Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Najtraženiji tehnološki proizvodi zbog koronavirusa

Sve veći broj zaposlenih širom svijeta radi od kuće u okviru mjera za usporavanje širenja koronavirusa, što je potaknulo potražnju za laptopima i perifernom mrežnom opremom, kao i za komponentama poput chipova, jer su tvrtke užurbano počele praviti virtualne urede.

Brojne tvrtke su zbog pandemije, koja im je ugrozila poslovanje povukle prognoze o svojim zaradama, očekujući pad potražnje potrošača kao i privredni kolaps, za razliku od proizvođača elektronskih uređaja i chipova koji će po svemu sudeći profitirati od zaokreta u kulturi rada, piše Reuters.

Tijekom proteklog mjeseca mnoge vlade i tvrtke širom svijeta su preporučile ljudima ostanak kod kuće kako bi se zaštitili od zaraze. Južna Koreja, dom najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih chipova, Samsung, priopćila je da je otprilike u istom periodu zabilježila skok izvoza poluvodiča od 20 posto.

Daljnji uzlet potražnje nagovještava podatak da je skoro jednoj trećini Amerikanaca naređeno da ostanu kod kuće, dok je Italija, u kojoj je od Covid-19 smrtno stradalo 5.476 ljudi, zabranila putovanja unutar zemlje. “S obzirom na to da sve više ljudi radi i uči od kuće tijekom epidemije, sve je veća potražnja za internet uslugama… što znači da su data centrima potrebni dodatni kanali za obavljanje prometa“, izjavio je analitičar Park Sung-sun iz tvrtke CAPE Investment & Securities.

Jedan službenik južnokorejskog Ministarstva trgovine rekao je za Reuters da računalstvo u oblaku povećava prodaju serverskih chipova, pri čemu je rast telekomunikacija u SAD-u i Kini glavni pokretač velike potražnje za serverima. U Japanu, proizvođač laptopa i tableta Dynabook izvijestio je, također o snažnom rastu potražnje što je pripisao djelomično tvrtkama koje potiču takozvani rad na daljinu.

Kina predvodi s rastom potražnje za chipovima, jer su provideri usluga za računalstvo u oblaku, poput Alibaba Grupe, Tencent Holdinga i Baidua, brzo reagirali na nastojanja vlade da obuzda virus. “Tvrtke u oblaku su otvorile svoje platforme, omogućavajući novim i postojećim klijentima besplatno korištenje više resursa za održavanje poslovnih operacija”, kaže analitičar Jih Kai Wong iz tvrtke Canalis.

Kineski razvoj infrastrukture za računalstvo u oblaku je utjecao na skok cijene chipova, pri čemu su cijene DRAM chipova za spot isporuku narasle za preko od 6,0 posto od 20. veljače, pokazuju podaci s portala DRAMexchange, koji prati cijene na tom tržištu.

Švicarska UBS banka je prošlog tjedna prognozirala da će prosječne ugovorne cijene DRAM chipova porasti za čak 10 posto u drugom kvartalu u odnosu na prvi, pri čemu će cijene serverskih chipova skočiti za 20 posto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Apps & Software

Microsoft je nedavno najavio da će od 5. listopada njihov najnoviji operativni sustav, Windows 11, konačno postati globalno dostupan. Uz to, iz tvrtke su...

Hi-tech

Prijenosno računalo Chuwi CoreBook XPro trenutno je na rasprodaji u Chuwi online trgovini. Chuwi je predstavio ovaj moćni notebook po pristupačnoj cijeni od 599...

Biznis

Zaposlenici Facebooka radit će od kuće barem do kraja ove godine. Tvrtka je odgodila svoje planove o vraćanju američkih radnika u urede zbog porasta...

Apps & Software

U srpnju je Godeal24.com pokrenuo posebnu rasprodaju softvera u kojoj nudi Windows i MS Office licence po vrlo povoljnim cijenama. Za sve one koji...

Oglašavanje