Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Meta izaziva ChatGPT chatbotom, OpenAI uzvraća novim značajkama

Meta izaziva ChatGPT s chatbotom, OpenAI uzvraća novim značajkama
Shutterstock

Meta je ovog tjedna predstavila novog chatbota povezanog s Bing pretraživačem koji može razgovarati s korisnikom i stvarati slike na temelju tekstualnih unosa.

Matična tvrtka Facebooka, Meta, ovog tjedna je predstavila planove za razne chatbote namijenjene američkim potrošačima, koji su ugrađeni u određene aplikacije, uključujući WhatsApp, Messenger i Instagram.

Novi Meta AI bot, trenutno u beta verziji, pokreće se raznim iteracijama Meta-inog velikog jezičnog modela Llama 2 (LLM). Razlika između Meta-ovog LLM-a i OpenAI-evog GPT 4 – LLM-a iza ChatGPT-a – čini se da je prilagođavanje aplikacijskim specifičnim svrhama.

“Značajno je u ovom priopćenju to što ne koriste jedan opći model, tako reći”, rekao je Arun Chandrasekaran. “Stvaraju različite modele za različite aplikacije. Na primjer, korisnik i slučaj upotrebe na Instagramu vrlo su različiti od korisnika i slučaja upotrebe na WhatsApp-u. U suštini, oni zapravo ne grade opći chatbot kao što je ChatGPT”, rekao je Chandrasekaran. “To je jedna stvar koju Meta-u radi vrlo različito.”

LLM-ovi koji se koriste za generativne AI alate mogu trošiti ogromne količine procesorskih ciklusa i biti skupi za upotrebu. Naime, industrija poluvodiča trenutačno ne može zadovoljiti potrebe brzorastuće industrije umjetne inteligencije. (Manji, više industrijski ili poslovno usmjereni modeli često mogu pružiti bolje rezultate prilagođene poslovnim potrebama.)

Meta doista ima opći Llama LLM, s više od 400 milijardi parametara. Ali bijela knjiga objavljena uz lansiranje Meta AI chatbota napominje da postoje i manji modeli s 7 milijardi i 13 milijardi parametara. Što je manje parametara, to je LLM učinkovitiji i prilagođeniji bez dodatnog opterećenja procesora na serveru.

“Postoji zanemariva preopterećenost GPU memorijom…”, navodi Meta u bijeloj knjizi kad se odnosi na obuku svojih modela.

Osim pružanja tekstualnih odgovora, Meta AI chatbot također može pristupiti Bing pretraživaču za stvaranje “fotorealističnih” slika na temelju tekstualnih uputa koje može koristiti tijekom razgovora. Primjerice, ako grupni chat raspravlja o tome koju stazu isprobati u Santa Cruzu, Kalifornija, Meta AI može automatski prikazati opcije u chatu, omogućavajući članovima grupe istraživanje lokacija, prema riječima Meta-e.

Meta je također stvorila 28 AI-pokretanih chatbota koje glume poznate osobe i kulturne ikone poput Snoop Dogga, Toma Bradyja, Kendall Jenner, Paris Hilton i Roya Choe. Celebrity chatboti mogu pružiti savjete o tjelesnom treningu, kulinarske sugestije, pomoć za samostalnu izradu ili – u slučaju bivšeg NFL kvartebeka Toma Bradyja (čiji chatbot lik se zove “Bru”) – biti duhoviti sportski debatant “koji ne štedi udarce”.

Meta planira dodati nove chatbot likove u sljedećim tjednima koje će glumiti Bear Grylls, Chloe Kim, Josh Richards i druge.

“Naša avantura s umjetnom inteligencijom tek počinje, i ne radi se isključivo o izgradnji AI-ja koji samo odgovaraju na pitanja. Stvaramo AI-je koji imaju više osobnosti, mišljenja i interesa, i malo su zabavniji za interakciju”, rekao je Meta u svojoj objavi. “Uz Meta AI, dostupno je još 28 AI-ja s kojima možete komunicirati na WhatsAppu, Messengeru i Instagramu. Možete razmišljati o tim AI-jima kao o novoj ekipi likova – svi s jedinstvenim pričama iz prošlosti.”

