Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Mobilni hladnjaci – Kako ohladiti namirnice za vrijeme nesnosnih vrućina

Svake godine ponovno se suočavamo s nezapamćenim vrućinama. Ili ih stvarno ne uspijevamo zapamtiti, ili su vrućine svake godine sve veće, tolike da ih podnosimo sve teže. Takve temperature donose i nova pravila u pripremanju hrane. Teško je išta očuvati na visokim temperaturama, sve se brzo kvari. A šteta je bacati hranu, posebno nakon porasta cijena. Ako ostavite hranu u automobilu, temperature mogu doseći i 40 stupnjeva, što je gotovo dovoljno da se hrana skuha. A stalno smo mobilni, živimo u automobilima, idemo na izlete, plaže… i nosimo hranu sa sobom.

Pokretni hladnjaci za vruće ljetne dane

Kako smanjiti kvarljivost namirnica na minimum za vrijeme nesnosnih vrućina? Jedan od načina je da koristimo termo torbu – mini frižider, idealan za kampiranje, plažu ili bilo kakav poludnevni ili cjelodnevni izlet. Termo torbe su prikladne za nošenje, lagane i funkcionalne za korištenje. Što je najvažnije, namirnice u torbi ostaju svježe.

Termo torbe, odnosno prijenosne hladnjake svejedno ne otvarajte prečesto jer će vrući zrak utjecati na svježinu namirnica. Vaš Tommy katalog nudi vam izbor rashladnih torbi za vruće ljetne izlete. Zapremnine 14 litara, dovoljne da pohranite nekoliko obroka za cjelodnevni izlet. Ako želite biti sigurni da će hrana ostati svježa, ubacite i nekoliko uložaka za hlađenje.

Evo i nekih savjeta kako izbjeći ljetno trovanje hrane, jer zašto biste potratili nekoliko dana dragocjenog godišnjeg odmora na crijevnu virozu.

Izbjegavajte lako kvarljive namirnice

Preporučljivo je da ne nosite lako kvarljive namirnice poput majoneze, salate i svježih sireva. Poželjno je izbjegavati crijevne tegobe ako već možete svjesno utjecati na to. Sigurno to već znate, ali na visokim temperaturama nije preporučljivo nositi kremaste kolače, hranu s nedovoljno termički obrađenim jajima, proizvode na mliječnoj bazi poput šlaga, nedovoljno oprano voće i povrće, mljeveno meso.

Ako se mikroorganizmi putem kontaminiranih namirnica namnože u crijevima, posljedice su proljev, mučnina, povraćanje i opći osjećaj slabosti. Svi koji konzumiraju zaraženu hranu imat će probavne probleme koji prolaze nakon 2-3 dana. Ali zašto sebi priuštiti takav odmor? Najveći problem je dehidracija, budući da organizam gubi jako puno tekućine uslijed proljeva i povraćanja.

Foto: Pixabay

Oprez s ledenim sokovima

A u ljetnim mjesecima crijevne infekcije su češće nego zimi, zbog povišenih temperatura. Iako ljeti najviše imamo potrebu za hladnim sokovima koji će nas osvježiti, i tu se krije zamka. Naime, u organizmu dolazi do nagle temperaturne promjene, što dovodi do suženja krvnih žila i blokade probavnog procesa.

Kad termička obrada nije dovoljna

Čak i kad su namirnice termički obrađene, mogu skrivati potencijalnu opasnost, u slučaju da se ostave vani  nekoliko sati prije nego se spreme u hladnjak. Ako hrana nekoliko sati odstoji na sobnoj temperature, postoji opasnost od razmnožavanja zaraznih klica u već skuhanim jelima. Treba biti osobito oprezan s plodovima mora koji, iako termički obrađeni, mogu biti prijenosnik infekcija, a nekad i ozbiljnijih bolesti.

Egzotične zemlje za egzotične zaraze

Izazovno je putovati u daleke, nepoznate zemlje, alit u treba biti posebno oprezan s hranom. Sigurno ste puno puta čuli za epizode trovanja hranom u zemljama koje imaju neke druge vrste hrane i drugačije prehrambene navike. Zato je bolje izbjegavati kupovati voće i povrće od uličnih prodavača, ili sladoled i slastice koji nisu industrijski proizvedeni.

Uzmite svoj mobilni hladnjak, i sretan put!

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tutoriali

WhatsApp koriste milijuni ljudi diljem svijeta, a ako ste jedan od njih, možda ste slučajno primijetili da vam se ovih dana nadogradila ta aplikacija...

Kripto

U godini koja je pred nama, mnogi bi se mogli odlučiti početi ulagati u kriptovalute. Aktivnost je to koja je poprilično nepredvidiva, ali u...

Kripto

Kupovina, prodaja i razmjena kriptovaluta sličan je postupak raznim drugim oblicima trgovanja na burzi, a potrebno je konstantno pratiti cijene i trendove kako bi...

Kripto

Iako često kažemo kako “kupujemo” kriptovalute, točniji izraz bio bi da mijenjamo našu postojeću valutu za neku od kriptovaluta. Kao što se obične valute...