Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Igre i gaming

Microsoftov novi ugovor za Call of Duty spreman za odobrenje u Velikoj Britaniji

Microsoftov novi ugovor za Call of Duty spreman za odobrenje u Velikoj Britaniji
Shutterstock

Britanski nadzornik tržišnog natjecanja izjavio je kako je Microsoftova revidirana ponuda za kupnju Activision Blizzarda, proizvođača Call of Dutyja, svoja vrata napokon otvara dogovoru.

Prema novim prijedlozima, Microsoft neće kupiti prava na igranje u oblaku u vlasništvu Activision Blizzarda. Njegov izvorni ugovor vrijedan 69 milijardi dolara blokirali su britanski regulatori, saznajemo prema portalu BBC.

Ranije ove godine, CMA je spriječio Microsoft da preuzme cijeli Activision zbog zabrinutosti da će dogovor naštetiti konkurenciji u igranju u oblaku u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Microsoft je potom podnio restrukturirani ugovor nadzorniku tržišnog natjecanja prošlog mjeseca.

Prema novoj ponudi, Microsoft je na 15 godina pristao prenijeti prava na francuskog izdavača videoigara Ubisoft.

Prodaja ovog dijela Activisionovog poslovanja Ubisoftu će značiti da prijenos igara poput Call of Duty, Overwatch i World of Warcraft u oblaku neće biti pod kontrolom Microsofta.

U izjavi od petka, izvršna direktorica CMA-a, Sarah Cardell, rekla je kako je stav CMA-a dosljedan cijelo vrijeme te kako bi se ovo spajanje moglo održati samo ako se očuva konkurencija, inovacija i izbor u igricama u oblaku. Konzultacije će biti otvorene prije donošenja konačne odluke o poslu.

Kontroverzan dogovor

Ovo najnovije ažuriranje vjerojatno će doći kao veliko olakšanje za one na vrhu Microsofta i Activisiona koji su se jako trudili i riskirali reputaciju da prebace ovaj posao.

Microsoftov plan za kupnju Activision Blizzarda najveće je preuzimanje u povijesti gaming industrije – prvotno je objavljen u siječnju prošle godine. Međutim, dogovor se pokazao kontroverznim i dobilo je različite reakcije regulatora diljem svijeta.

Dogovor su prihvatili regulatori u Europskoj uniji u svibnju, dok je američka agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nedavno odbila pokušaj pauziranja kupnje od strane žalbenog suda.

S obzirom na to da se početkom ove godine činilo da će preuzimanje propasti, činjenica da je sada na rubu odobrenja je pravo postignuće.

Međutim, u svojoj posljednjoj objavi, gospođa Cardell iz CMA-a rekla je kako bi bilo daleko bolje da je Microsoft iznio ovo restrukturiranje odmah u prvoj rundi dogovora.

“Ovaj slučaj ilustrira troškove, neizvjesnost i kašnjenje koje stranke mogu imati ako postoji vjerodostojna i učinkovita opcija pravnog lijeka, ali nije stavljena na stol u pravo vrijeme”, rekla je.

Sony se također prvobitno usprotivio ugovoru, zabrinut da bi Microsoft mogao spriječiti da glavne igre budu dostupne za vlastiti PlayStation posao.

CMA je rekao da bi s dodatnom zaštitom ovaj potez značio da igrači imaju priliku pristupiti Activisionovim igrama na mnogo različitih načina, uključujući i usluge pretplate za više igara temeljenih na oblaku.

Dodao je da, iako još ima “ograničenih preostalih zabrinutosti”, revidirani ugovor “održava distribuciju ovih važnih igara u oblaku u rukama snažnog neovisnog dobavljača, Ubisofta, a ne pod kontrolom Microsofta”.

Gospođa Cardell je za BBC-jev program Today rekla da ovo “nije ugađanje”, već “temeljno restrukturirani dogovor”.

Sporazum privodi kraju prvi “test slučaj” za CMA – i kako pravila tržišnog natjecanja funkcioniraju u Ujedinjenom Kraljevstvu – otkako je dobio dodatne ovlasti nakon Brexita.

‘Ohrabrujući’ potez

Microsoft se još uvijek nada da će spajanje povećati potražnju za njegovom konzolom Xbox i poslom pretplate na igre.

Njegov potpredsjednik i predsjednik Brad Smith rekao je da je “ohrabren” ovim pozitivnim korakom.

“Predstavili smo rješenja za koja vjerujemo da u potpunosti rješavaju preostale zabrinutosti CMA-a vezane uz strujanje igara u oblaku i nastavit ćemo raditi na dobivanju odobrenja za zatvaranje prije krajnjeg roka 18. listopada”, izjavio je.

Microsoft se nada da će CMA donijeti konačnu odluku o revidiranoj ponudi sljedećeg mjeseca – nakon završetka konzultacija 6. listopada. Bez njezina odobrenja dogovor se ne može ostvariti na globalnoj razini.

Activision je rekao da je preliminarno odobrenje “sjajna vijest” za njegovu budućnost s Microsoftom.

“Veselimo se suradnji s Microsoftom na dovršetku regulatornog procesa revizije”, dodaje se.

Može potrajati neko vrijeme dok igrači ne primijete što to sve znači. Ali s Microsoftom koji preuzima kontrolu nad tako velikim dijelom nekretnina za igre, poslovni stratezi i proizvođači igara u tvrtki razmišljaju što mogu učiniti s pristupom nekim od najvećih franšiza u igrama.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

U Moskvi se održavaju tečajevi iz oralnog seksa za djevojke koje žele usavršiti svoje sposobnosti oralnog zadovoljavanja. Cijena tečaja je 3500 ruskih rublja (608kn)...

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...