OpenAI
Shutterstock

Meta je najavila da uvodi svoj AI chatbot u pametne naočale Ray-Ban Meta i virtualne stvarnosti headsetove Quest 3.

Naravno, OpenAI je odgovorio u srijedu da njegov ChatGPT bot sada ima sposobnost pretraživanja weba putem Binge za stvaranje glasovnih i slikovnih sadržaja, omogućavajući mu da se natječe s Microsoftovim AI-potpomognutim pretraživačem i Googleovim chatbotom Bard. (Tehnologija vlastitog AI-a tvrtke Microsoft temelji se na chatbot tehnologiji tvrtke OpenAI.)

“Počinjemo uvoditi nove mogućnosti glasa i slika u ChatGPT-u”, rekao je OpenAI u svojoj objavi. “Nude novu, intuitivniju vrstu sučelja omogućujući vam vođenje glasnog razgovora ili pokazivanje ChatGPT-u o čemu govorite. Glasi dolaze na iOS i Android (možete ih omogućiti u svojim postavkama), a slike će biti dostupne na svim platformama.”

Korisnik će moći voditi razgovor s ChatGPT-om, tražiti činjenice tijekom večernjih rasprava ili ga koristiti za pričanje priča prije spavanja za djecu. Korisnik ChatGPT-a također može uslikati sliku znamenitosti tijekom putovanja i voditi živ razgovor s botom o tome što čini to mjesto zanimljivim.

“Kada ste kod kuće, fotografirajte svoj hladnjak i ostavu kako biste saznali što pripremiti za večeru (i postavljajte dodatna pitanja za recept korak po korak). Nakon večere, pomoću fotografije riješite matematički problem svom djetetu tako da označite problem i dobijete savjete”, rekao je OpenAI.

Prije ovog tjedna, ChatGPT je omogućavao plaćenim pretplatnicima da povežu dodatke trećih strana za pregledavanje weba. Najnovija nadogradnja omogućuje tu funkciju nepromijenjenu.

U veljači je Microsoft prvi lansirao svoj web-povezani Bing AI-potpomognuti alat za pretraživanje, temeljen na OpenAI-ovom GPT LLM, konkurentu vodećeg pretraživača tvrtke Google.

Osim modela usmjerenih na specifične aplikacije, još jedna stvar koja razdvaja Metu od drugih društvenih medijskih tvrtki koje uvode AI alate jest Facebook-ov AI Research Lab – jedan od vodećih instituta za strojno učenje. Laboratorij vodi glavni znanstvenik za umjetnu inteligenciju Meta, Yann LeCun, koji se također smatra ocem dubokog učenja, prema Gartnerovom Chandrasekaranu.

“Je li potpuno u pravu u prvoj verziji? Ne znamo. To je izuzetno teško”, rekao je Chandrasekaran. “S obzirom na to, sviđa mi se pristup koji koriste, umjesto izgradnje općenitog chatbota, pokušavaju ga duboko integrirati u radni tijek i aplikacijski pejzaž.”

Meta je također aktivna u prostoru otvorenog koda u zajednici umjetne inteligencije. Na primjer, tvrtka je otvorila izvor generativnih AI modela koji su usporedivi s OpenAI-ovim modelima GPT 3.5 i GPT 4, prema Chandrasekaranu. “Dakle, također pokušavaju raditi stvari malo drugačije, više na način otvorenog koda u ovom ekosustavu, što je također značajno. Meta nikada nije bila igrač u području poslovnih korisnika, ali s nekim od tih open-source inicijativa, neki od tih velikih poslovnih klijenata s kojima razgovaramo – poput velikih banaka – počinju razmatrati modele Meta AI-a u ovom prostoru”, rekao je Chandrasekaran.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...