Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

Možete li složiti Marvelove filmove po redu?

Foto: Pixabay

Doista je teško pratiti Marvel i sve njihove naslove kojom brzinom ih izbacuju. Već imaju preko dvadesetak naslova i može se potrošiti cijeli jedan radni tjedan samo kako bi ih se sve pogledalo. Ali ako se netko odluči na taj herojski pothvat, postavlja si pitanje kojim redom ih gledati? Dvije su opcije. Prva i jednostavnija bi bila ih gledati kako su filmovi bili izdavani u kinima. Tu nema previše dileme, samo pogledaš datum produkcije filma i znaš redoslijed. Drugi bi bio kronološki, gledajući po samoj radnji filma, kada se odvija. Mi smo odabrali drugu metodu i sada vam prikazujemo kronološki redoslijed Marvel filmova.

Sve počinje s Kapetanom

Kronološki sve počinje s Captain America: The First Avenger koji se odvija za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dalje ide Captain Marvel koji se događa 1995. Potom slijede Iron Man i Iron Man 2 gdje se pojavljuje jedna od ikona Marvela: Tony Stark. Dalje idu The Incredible Hulk i Thor koji prate ta dva lika kao glavne junake. 

U 2012. godini odvija se prvo okupljanje cijelog seta superheroja u The Avengers. Onda dolazi posljednji nastavak Iron Man trilogije tj. treći dio. Potom se opet vraćamo na Thora u Dark Worldu te Captain America: Winter Soldier. U 2014. godine odvaja se radnja i prvog i drugog dijela Guardians of the Galaxy. 

Jako je teško dovoljno naglasiti koliko su Avengersi (posebice kasniji filmovi s Ultronom i još više Thanosom) pomogli etablirati cijeli Marvel universe. Dok su dotada najčešći pojedinačni heroji dobivali individualne filmove i bili su promatrani kao pojedinci, od tada je veći fokus stavljen na njih kao grupaciju super heroja. 

Marvel je to sve naravno popratio pametnom marketing strategijom, pa se tako likovi iz Avengersa mogu naći na gotovo svemu, što dovoljno govori o njihovoj popularnosti. Možda najbizarniji primjer, a opet i nekako očekivani, je onaj Playtechove Avengers web browser igre. Iako je onda samo šlag na već dobrano utržen komad torte, više služi kao „wow efekt“, jer vjerojatno bi o tome pričali dalje svojim prijateljima. I tako Marvel ima win-win situaciju, gdje promovira film, automate i Avengers franšizu u istom ”paketu”.

No, vratimo se mi na redoslijed filmova. Slijedi nastavak Marvelove najpoznatije franšize, a to su Avengers, preciznije: Age of Ultron. Manji poznati lik Ant-Man pojavljuje se u samostalnom filmu 2015. godine.     

Vrhunac

Potom slijedi 2016. godina koja lagano najavljuje vrhunac Marvelovih serijala. Izlazi Captain America: Civil War. U sljedećem filmu po prvi puta samostalno nastupa Black Widow. Onda imamo Spiderman: Homecoming.  Sljedeći na redu su Doctor Strange i Black Panther. Posljednji film posvećen ekskluzivno Thoru je Thor: Ragnarok. 

Onda imamo finale ludila oko Avengersa. Avengers: Infinity Wars te Avengers: Endgame. Te između njih Ant-Man and the Wasp. Bez sumnje borba Avengersa i Thanosa će još dugo vremena biti nešto gdje će Marvel sam sebe teško moći nadmašiti s obzirom na epske razmjere borbe koja se odvija u ta dva filma. Posljednji kronološki film je Spiderman: Far From Home koji se odvija 2023. godine.

S njime završavamo ovu doista iscrpljujuću listu. Nesumnjivo je da će Marvel nastaviti izbacivati filmove i serije sa super junacima jer su se do sada uvijek pokazali nevjerojatno financijski uspješnima. U ovoj listi nismo stavljali serije koje se odvijaju u MCU, ali budite sigurni da je i to lista koja će s vremenom samo rasti.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Filmovi

Potencijalno jedan od najtalentiranijih holivudskih glumaca današnjice, Matthew McConaughey, iza sebe ima više od 70 projekata, 87 nominacija, gotovo 50 nagrada, te jednog Oskara....

Internet

Loše vijesti za ljubitelje Keanu Reevesa u Kini! Filmove i ostali sadržaj koji uključuje Keanu Reevesa nije više moguće gledati u Kini, a tražilice...

Filmovi

Dokumentarni filmovi podcijenjena su kategorija filmova jer svijet prikazuju uistinu onakvim kakav jest, dok istovremeno oblikuju naš stav prema nekoj temi i otkrivaju nam...

Filmovi

Animirani filmovi već odavno nisu rezervirani samo za djecu, a toga su svjesni i sami njihovi kreatori koji u svaki od njih ubace barem...