Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Crypto

Najpoznatija svjetska kriptovaluta u velikom padu

Foto: Pixabay

Bitcoin je u petak pao na tromjesečni minimum usred nervoze zbog pooštravanja monetarne politike SAD-a i gašenja interneta u Kazahstanu, drugom najvećem svjetskom čvorištu za rudarenje bitcoina.

Prema podacima tvrtke Coin Metrics, cijena bitcoina je pala ispod granice od 41.000 dolara na 40.749,90 dolara, dostignuvši najnižu razinu od 29. rujna. Posljednji put, bitcoin je pao 2,9 posto po cijeni od 41.947,75 dolara.

Najveća svjetska kriptovaluta počela je padati početkom prošlog tjedna nakon što je zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi u prosincu nagovijestio da će američka središnja banka povući svoje stimulanse iz ere pandemije, prenosi CNBC.

Komentari i objave koje podupiru gore spomenute događaje pokrenuli su rasprodaju na globalnim burzama koja se prelila na kriptovalute. Bitcoin se često opisuje kao imovina koja nije povezana s tradicionalnim financijskim tržištima, no stručnjaci su primijetili sve veće paralele u kretanju cijena bitcoina i dionica.

Ostale digitalne valute su nastavile padati, pri čemu je ethereum oslabio 6,8 posto, a solana 7,7 posto.

Osim pooštravanja monetarne politike SAD-a, još jedna vijest koja utječe na cijenu kriptovaluta je potez predsjednika Kazahstana da isključi internetsku uslugu nakon smrtonosnih prosvjeda protiv vlade.

Prema Cambridge centru za alternativne financije, Kazahstan čini 18 posto procesorske snage mreže bitcoina. Mnogi kripto-rudari pobjegli su iz Kine u susjedni Kazahstan zbog zabrane rudarenja u toj zemlji.

Računalna snaga bitcoina “nije u izravnoj korelaciji s cijenom bitcoina, ali daje naznaku sigurnosti mreže, tako da pad može uplašiti investitore u kratkom roku”, rekao je Marcus Sotiriou, britanski analitičar za digitalnu imovinu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Crypto

Prema tweetu Elona Muska i podacima dostupnim na web stranici, tvrtka Tesla je omogućila korištenje Dogecoina za kupovinu odabranih artikala. Korištenje spomenute kriptovalute omogućeno...

Crypto

PayPal širi svoje poslovanje s kriptovalutama otkako je 2020. omogućio trgovanje kriptovalutama za sve korisnike. U budućnosti bi mogao ponuditi i vlastiti stablecoin (stabilnu...

Crypto

Kineska središnja banka pokrenula je pilot verziju wallet aplikacije za digitalni juan u želji da proširi upotrebu valute na što više ljudi. Aplikacija je...

Igre

Prema izvješću The Gamera, Kina je zabranila Steam Global, ali je ostavila dostupnu kinesku verziju Steama. Kineska verzija trenutno nudi ograničeni popis igara, odnosno...

Oglašavanje