Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Aplikacije i softver

MiniTool Partition Wizard – recenzija softvera

Osobna računala danas se nalaze praktički u svakom domu. Od nekadašnje luksuzne igračke prerasli su u nezaobilazan i nezamjenjiv alat, kojem je potrebna briga za dugotrajan kvalitetan rad. Sav softver kojim se korisnici računala služe nalazi se na disku računala. Operativni sustav, aplikacije, poslovni i osobni podaci spremljeni su u datotekama koje su raspršene po cijelom disku. Da bi ti programi i podaci bili sigurni i dostupni u svakom trenutku, potrebno je imati aplikaciju koja će se brinuti o disku gdje se oni nalaze. Među najboljim alatima za tu namjenu je MiniTool Partition Wizard, koji je upravo prošao našu recenziju.

Potrebno je reći kako svako računalo već ima instalirane slične programe, jer Windows operativni sustav dolazi s Windows Disk Management i DiskPart. Ali oni služe za rudimentarno upravljanje particijama i u principu su beskorisni kada dođe do ozbiljnih problema. U tom slučaju MiniTool Partition Wizard je alat za kojim ćete riješiti sve nedaće. Važno je reći kako je većina funkcija koje će kućnom korisniku ikad trebati dostupna u besplatnoj verziji. Plaćanje je u principu rezervirano za tvrtke, tako da ne trebate brinuti možete li si priuštiti ovu aplikaciju, jer možete – sve što vam je potrebno potpuno je besplatno. Ukoliko se pitate je li MiniTool Partition Wizard pouzdan, onda trebate znati kako je to najpopularniji program za manipulaciju diskovima i nalazi se na Top 10 Windows Apps na CNET-u.

Što sve može MiniTool Partition Wizard

MiniTool Partition Wizard je prava katica za sve. Ne samo da služi za kloniranje diskova, nego se njime upravlja particijama, vrši dijagnostika diska i spašavanje podataka. Može kreirati, obrisati, premjestiti i promijeniti veličinu particijama na disku. S njim se disk lako konvertira iz MBR-a u GPT i obratno, a slična je situacija i s particijama: potrebno je samo dva-tri klika mišem da NTFS bude FAT32, a vrijedi i suprotno.

U slučaju gubitka podataka poslužit će Partition Recovery Wizard koji radi upravo onako kako mu ime glasi – pomoću čarobnjaka spašava sve particije koje ste nekako izgubili. Tu je i Data Recovery, koji vraća podatke s oštećenih, reformatiranih ili na drugi način nedostupnih dijelova diska. Dijagnostika diska se pokazala kao vrlo praktična, jer se njome mogu mjeriti brzine zapisivanja i čitanja s diska i otkrivati različita oštećenja. Već je spomenuto kloniranje diskova – ono što još treba reći na tu temu jest da je ono izuzetno jednostavno, što će cijeniti svatko kome treba brzinsko rješenje prilikom backupa podataka ili kod nadogradnje hardvera.

Kako se koristi MiniTool Partition Wizard

MiniTool Partition Wizard je alat namijenjen za rad u Windows okružju i u tom smislu pokriva sve inačice od Windows Vista do Windows 11. Prilikom preuzimanja instalacijske datoteke bit će vam ponuđen MiniTool Partition Wizard Free i još jedan alat, MiniTool ShadowMaker Free. Ovaj drugi zanemarite, jer je riječ o komercijalnom proizvodu kojeg je potrebno kupiti po isteku probnog razdoblja.

Po pokretanju programa primijetit ćete kako je jednostavan i pregledan. Na vrhu su velike ikone, koje jasno govore koja im je namjena. Ako izaberete neku od njih, otvorit će se u novoj kartici odmah do kartice ‘Partition Management’. Ta kartica je početna i uvijek je otvorena, jer je zapravo početna referenca cijelog programa. U izborniku s lijeve strane primijetit ćete čarobnjaka za rad s ovom aplikacijom. Koju god opciju izaberete, otvorit će se čarobnjak koji će vas voditi kroz cijeli proces. Ako nikad niste radili s ovakvim alatima, ovaj će vam čarobnjak biti od velike pomoći. Jasno će objasniti što se u kojem trenutku odvija i kako koju akciju pokrenuti odnosno zaustaviti.

