Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Nadogradite jeftini 3D printer kvalitetnim dijelovima

jeftini 3d printer

3D printer još uvijek je relativno nova tehnologija, poseban uređaj za izvođenje specijalnih zadataka. Postoji na tržištu više od 10 godina, ali je tehnološki napredak vidljiv na mnogim područjima i nije do kraja istražena primjena ovih uređaja. Profesionalni 3D printeri su jako skupi, ali možete kupiti i jeftini 3D printer model.

Iako je godinama na tržištu, 3D printer neće kupiti svatko. Riječ je o posebnom uređaju, točnije specijalnom alatu, koji ima specijaliziranu primjenu. Koristi se za izradu fizičkih dijelova, koji su izrađeni po uzoru na 3D digitalni model.

Primjena 3D printanja je zašla u sve grane industrije, medicinu, pa i zabavni i hobi ogranak. Za profesionalnu primjenu, specijalizirane proizvodne kompanije kupit će profesionalni 3D printer. Takvi printeri se prodaju po cijeni od par tisuća eura, sve do stotine tisuća eura.

Postoje i jeftine opcije, za kućnu upotrebu, za učenje ili hobi modeliranje. Jeftini 3D printer za amatersku upotrebu možete kupiti već za stotinu ili više eura. Nemaju mogućnost profesionalnog uređaja, niti se mogu mjeriti po kvaliteti, ali cijena opravdava takvu kupovinu.

Za potrebe učenja 3D modeliranja, i proizvodnje 3D oblika, povoljni printeri od par stotina eura su sasvim OK, i dobro će obaviti jednostavne zadatke.

Sastavni dijelovi 3D printera

Standardni 3D printer mogli bi usporediti sa poznatim matričnim printerom (Dot matrix). Usporedbu radimo najviše zbog glave koja klizi vretenom. Vreteno kod matričnog printera radi jednu os.

3D printer ima 3 osi, točnije 3 vretena na koja se spajaju 3 steper motora. Za upravljanje komponentama i komunikaciju s kompjuterom, 3D printer koristi logičku ploču (matična ploča), sa odgovarajućim priključcima.

Dva vretena obično rade pomak po X i Y osi, dok je treći pomak (Z os) drugačije izveden ovisno od modela do modela. Moguće da jednostavniji 3D printeri i za treći pomak koriste isti pristup kao i kod X, Y osi.

Glava 3D printera izvedena je tako da u sebe povlači plastičnu nit, i na vrhu je precizno zagrijava da se izradi plastični sloj kod jednog prolaza. Kombinacijom mnogo prolaza, na kraju se dobije 3D oblik koji smo zadali kroz aplikaciju za modeliranje.

Kupiti jeftini 3D printer – Da ili Ne?

Kineski proizvođači dominiraju na tržištu, u svim segmentima, pa tako i kod ponude 3D printera. Nećemo kazati da dominiraju, ali imaju veliku prisutnost u svakom dijelu globalne potražnje. Kineski 3D printeri za kućnu upotrebu prodaju se po dosta povoljnijim cijenama, nego što se prodaju uređaji iz EU ili SAD-a. Ne mora značiti da su slabije kvalitete, ali obično budu.

Ako čitate recenzije na internetu, možete lako zaključiti da jeftini 3D printer koji ste platili 100 ili 200EUR neće trajati dugo. Iskreno, za te novce i ne očekujemo vrhunski kvalitetu. Kako god bili sumnjičavi prema jeftinim 3D printerima, mnogi modeli vrijede tih novaca. Posebno se ovo odnosi na početnike, i osobe koje žele izraditi povremeno neki dio.

Sastavni dijelovi printera fiksirani su za kućište, i što je najbolje, povoljni 3D printer sami možete nadograditi i imati kvalitetniji uređaj za povoljnu cijenu.

Jeftini 3D printer dijelovi za nadogradnju

Mehanika i elektronika 3D printera poznata je. Jednom kada ste isprobali mogućnosti uređaja koji ste kupili, i kada ste vidjeli neke nedostatke lako ih možete ukloniti. Uz malo truda, istraživanja i novca, možete jeftine dijelove zamijeniti kvalitetnijim.

Steper motori mogu trajati godinama, ali ako se i pokvare, možete pronaći kvalitetne steper motore iz printera kojeg smo već spomenuli u uvodnom dijelu teksta. Važno je vidjeti s koliko žica se spaja steper motor, koliko pomak radi, i koju jačinu ima. Po tim parametrima možete pronaći odgovarajući model nekog kvalitetnijeg proizvođača.

Kod jeftinih uređaja često se dogodi da vreteno zakaže iz nekog razloga. Često vreteno nije dobro balansirano, nema odgovarajući pomak ili je navoj loše urezan. To je još jedan ključni dio koji možete zamijeniti. Provjerite potrebne vrijednosti vretena koje se koristi na vašem modelu 3D printera, i kupite kvalitetno vreteno.

Glava 3D printera najlakše se zamijeni. Zapravo, glava je zamišljena kao dio koji se mijenja prema radnom vijeku koji 3D printer obavlja. Kada budete mijenjali glavu, pronađite neku kvalitetniju i zamijenite je.

Uz par predloženih nadogradnji, od jeftinog 3D printera napravili ste sebi kvalitetan uređaj koji može dugo raditi i biti precizan.

Elektronika je još jedna važna stavka, ali i ploču možete zamijeniti. Svaki steper motor ima svoje drivere, odnosno elektroniku koja ga kontrolira. Možete elektroniku kupiti posebno za svaki motor, ili u kompletu, zajedno sa komunikacijskim dijelom.

Za kraj možemo zaključiti. Za učenje i amatersko 3D printanje sasvim je OK kupiti jeftini 3D printer. Kada se obučite na njemu, i shvatite kako radi, možete kupiti nove i kvalitetne dijelove.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Promo i akcije

Koristimo priliku da predstavimo dva noviteta na tržištu 3D Printer LONGER LK5 PRO i laserska graverka LONGER RAY 5. Ovo je posebna akcija, povodom...

Promo i akcije

U suradnji s Madethebest našim čitateljima predstavljamo ponudu koju ne smiju propustiti. U nastavku ćemo predstaviti laserske graverke, uz kratku recenziju svakog modela. Prije...

Tech

Filamenti za 3D printer su dostupni u mnogim nijansama, različitih svojstva, trajnosti, i izdržljivost. Svi imaju različita svojstva u smislu fleksibilnosti, čvrstoće, UV otpornosti....

Tech

3D printeri, ploteri, manji ili veći strojarski strojevi (posebno CNC strojevi), za precizno pomicanje radne površine ili/i alata koriste vreteno, i još jedan dio...

Promo i akcije

Koristimo priliku i predstavljamo vrhunski Xiaomi Pro usisavač i TRONXY XY-2 Pro 3D printer s popustom koji se ne propušta. U nastavku ćemo opisati...

Tech

Nedavno smo pisali na temu 3D printera, i kako nadograditi neki povoljni model 3D printera kvalitetnim dijelovima. Nadogradnja 3D printera povoljnija je opcija, jer...

Tech

Istraživači jedne tvrtke u San Diegu osmislili su način kako printati fleksibilne robote slične insektima jeftino, brzo i bez upotrebe egzotične opreme. Trik je...

Promo i akcije

Na TomTop webshopu su ponudili nove popuste. Cijene su poprilično snižene, pa slijedi kratki pregled nekih meni zanimljivih uređaja. Creality 3D Ender-3 3D printer...