Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Sci

Najezda divovskih snježnih kugli u Sibiru

Lokalno stanovništvo u sibirskom zaljevu Ob, gdje se istoimena rijeka ulijeva u Sjeverno ledeno more, nemalo se iznenadilo otkrivši ogromno polje velikih snježnih kugli uz obalu, protežući se na čak 18 kilometara.

S promjerom od oko metra, svaka od kugli rezultat rijetke meteorološke pojave, gdje vjetar i vodene struje postupno prikupljaju snijeg i led, formirajući ga u oblik gotovo savršene sfere. Štoviše, na nekim mjestima su kugle međusobno spojene pa tvore i svojevrsne ledene zidove.

Iako zasada u potpunosti nije poznat točan mehanizam stvaranja kugli, ipak se zna kako dotične nastaju specifičnim međudjelovanjem temperature, leda i morskih struja. „Za početak valja konstatirati kako je riječ o potpuno prirodnoj pojavi, tzv. ljepljivom ledu. U priču potom ulaze utjecaj vjetra, oblik obale te vjetar i temperatura. Riječ je o zaista specifičnoj kombinaciji koja za rezultat ima stvaranje ovakvih kugli“, izjavio je glasnogovornik Arktičkog i antarktičkog istraživačkog ureda Sergej Lisenkov u intervjuu za Rusku televiziju.

S porastom vodostaja u zaljevu, voda dolazi u kontakt s ledom. Plaža potom biva prekrivena ledom. Voda se polako počinje povlačiti i ostaje led. Navedeni se valja po mokrom pijesku i pretvara u ove kugle“, otkrili su mještani lokalnog sela Nyde.

Spomenimo ovdje kako su se slične kugle svojedobno pojavile i na jezeru Michigan u SAD-u, kao i u Finskom zaljevu. Pritom su kugle s jezera Michigan nastale zahvaljujući vodenom vrtlogu koji je razbio led u komadiće, da bi se isti potom počeli spajati u veće formacije vrteći se u hladnoj vodi.

Slična pojava je zabilježena i kod kotrljanja sitnih komadića stijena niz litice sve do obale, a što ima za posljedicu stvaranje kugli izgrađenih od sedimentnih materijala.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Fun & Lifestyle

Ove zime nema baš snijega ali dobro je znati za u buduće.

Future

Energija se može dobiti i iz pukog padanja snijega. Struja tako nastaje korištenjem silikona negativnog naboja u kontaktu sa snijegom pozitivnog naboja. Što stoji...

Automoto

Dolaskom hladnijeg vremena brojni vozači u zadnju čas posjećuju vulkanizere sumanuto tražeći zimske gume, no puno se mudrije kvalitetno pripremiti na vrijeme. Stoga smo...

Fun & Lifestyle

Stanovnici Dudinke, mjestašca u središnjem Sibiru, u srijedu ujutro ostali su neugodno iznenađeni kada su vidjeli da im se grad preko noći pretvorio u...

Oglašavanje