Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tech

Najtraženiji tehnološki proizvodi zbog koronavirusa

Sve veći broj zaposlenih širom svijeta radi od kuće u okviru mjera za usporavanje širenja koronavirusa, što je potaknulo potražnju za laptopima i perifernom mrežnom opremom, kao i za komponentama poput chipova, jer su tvrtke užurbano počele praviti virtualne urede.

Brojne tvrtke su zbog pandemije, koja im je ugrozila poslovanje povukle prognoze o svojim zaradama, očekujući pad potražnje potrošača kao i privredni kolaps, za razliku od proizvođača elektronskih uređaja i chipova koji će po svemu sudeći profitirati od zaokreta u kulturi rada, piše Reuters.

Tijekom proteklog mjeseca mnoge vlade i tvrtke širom svijeta su preporučile ljudima ostanak kod kuće kako bi se zaštitili od zaraze. Južna Koreja, dom najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih chipova, Samsung, priopćila je da je otprilike u istom periodu zabilježila skok izvoza poluvodiča od 20 posto.

Daljnji uzlet potražnje nagovještava podatak da je skoro jednoj trećini Amerikanaca naređeno da ostanu kod kuće, dok je Italija, u kojoj je od Covid-19 smrtno stradalo 5.476 ljudi, zabranila putovanja unutar zemlje. “S obzirom na to da sve više ljudi radi i uči od kuće tijekom epidemije, sve je veća potražnja za internet uslugama… što znači da su data centrima potrebni dodatni kanali za obavljanje prometa“, izjavio je analitičar Park Sung-sun iz tvrtke CAPE Investment & Securities.

Jedan službenik južnokorejskog Ministarstva trgovine rekao je za Reuters da računalstvo u oblaku povećava prodaju serverskih chipova, pri čemu je rast telekomunikacija u SAD-u i Kini glavni pokretač velike potražnje za serverima. U Japanu, proizvođač laptopa i tableta Dynabook izvijestio je, također o snažnom rastu potražnje što je pripisao djelomično tvrtkama koje potiču takozvani rad na daljinu.

Kina predvodi s rastom potražnje za chipovima, jer su provideri usluga za računalstvo u oblaku, poput Alibaba Grupe, Tencent Holdinga i Baidua, brzo reagirali na nastojanja vlade da obuzda virus. “Tvrtke u oblaku su otvorile svoje platforme, omogućavajući novim i postojećim klijentima besplatno korištenje više resursa za održavanje poslovnih operacija”, kaže analitičar Jih Kai Wong iz tvrtke Canalis.

Kineski razvoj infrastrukture za računalstvo u oblaku je utjecao na skok cijene chipova, pri čemu su cijene DRAM chipova za spot isporuku narasle za preko od 6,0 posto od 20. veljače, pokazuju podaci s portala DRAMexchange, koji prati cijene na tom tržištu.

Švicarska UBS banka je prošlog tjedna prognozirala da će prosječne ugovorne cijene DRAM chipova porasti za čak 10 posto u drugom kvartalu u odnosu na prvi, pri čemu će cijene serverskih chipova skočiti za 20 posto.

Ostavi komentar
Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Tech

Pažljivo korištenje i održavanje laptopa u pravilu rezultira njegovim višegodišnjim služenjem svrsi. Kako bi se to i dogodilo, evo što trebate izbjegavati: Pregrijavanje Visoke...

Tech

Volite li i vi držati laptop u krilu?

Tech

Intel i AMD karakteristični su po proizvodnji procesora za različite sustave. I jedan i drugi nude procesore i za stolna računala, ali i za...

Aplikacije i softver

CovidGO aplikacija nastala je iz nužde, kao posljedica svjetske pandemije koja je uzrokovana koronavirusom. Smisao ove aplikacije je olakšanje kretanja i obavljanja poslova u...