Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

MediaTek preuzeo ulogu najvećeg svjetskog proizvođača čipova za pametne telefone

Tijekom trećeg kvartala 2020. godine, prodano je više od 100 milijuna mobitela s ugrađenim MediaTek čipovima.

Foto: MediaTek

Prema novom izvještaju istraživačke tvrtke Counterpoint, MediaTek je zauzeo prvo mjesto i postao najveći proizvođač chipsetova za pametne telefone. U trećem kvartalu 2020. godine, uspio je preteći Qualcomm po broju prodanih mobitela. Naime, tijekom trećeg kvartala prodano je više od 100 milijuna mobitela s ugrađenim MediaTek čipovima, što je povećanje za oko 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom vremenskom razdoblju prihodi su narasli za skoro 50 posto.

Counterpoint navodi da je za ovaj uspjeh najzaslužnija prodaja čipova iz srednje klase, cjenovnog ranga od 100 do 250 dolara, kao i veliki rast prodaje mobitela srednje klase u Kini, Indiji te Latinskoj Americi. Još jedan bitni čimbenik je popunjavanje prostora koji je dobiven uslijed sankcija usmjerenih protiv tvrtke Huawei. Mnogi proizvođači pametnih telefona odlučili su se u svojim uređajima koristiti pristupačne MediaTek čipove koje proizvodi TSMC, jedan od najvećih OEM proizvođača čipova na svijetu, piše Engadget.

Kombinacija svih ovih čimbenika osigurala je tvrtki MediaTek tržišni udio od 31 posto, dok je u istom razdoblju Qualcomm držao 29 posto tržišta.

Što se tiče područja 5G tehnologije, vodeći proizvođač i dalje ostaje Qualcomm. Iako globalni razvoj 5G tehnologije ne pokazuje znakove usporavanja, najveća tržišta mobilnih uređaja su zemlje u razvoju, gdje ovaj tehnologija još neće biti dostupna. Tamo su najprodavaniji mobiteli srednje klase, a tu je po svemu sudeći MediaTek najjači.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Prednost imaju starije osobe koje imaju malu podršku obitelji ili imaju probleme s mobilnošću.

Sci

Uočena je samo korelacija, no...

Hi-tech

Očekujete li pobožno svaki novi iPhone?