Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Gadget

Nosivi gadgeti kao detektori zaraze u ranoj fazi bolesti?

Pametni satovi i narukvice mogli bi odigrati veliku ulogu u sprječavanju širenja virusa i otkrivanju zaraženih u ranoj fazi bolesti.

Medicinski fakultet sveučilišta Stanford, Istraživački institut Scripps i poznati proizvođač nosivih gadgeta Fitbit pokrenuli su inicijativu koja ima za cilj podatke sa senzora pametnih satova iskoristiti za uočavanje ranih znakova zaraze.

Oni razvijaju algoritme koji će, iz podataka koje senzori prikupe, označiti povišene otkucaje srca i temperaturu. Tako će korisnici moći dobiti upozorenje u najranijim fazama bolesti, čak i prije pojave simptoma te se tako moći izolirati prije nego što zaraze drugu osobu.

U projektu će biti proučavani podaci s pet različitih nosivih gadgeta, a na svakom od njih će se nalaziti drugačiji analitički algoritam. Za potrebe projekta, Fitbit će znanstvenicima osigurati i 1.000 pametnih satova i promovirati istraživanje među svojim korisnicima, kojima će biti ponuđena mogućnost da u njoj sudjeluju.

Sa Stanforda poručuju da će uspješnost razvoja ovakvog tipa rane dijagnostike ponajviše ovisiti o broju sudionika istraživanja, pa se nadaju da će u njega biti uključen veliki broj dobrovoljaca.

Znanstvenici su svjesni izazova koji stoji pred njima. Na srčani ritam i promjene tjelesne temperature utjecaj imaju različiti faktori poput vježbanja ili gledanja napetog filma, a algoritmi bi to trebali prepoznati i izdvojiti od uzorka koji ukazuje na mogućnost zaraze virusom. Uz to, problem je i u prepoznavanju različitih virusa, kako se ne bi dogodilo da pametni sat napravi uzbunu čak i kad se radi o običnoj prehladi.

Bez obzira na sve te izazove, znanstvenici sa Stanforda vjeruju da su pametni satovi i narukvice dobar “alat” za ovaj posao, s obzirom na to da njihovi senzori dnevno naprave više od 250.000 mjerenja. Profesor Michael Snyder vjeruje da će upravo zahvaljujući tim podacima biti moguće pronaći uzorke koji će otkriti tko se razbolio i kako.

Naravno, to neće moći pružiti kompletnu sliku epidemije, s obzirom na to da samo manji dio populacije nosi pametne satove ili narukvice, ali bi u skorijoj budućnosti sve više ljudi moglo početi koristiti takve gadgete i mogli bi postati obavezni.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Hi-tech

Očekuje se još puno posla prije nego što Samsung i partneri iskoriste kvantno računanje za poboljšanje baterija na praktičan način

Web & IT

Sigurnosni stručnjaci ističu da je ovaj napad dio povećane aktivnosti hakera iz Sjeverne Koreje koja postoji već neko vrijeme

Geek

Ovim postupkom prezentirao je koliki problem može izazvati nešto tako maleno

Web & IT

Europska agencija za lijekove (EMA) otkrila je kako su hakeri pristupili povjerljivim internim e-mailovima od studenog u kojima su se nalazili podaci o procjeni...

Oglašavanje