Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Web & IT

Microsoft Edge će od sada upozoravati na kompromitirane lozinke

Riječ je o novoj sigurnosnoj opciji koja detektira kad je neka lozinka ugrožena i o tome obavještava korisnika.

Foto: Pixabay

Ako ste česti korisnik Microsoft Edge preglednika, mogla bi vas obradovati vijest da je Microsoft nedavno objavio ažuriranje za ovaj preglednik. Riječ je o novoj sigurnosnoj opciji koja detektira kad je neka lozinka ugrožena i o tome obavještava korisnika.

S obzirom na to da je u posljednjih nekoliko godina procurilo mnogo korisničkih podataka, veliki broj ljudi i dalje koristi bar jednu kompromitiranu lozinku. Iako postoje web stranice gdje je moguće provjeriti jesu li lozinke sigurne, to nije nimalo praktično jer bi ih trebalo svakodnevno provjeravati. Edge Password Monitor rješava ovaj problem i to na praktičan način koji od korisnika ne zahtijeva nikakve dodatne napore.

Microsoft nije prva tvrtka koja je korisnicima ponudila ovakvu značajku, a Chrome i Firefox nude slične sigurnosne opcije. Međutim, najveća razlika je u tome što Microsoft koristi takozvanu “homomorfnu enkripciju” koja omogućuje upravljanje enkriptiranim podacima bez potrebe da se prethodno dešifriraju. To znači da nitko, čak ni Microsoft, neće moći vidjeti vaše lozinke tijekom postupka provjere u kojem će Edge usporediti vaše spremljene lozinke s onima koje se nalaze na popisu kompromitiranih, piše Ubergizmo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Web & IT

Rad od kuće ima svoje prednosti i nedostatke. Njegove prednosti uključuju isplativost, praktičnost i fleksibilnost rasporeda, dok nedostaci uključuju prepreke u komunikaciji, borbe u...

Apps & Software

Djevojčica je pronađena u kupaonici s pojasom oko vrata zavezanim za radijator.

Web & IT

Chrome Canary 89 uključuje funkciju Chrome Labs koja nudi brzi pristup eksperimentalnim funkcijama

Web & IT

Neki tvrde da Tor predstavlja najbolju obranu od cenzure, posebno u zemljama koje ne poštuju ljudska prava, a neki pak uvjeravaju da štiti kriminalce...

Oglašavanje