika koje možda radite, a da uopće niste svjesni da radite nešto loše.

Toplina je smrtni neprijatelj vašeg računala. Ako se računalo previše zagrijava, procesor može usporiti ili se čak potpuno isključiti, kako bi smanjio temperaturu. Dugotrajni rad na visokim temperaturama može poprilično smanjiti životni vijek procesora, ventilatora i baterije.

Za stolna računala rješenje je jednostavno. Pobrinite se da vaš uređaj ima odgovarajući protok zraka, s dovoljno ventilacijskih otvora i ventilatora kako bi se omogućilo strujanje hladnog zraka kroz komponente. S druge strane, kad je riječ o prijenosnom računalu, stvar je malo složenija. Prenosivost dovodi do raznih loših navika, kao što su stavljanje laptopa na krevet ili drugu mekanu površinu, što blokira protok zraka ispod laptopa, a potencijalno i kroz laptop.

Preporučuje se da koristite laptop na ravnoj površini kad god je to moguće, a prijenosni stolovi su dobar način da se spriječi prekomjerno zagrijavanje uređaja. Uz to, za prijenosna računala vrijede pravila kao i za stolna računala – ne ostavljajte ih na vrućim mjestima (automobil po sunčanom danu) i redovito ih čistite od prašine.

Sva računala s vremenom nakupe malo prašine. Iako redovno čišćenje može pomoći kod toga, prvo je potrebno spriječiti ulazak raznih čestica u računalo. Na primjer, dim cigareta i dlake kućnih ljubimaca mogu pogoršati taj problem, a stavljanje računala na pod doprinijet će da se više prašine, kose i drugih čestica nađe u unutrašnjosti uređaja.

Preporučuje se držati računalo na stolu ili na drugom podnožju te osigurati da na ventilatorima za usisavanje postoje filteri.

Baterija vašeg prijenosnog računala može izdržati oko 8 sati rada kad je nova, no baterije se s vremenom troše i nakon nekoliko godina to se može smanjiti na šest ili pet sati rada. Ovo je nažalost neizbježno, ali postoje načini kako vijek trajanja baterije produžiti.

Kako bi produžili trajanje baterije laptopa, najbolje je da je kratko ispraznite i često punite. Ako primijetite da je baterija vašeg prijenosnog računala nabrekla, to je svakako znak za zabrinutost. Ako dođe do toga da se baterija toliko napuni da pritišće kućište vašeg laptopa, stvarajući jaz između panela, odmah morate prestati koristiti računalo i zamijeniti bateriju, da ne bi došlo do većeg kvara.

Još jedan jednostavan i hvalevrijedan savjet je da ne jedete i ne pijete u blizini svog računala. Ako to ne možete izbjeći, preporučuje se da to radite maksimalno oprezno. Upadanje mrvica u tipkovnicu nije samo ružno za vidjeti, već može oštetiti prekidače ili otežati pritisak na određene tipke.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Kako svijet sve više mijenja snagu fosilnih goriva za elektrifikaciju bez emisija, baterije postaju vitalni alat za pohranu kako bi se olakšao energetski prijelaz....

Tech

Baterija telefona, tableta ili prijenosnog računala na kojem ovo čitate vjerojatno se polako prazni zbog iznenađujuće i raširene greške u proizvodnji, tvrde istraživači iz...

Tech

Pretjerano izlaganje plavom svjetlu i ostale čari modernog života

Tech

Pažljivo korištenje i održavanje laptopa u pravilu rezultira njegovim višegodišnjim služenjem svrsi. Kako bi se to i dogodilo, evo što trebate izbjegavati: Pregrijavanje Visoke...