Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Hi-tech

Najtraženiji tehnološki proizvodi zbog koronavirusa

Sve veći broj zaposlenih širom svijeta radi od kuće u okviru mjera za usporavanje širenja koronavirusa, što je potaknulo potražnju za laptopima i perifernom mrežnom opremom, kao i za komponentama poput chipova, jer su tvrtke užurbano počele praviti virtualne urede.

Brojne tvrtke su zbog pandemije, koja im je ugrozila poslovanje povukle prognoze o svojim zaradama, očekujući pad potražnje potrošača kao i privredni kolaps, za razliku od proizvođača elektronskih uređaja i chipova koji će po svemu sudeći profitirati od zaokreta u kulturi rada, piše Reuters.

Tijekom proteklog mjeseca mnoge vlade i tvrtke širom svijeta su preporučile ljudima ostanak kod kuće kako bi se zaštitili od zaraze. Južna Koreja, dom najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih chipova, Samsung, priopćila je da je otprilike u istom periodu zabilježila skok izvoza poluvodiča od 20 posto.

Daljnji uzlet potražnje nagovještava podatak da je skoro jednoj trećini Amerikanaca naređeno da ostanu kod kuće, dok je Italija, u kojoj je od Covid-19 smrtno stradalo 5.476 ljudi, zabranila putovanja unutar zemlje. “S obzirom na to da sve više ljudi radi i uči od kuće tijekom epidemije, sve je veća potražnja za internet uslugama… što znači da su data centrima potrebni dodatni kanali za obavljanje prometa“, izjavio je analitičar Park Sung-sun iz tvrtke CAPE Investment & Securities.

Jedan službenik južnokorejskog Ministarstva trgovine rekao je za Reuters da računalstvo u oblaku povećava prodaju serverskih chipova, pri čemu je rast telekomunikacija u SAD-u i Kini glavni pokretač velike potražnje za serverima. U Japanu, proizvođač laptopa i tableta Dynabook izvijestio je, također o snažnom rastu potražnje što je pripisao djelomično tvrtkama koje potiču takozvani rad na daljinu.

Kina predvodi s rastom potražnje za chipovima, jer su provideri usluga za računalstvo u oblaku, poput Alibaba Grupe, Tencent Holdinga i Baidua, brzo reagirali na nastojanja vlade da obuzda virus. “Tvrtke u oblaku su otvorile svoje platforme, omogućavajući novim i postojećim klijentima besplatno korištenje više resursa za održavanje poslovnih operacija”, kaže analitičar Jih Kai Wong iz tvrtke Canalis.

Kineski razvoj infrastrukture za računalstvo u oblaku je utjecao na skok cijene chipova, pri čemu su cijene DRAM chipova za spot isporuku narasle za preko od 6,0 posto od 20. veljače, pokazuju podaci s portala DRAMexchange, koji prati cijene na tom tržištu.

Švicarska UBS banka je prošlog tjedna prognozirala da će prosječne ugovorne cijene DRAM chipova porasti za čak 10 posto u drugom kvartalu u odnosu na prvi, pri čemu će cijene serverskih chipova skočiti za 20 posto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Biznis

Mnoge marketinške kampanje za influencere zaustavljene su ili potpuno otkazane zbog pandemije koronavirusa, jer brendovi koče svaku aktivnost koja bi se u trenutnoj klimi...

Web & IT

Spomenuta opcija prvo će se početi prikazivati građanima Velike Britanije, gdje je već započelo cijepljenje Pfizer-BioNTech cjepivom.

Apps & Software

Potpredsjednik Facebooka podijelio je statističke podatke s novinarima u četvrtak.

Biznis

Trenutno većina zaposlenika tvrtke Microsoft u SAD-u radi od kuće i ne očekuju da će se vratiti na posao prije siječnja sljedeće godine.