Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Kripto

Najpoznatija svjetska kriptovaluta u velikom padu

Foto: Pixabay

Bitcoin je u petak pao na tromjesečni minimum usred nervoze zbog pooštravanja monetarne politike SAD-a i gašenja interneta u Kazahstanu, drugom najvećem svjetskom čvorištu za rudarenje bitcoina.

Prema podacima tvrtke Coin Metrics, cijena bitcoina je pala ispod granice od 41.000 dolara na 40.749,90 dolara, dostignuvši najnižu razinu od 29. rujna. Posljednji put, bitcoin je pao 2,9 posto po cijeni od 41.947,75 dolara.

Najveća svjetska kriptovaluta počela je padati početkom prošlog tjedna nakon što je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u prosincu nagovijestio da će američka središnja banka povući svoje stimulanse iz ere pandemije, prenosi CNBC.

Komentari i objave koje podupiru gore spomenute događaje pokrenuli su rasprodaju na globalnim burzama koja se prelila na kriptovalute. Bitcoin se često opisuje kao imovina koja nije povezana s tradicionalnim financijskim tržištima, no stručnjaci su primijetili sve veće paralele u kretanju cijena bitcoina i dionica.

Ostale digitalne valute su nastavile padati, pri čemu je ethereum oslabio 6,8 posto, a solana 7,7 posto.

Osim pooštravanja monetarne politike SAD-a, još jedna vijest koja utječe na cijenu kriptovaluta je potez predsjednika Kazahstana da isključi internetsku uslugu nakon smrtonosnih prosvjeda protiv vlade.

Prema Cambridge centru za alternativne financije, Kazahstan čini 18 posto procesorske snage mreže bitcoina. Mnogi kripto-rudari pobjegli su iz Kine u susjedni Kazahstan zbog zabrane rudarenja u toj zemlji.

Računalna snaga bitcoina “nije u izravnoj korelaciji s cijenom bitcoina, ali daje naznaku sigurnosti mreže, tako da pad može uplašiti investitore u kratkom roku”, rekao je Marcus Sotiriou, britanski analitičar za digitalnu imovinu.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tech

Proizvođači automobila često žele prikazati koncepte autonomnih automobila bez upravljača odnosno volana, a tvrtka Baidu je sada blizu implementacije takvog vozila u stvarni svijet....

Kripto

Svijet ima dovoljno problema zbog otpada, a kriptovalute taj problem svakako pogoršavaju. Na godišnjoj razini se zbog digitalnih valuta proizvede elektronskog otpada koji je...

Kripto

Vrijednost Bitcoina je dovoljno pala da obuzda ogromnu potrošnju energije koja je kriptovalutama potrebna, a s time se smanjuje i emisija stakleničkih plinova. Ipak,...

Internet

Svijet kriptovaluta i dalje privlači prevarante. Naime, objavljeno izvješće FTC-a pokazalo je da su ljudi tijekom 2021. godine prijavili gubitak u ukupnoj vrijednosti većoj...