Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Filmovi

Neustrašiva heroina – Kapetanica Marvel

Nakon što eksplozija vanzemaljskog uređaja transformira njezinu DNK strukturu, izvanredna pilotkinja Carol Danvers (Brie Larson) postaje jedna od najmoćnijih heroina – Kapetanica Marvel. S redateljskim potpisom Anne Broden i Ryana Flecka od premijere, film ruši rekorde gledanosti.

Uhvaćena u dugogodišnjem galaktičkom sukobu dvije vanzemaljske frakcije, poznata je kao Vers. Kree ratnica međugalaktičkog odreda koji pokušava održati ravnotežu u svemiru boreći se protiv ekspanzionističke, metamorfne rase Skrulls. Dugogodišnji trening i pranje mozga učinili su svoje, pa iako u zabludi, naivno vjeruje da se bori za ispravne ciljeve. No, kako svaka medalja ima dvije strane, misija koja je pošla po zlu otvorit će joj oči. Završi na Zemlji, okreće se protiv mentora i trenera Yon-Rogga (Jude Law), parcijalno povrati pamćenje i pokuša ispraviti nepravdu prema narodu Skrullsa, što na kraju i uspije. Ravnoteža je postignuta, a ona postaje ultimativni protektor planeta Zemlje.

Iako stoičkim stavom, povremeno popraćenim blago emocionalnim i nepovezanim komičnim ispadima, uspije osvojiti gledatelje, u većini je slučajeva takva vrsta ponašanja dosadna i infantilna. Ono, što je doduše uspjelo scenarističkom trojcu (Anna Boden, Ryan Fleck, Geneva Robertson-Dworet) jest ne prikazati lik Kapetanice Marvel kao seksualni objekt, i to je vrlo pohvalno. Uklapanje u maskulinizirani svijet superheroja, s naglaskom na karakterne osobine, snagu i ustrajnost, demistificira položaj žene kao podređene i daje joj punopravnu autonomiju.

Nicholas Joseph ‘Nick' Fury (Samuel L. Jackson), agent S.H.I.E.L.D.-a, svojim ležernim ponašanjem, i hladnom glavom poznat je još iz 2001. godine kada se prvi puta pojavio u stripu, a njegova sadašnja adaptacija vrlo je vješto uklopljena u film. Kako ga se inače portretira kao fizički identičnom Samuelu L. Jacksonu, on je naravno bio i jedini logički odabir pri odabiru glumca.


Carol Danvers/Vers/Kapetanica Marvel
okupila je oko sebe značajan tandem sposobnih i snažnih ženskih karaktera čija uloga ne će proći nezapaženo. Dr. Wendy Lawson (Annete Bening) tako postaje jedna od najbitnijih osoba u podsvijesti Kapetanice Marvel. Snaga i znanje koje je pretočila u svoj projekt Tesseract da bi njime pokušala unaprijediti i pomoći civilizaciji na pragu izumiranja, jedan su od glavnih pokretača i same protagonistice. Također neizmjerna potpora, gotovo sestrinska obazrivost i pažnja koju dobiva od svoje supilotkinje Marie Rambeau (Lashana Lynch), poticaj su koji je gura naprijed kako bi otkrila svoj skriveni potencijal. Trijada koja se vrlo dobro uklopila u trenutno popularnu temu rodne ravnopravnosti, ne samo u Hollywoodu, već i dalje.

Svijet u koji nas Marvel uvodi na nekoliko mjesta pati od nedostatka dubine. Plasiranje nekoliko paralelnih ideja koje služe da bi zgusnule nategnutu naraciju nisu najbolje rješenje. Previše je pažnje usmjereno na sjećanja, i retrospekciju, dok pitanje podrijetla, ranjivosti, društvene povezanosti i sukoba vrsta ostaju samo površno obrađene. Narod Skrullsa je vrlo površno okarakteriziran, a i likovi koji su predstavljeni, samo su plošno utjelovljeni. Svakako je više pažnje trebalo posvetiti razradi karaktera i odnosima među njima. Ne treba zanemariti da su scenski efekti poprilično dobri, a prikaz tehnologije solidan i pažljivo odabran.

Godina radnje je 1995., pager je uz fiksni telefon ultimativni način komunikacije, grad je oblijepljen plakatima grupe Smashing Pumpkins Mellon Collie and the Infinite Sadness, soundtrackovi su probrani hitovi grupa Garbage, Nirvane, No doubt i Hole koje su u tom vremenu držale prva mjesta na ljestvicama hitova. Puno je truda uloženo da film bude što vjerodostojniji vremenu i na tome sve pohvale.

Unatoč tome što nosi mnoge odlike Marvelovih prethodnika, Kapetanica Marvel ne uspijeva do kraja utjeloviti uspjeh prijašnjih franšiza. Iako film nudi nekoliko pozitivnih poruka koje se odnose na ustrajanje, integritet i više od toga, dokaza da je žena jednako sposobna kao i svaki muškarac, najveća ponuda ovog filma je gledanje samouvjerene i neustrašive, moćne žene koja postaje superheroj.

Ocjena: 3,5/5

Ostavi komentar

Možda će vas zanimati

Filmovi

Doista je teško pratiti Marvel i sve njihove naslove kojom brzinom ih izbacuju. Već imaju preko dvadesetak naslova i može se potrošiti cijeli jedan...

Igre i gaming

Određeni korisnici traže i da se prihodi od Black Panther skinova doniraju u dobrotvorne svrhe.

Filmovi

Marvelova serija Helstrom na streaming platformu Hulu dolazi u listopadu, a otkriven je i prvi pogled na seriju uz što je IGN objavio i...

Igre i gaming

Captain America skin je dostupan u igri za kupnju po cijeni od 2,000 V-bucksa, odnosno oko 20 dolara u realnoj vrijednosti.

Filmovi

Dosada znan kao Project Luminous, pod ažuriranim imenom Star Wars: The High Republic, nova je era Star Wars priča koje su pred nama. Tako...

Filmovi

Gdje i odakle početi? Dvadeset i jedan film na temu popularnih superjunaka i jedanaest godina pažljivog rada, ispreplitanja različitih sudbina te borbi protiv neprijatelja...