Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Nadogradnja računala na SSD znači brzinu

SSD je brzi disk, koji radi na principu elektronskih čipova. SSD radi bez korištenja bilo kakvih mehaničkih pokretnih dijelova, magneta isl… Nova tehnologija zapravo je davno otkrivena, ali se tek unazad 5 godina počela masovno koristiti, kako se usavršio proces proizvodnje što dovodi do značajnog pada cijene gotovog proizvoda.

I danas su SSD uređaji osjetno skuplji od klasičnih diskova istog kapaciteta, no cijena nije faktor koji će nas odgovoriti od kupovine, posebno ako uzmemo činjenicu da je SSD barem 10 puta brži od klasičnog diska.

Smatramo da je SSD najbolja investicija kada želite ubrzati godinu ili dvije godine staro računalo, ili prijenosnik. Nije SSD brži od RAM memorije, ali je klasični tvrdi disk komponenta koja “kasni” u odnosu na ostale, i ugradnjom SSD-a korisnik trenutno osjeti poboljšanje u brzini računala. Već na prvom paljenju očito je povećanje brzine, jer će računalo učitati potrebne podatke znatno brže nego je to slučaj kod klasičnog diska.

Nadogradnja na SSD je jednostavan postupak, posebno ako želite nadograditi prijenosnik. Današnji prijenosnici dolaze sa 2,55” kućištem, pa će SSD odgovarati bez ikakvih adaptera. U slučaju da SSD želite ugraditi u kućno računalo, moguće da ćete trebati prijelaz sa 3,5” na 2,55” kućište za SSD. Prijelaz sa 3,5” na 2,5” možda neće biti ni potreban, jer novija kućišta dolaze već sa mjestom spremnim za prihvat 2,5” diska.

Postupak ugradnje Solid State Diska

Pretpostavit ćemo da imate u planu uraditi instalaciju OS-a koji namjeravate koristiti, ili ste se odlučili za kloniranje podataka sa starog diska na novi. Kako god, jednom kada pokrenete računalo sa SSD-om, odmah ćete vidjeti poboljšanje u performansama.

Sami postupak zamjene, fizičkih uređaja, prolazi bez značajnih zadrški. SSD obično ima S-ATA slot, kao i pripadajući naponski priključak, kakav imaju i novije generacije klasičnih diskova.

Zamjena je, možemo kazati, plug and play.

Važno je SSD ugraditi kao primarni disk, na kojem će biti OS, jer ćete na taj način iskoristiti njegov potencijal (brzinu) maksimalno.

Moderni SSD-i su pouzdani, i ne vrijede više priče da gube podatke, i da lako stradaju (imaju kratak radni vijek). Ipak, moguće je da SSD strada, baš kako može stradati i klasični disk, pa je preporučljivo imati dodatni klasični disk u računalu, ili neki vanjski disk za pohranu (backup) podataka.

Brzina SSD-a je glavni adut

Glavna prednost SSD-a je njegova brzina. Ovaj uređaj nema pokretnih dijelova, i radi uz pomoć čipa (slično kao USB), što omogućava brzi pristup podacima i brzo zapisivanje podataka.

Ugrađuje se u korištene ali i nova računala, i prijenosnike, baš zbog očekivane brzine. Kada se ugrađuje, SSD treba da bude primarni, bootabilni disk, jer se u tom slučaju najviše pokaže brzina. Operacijski sistem se brže podigne, i već je nakon par sekundi spreman za rad. Isto vrijedi i za aplikacije: kada se pokrene određena aplikacija, ona znatno brže bude operativna, nego što je slučaj kod klasičnog HDD-a. Klasični HDD ima pokretne dijelove, što dovodi do trenutka čekanja, da traženi kod dospije u RAM i bude spreman za izvođenje.

Ako strahujete zbog mogućeg gubitka podataka, najbolje je koristiti (pored SSD-a) i jedan ili više klasičnih diskova. Možete odabrati opciju eksternog diska, i raditi backup, ili ugraditi dodatni disk u kućište, koji će te koristiti za snimanje važnih podataka.

Svakako je vrijedno spomenuti da je SSD manji potrošač električne energije, što je posebno dobro kada se ugrađuje u prijenosnik (laptop). Trajanje baterije se poveća, osjetno.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

Što bi se dogodilo ako uronite ruku u posudu tekućeg dušika? Bi li vam se ruka smrzla do ozeblina? Bi li se razbila čim...

Internet

Sigurno ste do sad naletjeli na neke od bizarnosti na koje je Googleovo auto naletjelo pri snimanju, a u ovom videu pogledajte kompilaciju najčudnijih...

Tech

Trebate izračunati postotak od nekog broja, a ne znate kako? Pročitajte ovaj jednostavan članak i naučite kako se računa postotak. Postotci se koriste za...

Tech

1995. godine grupa znanstvenika NASA-e napravila je testove o tome kako pojedine droge utječu na paukovu sposobnost da izgradi mrežu.

Internet

Odmah da vam kažemo – neizbježan kraj dogodio bi se iznenađujuće brzo. Ako je zapremnina prosječnog lijesa 886 litara, a prosječan volumen ljudskog tijela...

Automoto

Tvrtka Laser Power Systems razvila je automobil pogonjen nuklearnom energijom. Napokon je pronađen način koji će vašem automobilu omogućiti vječni rad bez punjenja. No...

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...

Tech

Bumerang je jedan od najstarijih letećih objekata koje je ljudska ruka stvorila. Svi znamo da su ih koristili Aboridžini, no malo je poznato je...