Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Najezda divovskih snježnih kugli u Sibiru

Lokalno stanovništvo u sibirskom zaljevu Ob, gdje se istoimena rijeka ulijeva u Sjeverno ledeno more, nemalo se iznenadilo otkrivši ogromno polje velikih snježnih kugli uz obalu, protežući se na čak 18 kilometara.

S promjerom od oko metra, svaka od kugli rezultat rijetke meteorološke pojave, gdje vjetar i vodene struje postupno prikupljaju snijeg i led, formirajući ga u oblik gotovo savršene sfere. Štoviše, na nekim mjestima su kugle međusobno spojene pa tvore i svojevrsne ledene zidove.

Iako zasada u potpunosti nije poznat točan mehanizam stvaranja kugli, ipak se zna kako dotične nastaju specifičnim međudjelovanjem temperature, leda i morskih struja. „Za početak valja konstatirati kako je riječ o potpuno prirodnoj pojavi, tzv. ljepljivom ledu. U priču potom ulaze utjecaj vjetra, oblik obale te vjetar i temperatura. Riječ je o zaista specifičnoj kombinaciji koja za rezultat ima stvaranje ovakvih kugli“, izjavio je glasnogovornik Arktičkog i antarktičkog istraživačkog ureda Sergej Lisenkov u intervjuu za Rusku televiziju.

S porastom vodostaja u zaljevu, voda dolazi u kontakt s ledom. Plaža potom biva prekrivena ledom. Voda se polako počinje povlačiti i ostaje led. Navedeni se valja po mokrom pijesku i pretvara u ove kugle“, otkrili su mještani lokalnog sela Nyde.

Spomenimo ovdje kako su se slične kugle svojedobno pojavile i na jezeru Michigan u SAD-u, kao i u Finskom zaljevu. Pritom su kugle s jezera Michigan nastale zahvaljujući vodenom vrtlogu koji je razbio led u komadiće, da bi se isti potom počeli spajati u veće formacije vrteći se u hladnoj vodi.

Slična pojava je zabilježena i kod kotrljanja sitnih komadića stijena niz litice sve do obale, a što ima za posljedicu stvaranje kugli izgrađenih od sedimentnih materijala.

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Tech

10 vremenskih zona, 9288,2 kilometara, 87 gradova i mjesta, 16 rijeka, 6 dana putovanja i 3 razreda. Sve je to dio statistike koju skriva...

Tech

Ove zime nema baš snijega ali dobro je znati za u buduće.

Tech

Rudnik dijamanata Mir u Siberu jedna je od najvećih rupa u tlu koju je čovjek napravio. Duboka je 525 metara i široka 1200m. Let...