MiniTool Partition Wizard je koncipiran da početnicima bude što lakše raditi s njim, što će iskusnijim korisnicima vjerojatno smetati, jer neke jednostavne korake i provjere neće moći zanemariti ili preskočiti. Iako je sve vrlo jasno i pregledno, moguće je da ćete se u nekom trenutku korištenja ovog programa naći u nedoumici. U tom slučaju skočite do službene stranice gdje ćete naći iscrpan tutorial kako koristiti svaku od MiniTool Partition Wizard funkcija.

Koliko košta ovaj softver

Kao što je rečeno u uvodu, kućni korisnici će sve što im treba naći u besplatnoj inačici. Cijena i mogućnosti razlikuju se ovisno jeste li kućni ili poslovni korisnik, pa je u tom pogledu situacija sljedeća:

  • Pro – $59: licenca je za jedno računalo, uz koje dobijete nadogradnje i podršku za godinu dana, nakon čega je potrebno obnoviti licencu.
  • Pro Platinum – $109: licenca vrijedi za tri računala te uz osnovnu inačicu programa dobijete još Data recovery i Partition recovery. Podrška i nadogradnje vrijede godinu dana, nakon čega je potrebno obnoviti licencu.
  • Pro Ultimate – $159: obuhvaća sve opcije iz prethodna dva plana s tim da dobijete licencu za pet računala i doživotnu nadogradnju i podršku.

Ako vam zatreba ovakav alat, preporučam da isprobate besplatnu verziju jer će vjerojatno riješiti problem kojeg imate. Ako vam je potrebna jača inačica onda je Pro Ultimate najbolji izbor. Razlika u cijeni između Pro Ultimate i ostalih komercijalnih opcija nije pretjerana, a dobit ćete cjeloživotnu nadogradnju i podršku. Postoje još Server i Enterprise planovi za tvrtke, pa ako ste kompanija preporučam da pratite priložene linkove i izaberete si optimalnu opciju.

PREUZMI MINITOOL PARTITION WIZARD FREE!
Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Aplikacije i softver

Ako govorimo o modernom digitalnom okruženju, scenariji gubitka podataka nisu neuobičajeni, a jedna od najizazovnijih situacija javlja se kada RAID nizovi naiđu na probleme...

Aplikacije i softver

Obrisati neku bitnu datoteku s računala može biti jako frustrirajuće. Posebice je to slučaj ako tu datoteku nemate pohranjenu u obliku backupa na drugom...

Aplikacije i softver

Potreba za memorijskim prostorom sve je veća. Početkom 2000-ih imali smo računala čiji je hard disk rijetko prelazio 40 GB kapaciteta. Ako se danas...

Aplikacije i softver

Naši Apple uređaji pohranjuju sve, od lozinki naših bankovnih računa do dragocjenih obiteljskih fotografija s rođendana, vjenčanja i drugih proslava. Zato je uznemirujuće kad...

Aplikacije i softver

Iako Apple uređaji slove za vrlo kvalitetne uređaje, većina iPhone ili iPad korisnika tijekom svog života susrela se s bar jednim od sljedećih problema:...

Aplikacije i softver

PDF je akronim koji označava format datoteke “Portable Document Format”. U prijevodu na hrvatski to bi značilo da se radi o prijenosnom formatu dokumenta,...

Aplikacije i softver

Na recenziji imam SwifDoo PDF, alat za uređivanje i konverziju pdf dokumenata. Pdf zapisi su među najkorištenijim digitalnim formatima. Zapravo, većinu dokumentacije za bilo...

Aplikacije i softver

Wondershare Recoverit je program za spašavanje podataka i vrlo je jednostavan za korištenje. Dostupan je kako za Windows okružje, tako i za MacOS uključujući...