Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Na današnji dan debitiralo ime PC (Personal Computer)

IBM PC
Foto: Shutterstock

IBM Personal Computer, poznat i kao IBM PC, predstavljao je prekretnicu u svijetu računalne tehnologije kada je prvi put lansiran 12. kolovoza 1981. godine. Ovaj inovativni uređaj revolucionirao je način na koji smo dotad percipirali računalnu tehnologiju i postavio temelje za moderno računalstvo. Iako je prije njega bilo računala i uređaja koji su mogli biti tako karakterizirani, IBM PC je bilo prvo računalo koje je u svom imenu nosilo taj epitet “osobno”.

Sa svojim Intel 8088 mikroprocesorom koji je radio na brzini od 4,77 MHz i osnovnih 16 KB RAM-a (proširivih na tada ogromnih 256 KB), IBM PC je osigurao osnovne računalne mogućnosti. Grafika je bila primitivna s rezolucijom od 320×200 piksela na monokromatskom zaslonu, a pohrana podataka omogućena je putem 5,25-inčnih disketnih uređaja.

IBM PC
Foto: Shutterstock

Ono što je posebno definiralo IBM PC bila je njegova otvorena arhitektura. Ovo je omogućilo drugim proizvođačima da razvijaju kompatibilne dijelove i periferne uređaje, stvarajući bogat ekosustav. Tako je Microsoft razvio operacijski sustav MS-DOS kao alternativu IBM-ovom PC-DOS-u, čime je otvoren put razvoju raznolike programske podrške.

Njegova velika popularnost u poslovnim okruženjima i kućanstvima doprinijela je stvaranju standarda za računalne sustave. IBM PC je postavio temelje za razvoj modernih osobnih računala koja danas zauzimaju ključno mjesto u našim životima. Njegova povijesna važnost leži u činjenici da je označio početak računalne revolucije, transformirajući način na koji komuniciramo, radimo i zabavljamo se uz tehnologiju.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Igre i gaming

Developeri često uz klasične igre kreiraju i neke šarmantne i pomalo čudne igre. U takve igre spada i igra u kojoj skupina mačaka koju...

Tech

Toplina je smrtni neprijatelj vašeg računala.

Igre i gaming

Igra je dostupna za PC, PlayStation 4, Xbox One, ali ne i za PS3 i PS Vita.

Igre i gaming

Persona 4 Golden je poboljšana verzija Persona 4 za PlayStation Vita.

Internet

Smjernice pružaju programerima informacija s pojedinostima na koje bi se trebali usredotočiti kada je u pitanju pristupačnost.

Igre i gaming

Novi Assassin's Creed dobio je službeno ime i trailer, a svjetlo dana bi trebao ugledati prije završetka godine. Ljubitelje video igara oduševit će ova...

Igre i gaming

Nemaju svi vremena ni želje igrati najzahtjevnije video igre. Za one koji imaju nešto slabija računala, a žele svoje vrijeme potrošiti što je zabavnije...

Tech

Najbrže superračunalo na svijetu identificiralo je kemikalije koje bi mogle zaustaviti širenje koronavirusa.